Dağlarla çevrili kadim şehir Niğde’nin öne çıkan değerlerinden birisi de sahip olduğu görkemli dağlarıdır.
Dağlarımız; kimi zaman bir yaylak, kimi zaman bir kışlak, kimi zaman bir su kaynağı, kimi zamanda bir spor merkezidir.
Dağlar, adları ve heybetleri ile bulundukları şehirlerin bilinirliğine ve markalaşmasına önemli katkı sunarlar. Ağrı dağı Ağrı, Nemrut Adıyaman, Erciyes Dağı Kayseri, Palandöken Erzurum, Uludağ da Bursa kadar önemli ve değerlidir.
Önceki Valilerimizden Sivas Valisi Sn. Dr. Yılmaz Şimşek’in riyasetinde, üniversitemizde görev yapan hocalarımızın özverili (fedakar)çabalarıyla hayata geçirilen “Marka Kent Niğde Projesi” Dağların efendisi Ala dağlar ’ı ve onun zirvesi Demirkazık’ı şehrin marka yüzü olarak belirlemişti.
Marka Kent Projesinin arama konferanslarından ve sonuç çalış tayından konsensüs(fikir birliği) ile çıkan fikir; şehrin marka yüzünün Aladağlar, şehrin mottosunun da “Niğde Seni Çağırıyor” olmasıydı.
Şehrin marka yüzü olarak belirlenen Ala dağlar’ ın markalaşma yolunda Niğde’ye önemli olanaklar sunduğu çok açıktır.
Türk dağcılığının mabedi sayılan Demirkazık Bölgesi, dağcılık faaliyetleri açısından Dünya’da ve Türkiye’de bilinirliği oldukça yüksek bir destinasyondur.
Bu bölge, dağcılık sporları açısından son derece önemli olup, çok sayıda yerli ve yabancı dağcı tırmanış ve trekking için Demirkazık Bölgesi’ni tercih etmektedir.
Ala dağlar ’ı, gündemde tutmak Niğde’yi gündemde tutmak demektir.
Bu durum, şehre gelen turist sayısını artırmak ve turizm yatırımcılarını Niğde’ye çekebilmek için önemli bir fırsattır.
Sporun farklı branşları yanında dağcılık ile de ilgilenen Valimiz Sn. Dr. Cahit Çelik de bunun farkına varmış olacak ki göreve başladığı günden bugüne kadarki süreçte Demirkazık ve Ala dağlar’ ı gündemde tutmaya çalışmış, bunda da başarılı olmuştur.
Valimiz, yere8mahalli) yönetim ile işbirliği içerisinde söz konusu bölgede farklı sportif aktivitelerin düzenlenmesine öncülük etmiştir. Farklı ülkelerden ve Türkiye’den gelen çok sayıda sporcu, gazeteci ve sosyal medya fenomeni Aladağları ve şehrimizi gündeme taşımıştır.
Bu durum, yeni aktivitelerin düzenlenebilmesi ve yeni misafirlerin ziyareti için zemin oluşturmuştur.
Bölgedeki pansiyoncular başta olmak üzere yerel(mahalli) esnaf aktivite günlerinde ve öncesinde tam kapasite ile çalıştıklarını belirterek memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.
Söz konusu süreçte yapılan aktiviteler sosyal medyada Niğde ve müsabakalarla ilgili mütevazi de olsa bir gündem oluşmasını sağlamıştır.
Bize düşende Niğde’mizin sanayi alanındaki fırsatlarını avantaja dönüştürerek sanayi yatırımlarının, tarım alanındaki fırsatlarını avantaja dönüştürerek tarımsal üretimi ve dış pazarlara satışı, başta Aladağlar olmak üzere turizm ve kültürel alandaki avantajlarımızı verimli olarak kullanmalıyız.
Bu sürece başta şehre yön verenler olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kent gönüllüleri Niğde’nin markalaşarak orta vadede turizm ve kültür kenti olabilmesi için elimizden geleni yapmalıyız.
Un var, yağ var, şeker de var bizlere helva yapmak düşüyor galiba…
Eseen kalın