Abbas Satır

Tarih: 20.08.2024 14:36

NAZIM HİKMET’E GÖRE MUTLULUK

Facebook Twitter Linked-in

-+

Ünlü Şair Nazım Hikmet'e sormuşlar, mutluluk nedir, diye?

"Mutluluk sabahları işe severek gitmek, işten sonra da bir an önce eve gitmeyi istemektir." demiş.

Ne güzel söylemiş...sade ve doğru....

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?

İşin kolayına kaçmadan ama,

Gül yanaklı bebesini emziren melek yüzlü anneciğin resmini değil

Ne de ak örtüde elmaların

Ne de akvaryumda su kabarcıklarının arasında dolanan kırmızı balığınkini

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?

Nazım Hikmet’in “Saman Sarısı” şiirini okuyan ünlü ressam Abidin Dino şiirden çok etkilenmiş ve şöyle yanıt vermiş: “Bu olağanüstü soruyu ilk duyduğumdan beridir, aklımdan çıkmaz ve hep düşünürüm, sahi, mutluluğun resmi yapılabilir mi?. Buna ne tuval yeter ne de boya?”

Mutluluk göreceli bir kavramdır. Kimileri için maddi/ para çok önemlidir. Kimine göre de mutlu ve zinde hissetmek için hayatın içindeki temel olguları daha keyifli ve dengeli bir şekilde yaşamaktır.

Bunun bilimsel açıklamasını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Yaşam Memnuniyeti Araştırması" ile belirliyor.

Peki Türk toplumu mutlu mu?

Otobüste, metroda, caddede, sokakta gördüğümüz insanların yüzlerinde mutluluk ifadesini görebiliyor muyuz?

TÜİK’in 2023 yılında yaptığı “Yaşam Memnuniyeti Araştırması”na  göre toplumun yüzde 52.7’si mutluymuş. Mutsuz olanların sayısı yüzde 13.7, ne mutlu ne mutsuz olanların sayısı ise 33.5.

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde 18-24 yaş grubunda mutluluk oranı yüzde 54.00.  Gençlerde görülen bu mutluluk, henüz hayat atılmamış, öğrenimleri devam eden anne ve babasının desteği ile yaşamını sürdüren bir kesim olduğu anlaşılıyor.

Yaşlar ilerledikçe mutsuz olanların sayısı giderek yükseliyor. 55-65 yaşında mutsuz olanların oranı yüzde 60’a kadar çıkıyor. Çünkü bu yaş gruptakilerin çoğu emekli. Türkiye’de emeklilerin yüzde 80’ni 12.500 lira ile 20 bin lira arasında maaş alıyor.

Bu maaşla mutlu insan görebilir misiniz?

Diğer değerlendirmeler şöyle sıralanıyor:

Kadınlar daha mutlu-Mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranı, %50,3. Kadınlarda ise bu oran, %55,1.

Evliler evli olmayanlardan daha mutluymuş -Evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu görülmüş. Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, %56,4 iken evli olmayanlarda bu oran, %45,8 olarak gerçekleşmiş. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin %53,2'sinin, evli kadınların ise %59,5'inin mutlu olduğu gözlemlenmiş.

Bireylerin mutluluk kaynağı çoğunlukla aileleri - Bireylerin mutluluk kaynağı olan kişiler incelendiğinde; en çok ailelerinin mutlu ettiğini belirtenlerin oranı, %69,9 olurken bunu sırasıyla; %15,0 ile çocukları, %5,4 ile kendisi, %3,8 ile eşi, %2,9 ile annesi/babası ve %1,8 ile torunları takip etti.

Bireyleri en çok sağlıklı olmak mutlu ediyor. - Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade ediyorlar.Her 100 kişiden 67'si geleceğinden umutlu -Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı, 2023 yılında %67,1 oldu. Erkeklerin geleceklerinden umutlu olma oranı %67,2 iken kadınlarda bu oran %67,1 oldu.

Ülkenin en önemli sorunu hayat pahalılığı oldu- Ülkenin en önemli sorunu incelendiğinde; hayat pahalılığı, %33,8 ile ilk sırada yer alırken, %16,5 ile eğitim ikinci sırada ve yoksulluk ise %13,4 ile üçüncü sırada yer almış.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK 2024 yılında bu araştırmayı tekrar yapacak.

Nasıl bir sonuç çıkacak? Bekleyelim.

Türk toplumunun temel bir özelliği var. Elinde bulunan az şeylerle yetinip, daha huzurlu bir hayat sürdürebilmektir.

Yani “Azıcık aşım, ağrısız başım“


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —