Erdogan Kaya


Namaz mazeretlerimiz


Bir Müslüman olarak başta benim nefsinde olmak üzere, çoğunluğumuz, beş vakit namazımızı kılmayız. Sorulduğunda da mutlaka bir mazeret uydururuz. Kimisi yaşının genç olduğunu, kimisi her gün her gün baş edemediğini, kimisi patrondan zarar göreceğini, kimisi kalbinin temiz olduğunu ve namaza gerek olmadığını söyleyerek, bir çok mazeret uydururuz. Bu mazeretleri çoğaltabilirsiniz.

Gerçekten namazın bir ibadet olduğunu biliriz, bunu farzlığını da kabul ederiz de niçin kılmayız? Bu soruların cevabını bende dahil birlikte vermeye çalışacağım. Bugün “ Kalbim temiz olduğu için namaz kılmama gerek yok çok namaz kılandan doğruyum” diyen bir dostumun bana yaptığı mazereti ele almak istiyorum.

Namaz sanki kalbi pis olanlara farz kılınmış gibi kendimizi savunuyoruz. Hâşâ cenab-ı Allah’a sorsak namazı hangi kalbi temize farz kıldın diye ne cevap alırız? Tembelliğimizden kılamadığımızı itiraf etsek ve tövbe etsek belki Allah af eder. Peki, bu halimizle kim bizi af edecek? Ankebut süresi 45 ayetinde cenab-ı Hak buyuruyor ki:

“ Sana vahyolunan kitabı oku. Namazı dost doğru kıl. Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve münkerden alı kor.”

Demek ki, namaz müslümanım diyen herkese farz kılınmıştır. Peki, nereden çıktı bu kalp temizliği? Bunun adı niyet temizliğidir. Niyetin iyi olduktan sonra, çevrendeki insanlara kötü düşünmedikten sonra, kimsenin malında, namusunda gözün olmadıktan sonra, benim kalbim temiz sözcüğünü, âcizane ben, insanların hep iyiliğini düşünme olarak anlıyorum.

Bu vasıflar güzel ahlak sınıfına girer. Bu güzel ahlak sahibi kimselerin, ille de Müslüman olması şart değil. Bunların içinde inançlısı da, inançsızı da var. İslâm dinine göre insanda olması gereken vasıflardan biriside güzel ahlaktır. Güzel ahlakımız var diye islamın diğer tüm emir ve yasaklarını o zaman yerine getirmeyelim. Hacca da gitmeyelim, zekâtta vermeyelim, diğer ibadetleri de terk edelim.

Hayatımızın içine baktığımızda, güzel ahlak, ayrıdır. İbadet ayrıdır. Yani ahlaklıda olsak, ahlaksızda olsak namaz boynumuzun borcu, bundan kurtuluşumuz yoktur. Huzuru mahşerde ilk sorgulanacağımız”Namazını kıldın mı?” olacaktır. Hayır, yaptım, fakir sevindirdim, anne babama baktım, kimseye zarar vermedim, namusa bakmadım, haram yemedim gibi cevaplarda versek, yine namazı kılıp kılmadığımız sorusu sorulacak. Tirmiziden bir hadis nakledeyim. Konu ile alakalı sizlere. Ebu Hureyreden; Peygamber (s.a.v.) buyuruyor ki:

“ Kıyamet günü, kişi amelleri arasında önce namazın hesabını verecek. Bu hesap güzel olursa kurtuluşa erdi demektir. Bu hesap bozuk olursa, hüsrana düştü demektir. Eğer farzında eksiklik çıkarsa Allah: Bakın, kulumun defterinde yazılmış nafilesi var mı? Buyurur. Böylece, farzın eksiklikleri nafile namazları ile tamamlanır. Sonra bu tarzda olmak üzere diğer amelleri hesaptan geçirilir.”

