Abbas Satır


“ULAŞIMDA VAHŞETE SON” GİRİŞİMİ

“ULAŞIMDA VAHŞETE SON” GİRİŞİMİ


Bazı yazılar vardır çok zor yazılır. Yüreğinden geçenleri aynı duygular ile kağıda dökmek çok zor gelir insana.  Hele sevdiğimiz insanlar için böyle acılı yazı yazmak daha zordur.

Bunu neden yazdığıma gelince.

Arkadaşım ve aile dostum Murat Güztoklusu ile eşi Fatma Efsun Güztoklusu’nun, evladı Ege Özgür Güztoklusu’nu bir trafik kazasında kaybetmesidir.

Sabah işine giden Ege Özgür Güztoklusu, otobüsten inip, kaldırımda yürürken bir maganda tarafından aracıyla arkadan hızla çarpmış ve orada can vermişti.

Genel anlamda baktığımızda, Türkiye’de trafik kazalarının giderek arttığını görüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de yalnızca 2023 yılında toplam 1 milyon 314 bin 136 trafik kazası meydana gelmiş. Bunların 1 milyon 79 bin 65 adedi maddi hasarlı, 235 bin 71 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası.

Türkiye’de bir yılda 6 bin 500 kişi hayatını kaybediyor. İstatistikler gösteriyor ki karayolu trafik kazalarında bir günde ortalama 18 kişi can veriyor.

Evlat kaybetmenin ateşini hala yüreklerinde taşıyan Murat Güztoklusu ve eşi Fatma Efsun Güztoklusu, başka Ege Özgürlerin yaşamdan kopmaması için “ULAŞIMDA VAHŞETE SON” adlı bir girişim grubu kurdu.

Aynı kaderi yaşayanlar da bu gruba katılıyor.

Murat Güztoklusu, trafik kazalarının önüne geçilmesi ve acil önlemler alınması konusunda, , Meclis’teki iktidar ve muhalefet milletvekillerine sesleniyor.

“Önlemleri alın bu cinayetleri durdurun”

Murat Güztoklusu önlemleri şöyle sıralıyor :

“Trafik ve sürücülük eğitimi genel eğitim sistemimize mutlaka eklenmelidir.

İlk ve ortaokul safhasında genel trafik bilgileri ve kurallar öğrenilirken, Lise aşamasında kapsamlı bir araçlar ve sürücülükle ilgili güçlü ve köklü bir eğitim verilmelidir.

Türkiye de yüz binin üzerinde makam aracı var. Gelişkin ülkelerde bunun onda biri kadar bile yok.

Aynı oranlarda ki araçlar yerinde bırakılarak diğer araçlar sürücülerine birlikte lise ve dengi okullara tahsis edilmelidir.

Bu sürücüler ne kadar deneyimli olurlarsa olsunlar yeterli bir eğitmenlik kursu görmelidir

Böylece kamuda makam aracı saltanatı ve bunun topluma ağır yükü kalkacağı gibi, ulaşımda vahşete ve trafik magandalığına en ağır darbe eğitimle vurulacaktır.

Yapılması gereken en önemli ve öncelikli işlerden birisi ölümlü kazalara yol açan sürücülerin ehliyetini derhal ve süresiz yaşam boyu iptalidir.

Bir başka önemli önlem, zaten çok az olan hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi ayıbından bir an önce kurtulmaktır. Hakimlere insan canını paraya çevirme yetkisi asla verilemez. Zaten yetersiz olan hapis cezalarından vazgeçilemez. Bu durum cinayete teşvikten farksız bir uygulamadır. Bu yüzden ölümlü kazalar caydırıcı yatırımlardan yoksun kalıyor, hatta kaza süsü verilmiş cinayetlerin önü açılıyor

Eğitimde bu önemli açılımın maliyeti, sağladığı kazanımların yanında çok küçük kalacaktır. Bu vahşete son vermenin en etkili önlemlerinin birisi bu olacaktır.

Bu konuda hukukçu arkadaşların bir yasal düzenleme taslağı hazırlaması ve milletvekilliği yapmış arkadaşlarımızın öncülüğü ile konunun TBMM gündemine bir an önce taşınmasında yarar hatta zaruret vardır.”

Güztoklusu, grubun üyesi SD Avukatlar Derneği önceki Başkanı Av Kemal Akyurt ve Av. Dilara Gökçe’nin “ULAŞIMDA VAHSETE ” karşı hazırladıkları yasal düzenlemelerle ilgili taslağın önümüzdeki hafta son şeklini alacağını ve Meclis’te grubu bulunan partilere verileceğini söylüyor.

