Abbas Satır


NALLIHAN YETERİNCE TANITILAMIYOR

NALLIHAN YETERİNCE TANITILAMIYOR


  Hafta sonu yaptığım kısa bir gezi rotasında Ayaş, Güdül, Beypazarı ve Nallıhan’ı ziyaret ettim. Merkez olarak Nallıhan’ı seçtim. Ayaş ve Güdül’ü sadece şehir içinden geçerek görme fırsatım oldu. Gidiş yolumda uğradığım Beypazarı ise Cumartesi günü öylesine kalabalıktı ki aracımı park edecek yer bulamadım. Nallıhan’da bir gece konaklayacağım için Beypazarı gezisini ertelemek zorunda kaldım. Ne var ki Nallıhan’a vardığımda kendimi kimsenin olmadığı bir şehre girmiş gibi hissettim.

P H O T O 2025 08 12 10 25 43

 

Bu durum, yol boyunca hayranlıkla izlediğim eşsiz doğa manzaralarıyla büyük bir tezat oluşturuyordu. Milyonlarca yıl önce iç deniz olan bu bölge, suların çekilmesi ve doğal erozyonun etkisiyle ortaya çıkan renkli toprak yapısıyla insanı büyüleyen bir görsel şölen sunuyordu.

 

Ankara’nın en uzak ilçesi olan Nallıhan, geçmişi çok eskiye dayanan köklü bir yerleşim yeri. Bir dönem İpek Yolu üzerinde yer almış, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. 1603-1617 yılları arasında Osmanlı tahtında oturan I. Ahmet’in sadrazamı Nasuh Paşa, 1594 sonbaharında Halep’ten İstanbul’a dönerken Konya–Ankara–Nallıhan–Göynük güzergâhını izlemiş ve burada büyük bir han, hamam ve cami inşa ettirmiş.

 

Rivayete göre halk kahramanı Köroğlu, bu handa konaklamış, atının nalı burada düşmüş ve hancı, bu nalı hanın kapısına asmış. İlçenin adı da buradan gelmiş.

 

Yöre, sadece Osmanlı değil, Bizans döneminde de önemliydi. Juliopolis antik kenti, Bizans İmparatorluğu’nda bir piskoposluk merkezi olarak kullanılmış.

 

Ayrıca Nallıhan, Yunus Emre’nin hocası Tapduk Emre’nin türbesine, Tapduk Emre’nin kızı Bacım Sultan’ın türbesine de ev sahipliği yapıyor.(*)

Photo 2025 08 12 10 25 43 2

Nallıhan, kuş gözlemcilerinin yakından tanıdığı “Kuş Cenneti” ile ünlü. Buradaki jeolojik oluşum, sarı, kahverengi ve kırmızımsı tabakaların üst üste dizilmesiyle ortaya çıkan benzersiz bir manzara oluşturuyor. Hem doğa hem fotoğraf meraklıları için eşsiz bir cazibe merkezi.

 

İlçe, yetiştirdiği siyasetçi, sanatçı ve iş insanlarıyla da tanınır. Eski İçişleri Bakanı Orhan Eren, Kuş Cenneti’ni dünyaya tanıtan eski Turizm Bakanı Bilal Güngör, yazar Adalet Ağaoğlu, iş insanı Ayhan Sümer, Milletvekili Nevzat Ceylan ve yıllarca turizm gönüllüsü olarak çalışan Mustafa Bektaş, Nallıhan’ın önde gelen isimlerinden sadece birkaçıdır.

 

Nallıhan’da zaman zaman festivaller düzenlenmiş. Ancak bu etkinlikler genellikle iki-üç günlük eğlencelerden öteye geçememiş. Oysa asıl amaç, ilçeyi yıl boyu yerli ve yabancı turistler için cazip hale getirmek olmalıydı.

 

Beypazarı örneğinde olduğu gibi, sürekli bir ziyaretçi akışı sağlanabilir.

Photo 2025 08 12 10 25 43 3

 

Bu sorunun cevabını öğrenmek için Kaymakam Semih Doğanoğlu ve Belediye Başkanı Ertunç Güngör’e ulaşmak istedim; ancak hafta sonu olduğu için mümkün olmadı.

 

Anadolu Ajansı temsilcisi Ali Taner Demir ve Cumhur Haber Ajansı muhabiri Kübra Demir aracılığıyla, Nallıhan’ın tanıtımına yıllarını vermiş 85 yaşındaki emekli öğretmen Mehmet Özbek ile tanıştım.

 

Hasanoğlan Öğretmen Okulu mezunu olan ve Köy Enstitüsü’nün eğitim anlayışıyla yetişen Mehmet Özbek Hoca İlerlemiş yaşına rağmen, Nallıhan’a gelen yerli ve yabancı turistleri yöreyi tanıtmak için çaba harcıyor.

 

Mehmet Özbek Hoca’ya sordum : “Tarih var, doğa var. İyi de turizmin ayının ortasında Nallıhan niye ölü şehir gibi.”

 

Mehmet Hoca çantasından “Doğal ve Kültürel Güzellikleriyle Nallıhan” adlı kitap çıkardı. Kitabın baskı masraflarını kendisi karşılamış. Kitabını İsteyen herkese ücretsiz olarak veriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bile talep etmemiş. Halbuki Kütüphaneler Genel Müdürlüğü bu kitabı ülkedeki kütüphanelere gönderebilir.

 

Öyle anlaşılıyor ki Mehmet Hoca’ya, kitabının tanıtılması için kimse bir şey yapmamış.

