CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önce İl Başkanlarıyla 6 saat süren bir toplantı yaptı, ardından Parti Meclis’ini topladı. Geç saatlerde televizyonların ekranlarına son dakika diye bir haber düştü :
“CHP’de Olağanüstü Kurultay kararı alındı”
Televizyon editörlerinin haberi iyi tahlil etmeden reji masasına iletmesi ve ardından “son dakika” diye televizyona yansıtması vatandaşlarda kafa karışıklığı ve heyecan oluşturdu.
“Kurultay daha yeni yapıldı. Neyin kurultayı, seçimli mi olacak, seçimsiz mi olacak” diye sorular sorulmaya başlandı.
Daha sonra anlaşıldı. Bu Tüzük Kurultay’ı idi. Yeni bir haber değil, sadece tarihi belli oldu.
Buna göre kurultayın sembolik açılışı, partinin kuruluşunun kabul edildiği Sivas Kongresi’nin yıldönümünde, 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak. Bu kapsamda CHP PM, Sivas Kongresi’nin 105’inci yıl dönümünde toplanacak, Meclis Grubu ve İl Başkanları da bu toplantıya katılacak. Kurultay ise resmen 6 Eylül’de başlayacak ve 9 Eylül’e kadar çalışmalarına Ankara’da devam edecek.
Tüzük kurultayı için parlamento grubu, genel merkez ve il başkanlarından oluşan 90 kişilik komisyon kurulacak. Bu komisyon CHP’ye yakışacak demokratik tüzük konusunda konsensüs sağlayacak. Yani örgüt katılımlı bir tüzük hazırlanacak.
CHP’de çarşı karışabilir
Ancak yapılacak tüzük değişikliğinde öyle maddeler var ki, kabul edildiği takdirde çarşı tam karışabilir.
En önemlileri nelerdir ?
1-Cumhurbaşkanı adayının CHP’ye kayıtlı seçmenler tarafından belirlenmesi.
2- Milletvekili, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis’i ve Belediye Meclis üyeleri için ön seçim yapılması.
3- Genel Başkan da dahil olmak üzere, milletvekili ve belediye başkanları için 2 veya 3 dönem sınırlaması getirilmesi.
4- Kadın ve Gençlik Kolları başkanlarının seçimlerinin parti organlarıyla birlikte yapılması,
5- Parti Meclisi ve MYK üye sayısının arttırılması.
6- Güçlü Genel Sekreterlik dönemine geçilmesi
7- Kongre ve kurultayların toplanma süresinin iki yıldan üç yıla çıkarılması,
Bu maddeler içinde en önemlisi milletvekillerine, parti yöneticilerine, parti organlarında görev yapanlara, belediye başkanlarına “dönem sınırlaması” getirilmesi.
Bu konuda dünyadaki örnekleri inceleyecekleri ve dönem sınırlamasının daha çok “cumhurbaşkanlığı, devlet başkanlığı, valilik gibi yürütme görevini üstlenenler için” uygulanabileceği belirtiliyor. Parti kurmayları bu talebi dile getirenlere “ 'İstiyorsanız getirelim ama artısı, eksisi de bu diyeceğiz” dediği ileri sürülüyor.
Diğer önemli bir madde de, yönetim organlarının ön seçimle belirlenmesi. 2015 Genel seçimlerde bu sistem uygulandı. Sonuç olarak örgütlerde “Delege Ağaları” nın sözünün geçtiği görüldü. Aday belirlemede belli bir grubun adamları listelerde yar aldı. Seçilen Milletvekilleri ile Genel Merkez arasında “kopukluklar- anlaşmazlıklar ve gruplaşma” yarattığı da görüldü.
Parti kurmaylarına göre, delege sistemi değişikliğinin en önemli gündem maddelerinden biri olduğu kesin. Ayrıca, Siyasi Partiler Yasası hükümlerine karşın, parti organlarının üyeler tarafından belirlenmesi yönteminin, Danışma Kurulu gibi bir yapı oluşturularak fiilen uygulanabileceği görüşünde.
Son noktayı da parti sözcüsü Deniz Yücel koydu ;
“İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızın 7- 8 Eylül tarihlerinde başlayacak olan program değişikliği çalışmaları Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar programının yazıldığı bir süreci içerecek. 9 Eylüldeki kapanışımızdan sonra bir sonraki buluşma, hazırlanacak olan programın, kurultayımız tarafından onaylanarak resmileşmesini sağlayacağımız program kurultayı olacak, bunun için de yaklaşık altı aylık bir süre öngörüyoruz.”