Yüreği yanan Anne Fatma Efsun Güztoklusu, yasa taslağını hazırlayan tüm avukatlara teşekkür ederek “Başta üyelerimiz Sayın Kemal Akkurt ve Sayın Dilara Gökçe olmak üzere gönülden şükranlarımı sunuyorum. Bizim Ege Özgürümüz trafik kazasına değil trafik  vahşetine kurban gitti. Yüreğimiz sonsuza dek ona kavuşana dek yanacak. Umut ediyoruz ki bu taslak ile trafik kazaları cinayet davası gibi ele alınsın, katiller hak ettikleri cezaları çeksin, ehliyetleri ömür boyu geri alınsın. Yavrumuz ve diğerleri için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Giden canlar maalesef geri gelmiyor bari katilleri ortalarda dolaşmasın” diyor.

Dileğimiz ülkemizde artık “Trafik canavarı” sözcüğünün ortadan kalkmasıdır.

  • Cumartesi 26.6 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Pazar 27.9 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 27.1 ° / 14.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,25% 0,32
  • EURO

    37,60% -0,42
  • GRAM ALTIN

    2917,18% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41

Aksaray

05.10.2024

  • İMSAK 05:16
  • GÜNEŞ 06:36
  • ÖĞLE 12:37
  • İKİNDİ 15:53
  • AKŞAM 18:28
  • YATSI 19:44
Aksaray da hayvan hırsızı 2 kişi yakalandı Aksaray da hayvan hırsızı 2 kişi yakalandı
Aksaray Aile Hekimleri Derneği Üyeleriyle İstişare Toplantısı Düzenledi.. Aksaray Aile Hekimleri Derneği Üyeleriyle İstişare Toplantısı Düzenledi..
4’ÜNCÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KONGRESİ’NDE 78 BİLDİRİ SUNULACAK 4’ÜNCÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KONGRESİ’NDE 78 BİLDİRİ SUNULACAK
AKSARAY İHH’DAN ORTAKÖY VE ESKİL İLÇELERİNE ZİYARET AKSARAY İHH’DAN ORTAKÖY VE ESKİL İLÇELERİNE ZİYARET
SIĞIRLARDA SOLUNUM HASTALIKLARININ NEDENLERİ ARAŞTIRILACAK SIĞIRLARDA SOLUNUM HASTALIKLARININ NEDENLERİ ARAŞTIRILACAK
Aksaray’da Piyasa Değeri Bir Milyon Yüz Binlira Olan Kaçak Parfüm Ele Geçirildi Aksaray’da Piyasa Değeri Bir Milyon Yüz Binlira Olan Kaçak Parfüm Ele Geçirildi
79 YAŞINDAKİ SPORCU GURBETÇİ GENÇLERE TAŞ ÇIKARTIYOR 79 YAŞINDAKİ SPORCU GURBETÇİ GENÇLERE TAŞ ÇIKARTIYOR
Aksaray da küçük kamyonet üzerinde yolculuk yapan genç yürekleri ağza getirdi Aksaray da küçük kamyonet üzerinde yolculuk yapan genç yürekleri ağza getirdi
Gözaltına alınan 159 kişiden 20 si adliyeye sevk edildi Gözaltına alınan 159 kişiden 20 si adliyeye sevk edildi
ASÜ TBMYO AKADEMİK VE SOSYAL BAKIMDAN İYİ İŞLER ORTAYA KOYUYOR ASÜ TBMYO AKADEMİK VE SOSYAL BAKIMDAN İYİ İŞLER ORTAYA KOYUYOR
ARIBAŞ, AD SCİENTİFİC INDEX LİSTESİNDEKİ AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU ARIBAŞ, AD SCİENTİFİC INDEX LİSTESİNDEKİ AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU
KUZEYBORU KADIN VOLEYBOL TAKIMI'NDAN AKSARAY VALİLİĞİNE VE BELEDİYESİ'NE ANLAMLI ZİYARET KUZEYBORU KADIN VOLEYBOL TAKIMI'NDAN AKSARAY VALİLİĞİNE VE BELEDİYESİ'NE ANLAMLI ZİYARET
Aksaray'ın Eskil İlçesinde Uyuşturucu Taciri 3 Kişi Yakalandı Aksaray'ın Eskil İlçesinde Uyuşturucu Taciri 3 Kişi Yakalandı
Aksaray’ın Gülağaç İlçesinde Kaçak Kazı Yapan 2 Kişi Suçüstü Yakalandı Aksaray’ın Gülağaç İlçesinde Kaçak Kazı Yapan 2 Kişi Suçüstü Yakalandı
3. GELENEKSEL BAĞ BOZUMU VE PEKMEZ FESTİVALİNE 6 EKİM PAZAR GÜNÜ 3. GELENEKSEL BAĞ BOZUMU VE PEKMEZ FESTİVALİNE 6 EKİM PAZAR GÜNÜ