Ne yaparsak yapalım namaz sorgusundan kurtulmamız mümkün değildir. Bazı amelleri bahane ederek bazılarından kurtulacağımıza inanmak gaflete düşmekten başka bir şey değildir. Kalbim temiz olduğu için namaz kılmıyorum demek aslında çok tehlikeli bir sözdür. Allahın emir ve yasaklarına bir müdahale söz konusudur.

Size bir misal daha vereyim, iki ayrı yere borcunuz var. Birisini verdiniz diğerine de dediniz ki; “Ben borcumu falana verdim, sana borcum yok” diyebilirimsiniz? Diyemeyeceğimize göre. Basit mazeretlerle kendimize gerekçe aramayalım. Bu ancak kendimizi aldatmak olur.

  • Salı 13 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 9 ° / 4.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 9.1 ° / 4.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    17313,52%-0,10
  • DOLAR

    43,72% 0,06
  • EURO

    51,80% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6927,60% -1,24
  • Ç. ALTIN

    11589,47% -0,69

Zonguldak

17.02.2026

  • İMSAK 06:13
  • GÜNEŞ 07:39
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:06
  • AKŞAM 18:35
  • YATSI 19:55
Aksaray’da Eğitim Seferberliği: Şubat Ayı Olağan Toplantısında 2026 Vizyonu Masaya Yatırıldı Aksaray’da Eğitim Seferberliği: Şubat Ayı Olağan Toplantısında 2026 Vizyonu Masaya Yatırıldı
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN ŞİRKETLERE KASKO UYARISI ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN ŞİRKETLERE KASKO UYARISI
Hemşerimiz Öğretmen Osman Okan Gül Nevşehir'de Son Yolculuğuna Uğurlandı Hemşerimiz Öğretmen Osman Okan Gül Nevşehir'de Son Yolculuğuna Uğurlandı
Palta ve Yıldız Ailelerinin Mutlu Günü Palta ve Yıldız Ailelerinin Mutlu Günü
ASÜ’lü akademisyenlerden TÜBİTAK 1507 destekli STRIKE V2 Projesi ASÜ’lü akademisyenlerden TÜBİTAK 1507 destekli STRIKE V2 Projesi
Aksaray’ın küresel turizm vizyonu UNESCO panelinde konuşuldu Aksaray’ın küresel turizm vizyonu UNESCO panelinde konuşuldu
ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Türkiye birinciliği ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Türkiye birinciliği
Ortaköy’de Kaçak Sigara Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem Ortaköy’de Kaçak Sigara Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem
ASÜ Yabancı Diller Yüksekokulu bölge üniversitelerine örnek oluyor ASÜ Yabancı Diller Yüksekokulu bölge üniversitelerine örnek oluyor
ÇARDAKLILAR DERNEĞİNDEN ALTINSOY’U ANMA PROGRAMINI ERTELEME AÇIKLAMASI!!! ÇARDAKLILAR DERNEĞİNDEN ALTINSOY’U ANMA PROGRAMINI ERTELEME AÇIKLAMASI!!!
AKSARAY BELEDİYESİ RAMAZAN ÖNCESİ KABRİSTANLIKLARDA VE KÜLLİYELERDEHAZIRLIKLARINI TAMAMLADI AKSARAY BELEDİYESİ RAMAZAN ÖNCESİ KABRİSTANLIKLARDA VE KÜLLİYELERDEHAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Mehmet Altınsoy Ölümünün 19. Yıldönümünde Hemşerileri Tarafından Anılacak! Mehmet Altınsoy Ölümünün 19. Yıldönümünde Hemşerileri Tarafından Anılacak!
Türkiye’de Azerbaycan Kültürüne Katkı Sağlayanlara Onur Belgesi Verilecek Türkiye’de Azerbaycan Kültürüne Katkı Sağlayanlara Onur Belgesi Verilecek
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Tanışma Programı Düzenledi Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Tanışma Programı Düzenledi
-Aksaray’da küçükbaş hayvancılığa önemli destek sağlayacak proje başlıyor -Aksaray’da küçükbaş hayvancılığa önemli destek sağlayacak proje başlıyor