 

Nallıhan’ın köylerinde öğretmenlik yaptığını söyleyen Mehmet Özbek “Ben aslen Çankırı Kurşunluyum. Eşim Nallıhanlıdır. Emekli olduktan sonra buraya yerleştik. Öğretmen arkadaşım Mustafa Bektaş ile Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği’ni kurduk. Nallıhan’a gelen yerli ve yabancı turistleri para almadan, tarihi yerleri gezdirdik. Nallıhan’ın tanıtımı ve kültürleriyle ilgili dört eser yayınladık.

 

Avrupa Birliği’ne proje yaptık. Yürüyüş Parkurları kazandırdık. Avrupa Birliğinden gelen paranın bir kuruşuna dokunmadık. Sonra kötü niyetli bazı insanlar bizim için ‘Nallıhan’ın kaymağını iki yabancı yiyor’ dediler.

 

Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Mustafa Bektaş’ın Başkanlığında 10 yıl hizmet verdik. Daha sonra Derneğimizin faaliyetleri hep engellendi. Zamanın kaymakamı ve belediye başkanı Mustafa Bektaş’ı Nallıhan’dan uzaklaştırdı.

 

Şimdi ise bu derneğin hiçbir faaliyeti kalmadı. Sorunuzun cevabı da bu olsa gerek.”

 

Nallıhan’ın kaderi, doğal ve kültürel mirasını yalnızca birkaç gün süren etkinliklerde değil, yılın her günü yaşatabilmesinde saklı. Doğru strateji ve iş birliğiyle, siyasi çekişmeden, yerel dedikodulardan uzak durulmalıdır.

 

(*)Editör ‘ün Notu: Başta Profesör Orhan Tavukçu olmak üzere bir çok bilim adamı ve tarihçinin somut belgeleriyle Taptuk Emre Aksaray vilayetindendir ve  türbesi  merkez ilçeye bağlı kendi ismiyle anılan Taptuk köyündedir.

 Öğrencisi Yunus Emre' nin de ortaya konan aynı somut kanıtlarla türbesi ve çilehanesi Aksaray ilinin Ortaköy ilesinin Ziyaret(Reşadiye) köyü sınırları içindeki Ziyaret tepededir.

  • Cuma 23.3 ° / 17 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.7 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.1 ° / 16.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,85% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5158,16% -0,14
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Zonguldak

03.10.2025

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 18:39
  • YATSI 19:59
68 Aksaray Kültür Derneği’nden Üyelerine Müjde: Ziga Kapadokus Termal Tesisleri ile %20 İndirim Anlaşması 68 Aksaray Kültür Derneği’nden Üyelerine Müjde: Ziga Kapadokus Termal Tesisleri ile %20 İndirim Anlaşması
Zerhun’un dev oyuncu kadrosuna Şırnaklı Gazeteci 'de katıldı! Zerhun’un dev oyuncu kadrosuna Şırnaklı Gazeteci 'de katıldı!
CHP Aksaray’da Yeni Merkez İlçe Başkanı Belli Oldu CHP Aksaray’da Yeni Merkez İlçe Başkanı Belli Oldu
Avcı; “Gazze yalnız değildir, Kudüs sahipsiz değildir” Avcı; “Gazze yalnız değildir, Kudüs sahipsiz değildir”
Yükseköğretim Vakfı yöneticileri toplandı Yükseköğretim Vakfı yöneticileri toplandı
Aksaray'da 14 Yaşındaki Çocuk Patronunun Aracını Kaçırıp Polisle Kovalamacaya Girdi Aksaray'da 14 Yaşındaki Çocuk Patronunun Aracını Kaçırıp Polisle Kovalamacaya Girdi
Aksaray 7. Kitap Günleri'nde Futbolun Ustalarıyla Buluşma: Ahmet Çakar ve Abdülkerim Durmaz Aksaraylılarla Bir Araya Geldi Aksaray 7. Kitap Günleri'nde Futbolun Ustalarıyla Buluşma: Ahmet Çakar ve Abdülkerim Durmaz Aksaraylılarla Bir Araya Geldi
Aksaray Üniversitesi’nde Akran Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi Aksaray Üniversitesi’nde Akran Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi
Aksaray’a Yeni Millet Bahçesi Geliyor Aksaray’a Yeni Millet Bahçesi Geliyor
Aksaray’da Feci Kaza: 2 Jandarma Şehit, 1 Sivil Hayatını Kaybetti Aksaray’da Feci Kaza: 2 Jandarma Şehit, 1 Sivil Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Askeri Araç Kazası: 1 Asker Şehit, 1 Sivil Hayatını Kaybetti Aksaray’da Askeri Araç Kazası: 1 Asker Şehit, 1 Sivil Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Alkollü ve Ehliyetsiz Sürücü Faciaya Yol Açtı: 1 Ölü, 1 Yaralı Aksaray’da Alkollü ve Ehliyetsiz Sürücü Faciaya Yol Açtı: 1 Ölü, 1 Yaralı
AKSARAY BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENEN KİTAP GÜNLERİNİN RESMİ AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ AKSARAY BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENEN KİTAP GÜNLERİNİN RESMİ AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
Aksaray Üniversitesi öğrencilerinin Otonom Traktör Projesi Teknofest 2025 finalinde Aksaray Üniversitesi öğrencilerinin Otonom Traktör Projesi Teknofest 2025 finalinde
ANKARA’DA KRALİYET KONSEPTLİ LÜKS PROJE ALICILARA LANSMANLA TANITILDI ANKARA’DA KRALİYET KONSEPTLİ LÜKS PROJE ALICILARA LANSMANLA TANITILDI