Yusuf Ersin Koç


Sosyolog İstihdamı

Sosyolog İstihdamı


   Eskiden Amerikan Filmlerinde vardı,ben Avukatımla görüşeceğim…..

İlerleyen yıllarda beklide 20-25 yıl sonra ben sosyologumla görüşeceğim denebilir mi? neden olmasın .

Başarılı siyasetçilerin arkasında genellikle sosyologların olduğu söylenir. Sosyoloji sayesinde ülkede devlet ile toplum arasındaki iletişimin iyi olduğu ve sağlıklı iletişim kanallarının devreye girdiği ve hem devlet çarkının daha etkili ve verimli çalışması hem de toplumsal sermayenin en verimli seviyelere yükseltilmesi yolunda önemli gelişmelerin kaydedilmiş olduğu söylenebilir.

   Bu yüzden modern toplumlarda sosyolojik bilgi ve değerlendirmenin konumunun biraz daha sağlamlaştırılması gerekmektedir. Dolayısıyla yüksek öğretim düzeyinde sayıları aslında giderek artan sosyologların istihdamına karşı ciddi boyutlarda bir ilgisizlik var. Devlet birimlerinde sosyolog istihdamının modern toplumlar için artık lüks sayılmadığını ve bu alanlardaki sosyolog istihdamının daha eşgüdümlü, bütünleşmiş ve sağlıklı bir devlet-toplum işleyişini getireceğinden kuşku duyulmamalı.

   Üniversitelerde sosyoloji eğitimi yeterince yaygın olmakla birlikte mesleğe ilginin daha kaliteli seviyelere çıkarılabilmesi mesleğin istihdam alanındaki iyileştirmeleriyle mümkün olabilir. Bu kadar iyileştirme olmadan bile devlete, demokrasinin gelişimine ve genel olarak topluma yüksek katkısını kanıtlamış olan sosyoloji mesleğinin güçlendirilmesi için alınması gerekli tedbirler alınmalıdır.

   Bir defa liselerde eskiden daha ağırlıklı olduğu halde son zamanlarda azaltılmış sosyoloji eğitiminin mutlaka daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Gerekirse, üniversite sınavlarında “felsefe grubu” sorularının artırılarak liselerde de böylece daha fazla önemsenmesi sağlanmalıdır. Bunların genç kuşaklarda sosyolojik ilgiyi artırarak daha donanımlı ve kaliteli bir gençliğin yaratılmasının yanı sıra, dolaylı olarak sosyoloji istihdamına da olumlu etkide bulunacağı açıktır.

Sosyolojik bilgiyle donatılmış gençlerimizle aydınlık geleceğe…..

sibernetik_67@hotmail.com

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi

  • Cumartesi 9.9 ° / 8.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 10 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 8.4 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Zonguldak

07.02.2026

  • İMSAK 06:24
  • GÜNEŞ 07:51
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:23
  • YATSI 19:44
Aksaray’da Kardeş Kavgası Kanlı Bitti: 1 Ölü Aksaray’da Kardeş Kavgası Kanlı Bitti: 1 Ölü
ŞIRNAKLI Gazetecilerden Deprem Şehitleri Anısına Kan Bağışı ŞIRNAKLI Gazetecilerden Deprem Şehitleri Anısına Kan Bağışı
TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL “6 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız” TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL “6 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız”
Aksaray’da Tarım İşçilerini Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 15 Yaralı Aksaray’da Tarım İşçilerini Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 15 Yaralı
HEMŞEHRİMİZ ELİTAŞ SGK BAŞKANI OLDU HEMŞEHRİMİZ ELİTAŞ SGK BAŞKANI OLDU
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN BAKAN IŞIKHAN’A TEŞEKKÜR ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN BAKAN IŞIKHAN’A TEŞEKKÜR
HİZMET VE YATIRIMLAR GRUP TOPLANTISINDA MASAYA YATIRILDI HİZMET VE YATIRIMLAR GRUP TOPLANTISINDA MASAYA YATIRILDI
Aksaray'da Polis Ekiplerinden Zamanında Müdahale: 800 Bin TL’lik Dolandırıcılık Önledi Aksaray'da Polis Ekiplerinden Zamanında Müdahale: 800 Bin TL’lik Dolandırıcılık Önledi
Aksaray’da Narkotik Operasyonu: 11 Şüpheli Tutuklandı Aksaray’da Narkotik Operasyonu: 11 Şüpheli Tutuklandı
Aksaray’da “1+1” Dairelere Yönelik Uygulama: Aranan Şahıslar Yakalandı Aksaray’da “1+1” Dairelere Yönelik Uygulama: Aranan Şahıslar Yakalandı
Aksaray Valisi Murat Duru Ocak Ayı Asayişini Değerlendirdi Aksaray Valisi Murat Duru Ocak Ayı Asayişini Değerlendirdi
Aksaray Üniversitesinden üç farklı spor branşında şampiyonluk Aksaray Üniversitesinden üç farklı spor branşında şampiyonluk
Aksaray’da Firari Hükümlülere Operasyon: 2 Kişi Tutuklandı Aksaray’da Firari Hükümlülere Operasyon: 2 Kişi Tutuklandı
İHTİŞAMLI KEMER YAPILARIYLA YÜKSELEN KÜLTÜR KONAĞI BÖLGENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR İHTİŞAMLI KEMER YAPILARIYLA YÜKSELEN KÜLTÜR KONAĞI BÖLGENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Aksaray’da Uyuşturucu Operasyonu: 1 Kişi Tutuklandı Aksaray’da Uyuşturucu Operasyonu: 1 Kişi Tutuklandı