Ülkemizde son günlerde öyle garip işlerler oluyor ki ? Akıl erdiremiyorum.
Ankara Büyükşehir Belediyesi okulları temizlemek için ekip kuruyor. “Çocuklarımız derslerini tertemiz ortamda yapsın. Sağlıklı bir gelecek yetiştirelim” diyorlar, ama “Milli Eğitim Bakanlığı “Hayır yapamazsın” diye karşı çıkıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı bu projeyi engelliyor. Okullara talimat gönderip, “ Belediye ekiplerini okullara sokmayın” diyor.
Okullara baskın düzenliyor ve temizlik yapan belediye ekiplerine “Takımınızı ve malzemelerinizi toplayıp bu okuldan uzaklaşın” deniliyor.
Bu durum dünyanın hangi ülkesinde görülür acaba ?
Ankara Büyükşehir Belediyesi bir süre önce "Temiz Okul, Sağlıklı Gelecek” adlı bir proje geliştirdi. Ankara’da öğrencilerin daha sağlıklı ortamlarda eğitim almasını sağlamak amacıyla toplam 10 bin 376 öğrencinin öğrenim gördüğü 22 okulu temizledi.
Projenin yürütücüsü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Esra Güngör, okul bahçesinin yanı sıra, sınıflar ve tüm ortak kullanım alanlarının temizliğinin de yapıldığını tüm sıraları silip, tuvaletleri yıkadıklarını, okulu komple dezenfekte edip belediyenin kendi şirketinin ürettiği el dezenfektanlarını okullara bırakıldığını söylüyor.
Mansur Yavaş haklı olarak bu olaya tepki gösteriyor. “Bunda bir kötü niyet ya da siyasi bir şey aramanın anlamı yok. Çünkü orada küçücük çocuklar eğitim görüyor. Onların vücutları daha hassas. Onların mikroptan, pislikten, kirden arınmaları lazım, 271 tane okul temizlik istemişti. Şimdi ‘istemiyoruz’ dediler. Herhalde okul müdürleri kendileri temizleyecek” diyor.
Mansur Yavaş, okul idarecilerine Watsap’tan gönderilen mesajı okudu.
Ben de oturduğum sitede komşum, bir okulda müdür yardımcısı ile karşılaştım.
Kendisine aynı içerikli ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Watsap kanalı ile, “Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlik ekipleri gelirse sakın okula sokmayın” diye emir geldiğini söyledi.
Vallahi şaşırdım kaldım.
******
İşte son bir olay,
Birgün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nı mahkemeye veriyor.
Olay şöyle oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’ndan aldığı binlerce avroyu amacına uygun kullanmadığı ortaya çıkıyor. Bu yüzden de Dışişleri’ne bağlı Başkanlık, Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açıyor.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, MEB’e bağlı Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün “Haritacılık öğrencilerinin Avrupa’da CBS stajı projesi” için sözleşme imzalıyor. Ancak lise öğrencilerinin götürüleceği Hollanda’daki kurumlar, projeden haberlerinin olmadığını bildiriyor, bu yüzden de proje feshediliyor. Projenin iptal edilmesine rağmen para iade edilmiyor.
Dışişleri’ne bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ise MEB’e aktardığı 52 bin 64 avronun iadesini istiyor. Başkanlık yazılı olarak bu talebi 20 Mayıs 2019 tarihinde bildiriyor. Ancak MEB parayı yine iade etmiyor, ardından da dava süreci başlıyor.
Mahkeme, sonuçta 52 bin 64 avronun, 22 Haziran 2019’dan itibaren yıllık yüzde 3,5 gecikme faizi ile Dışişleri Bakanlığı’na ödenmesine hükmediyor. Ayrıca 8 bin 197 TL’lik başvuru harcı, 3 bin 250 TL’lik mahkeme masrafı ve 68 bin 870 TL’lik vekâlet ücretinin de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tahsil edilmesine karar veriyor.
Ne diyelim. Daha neler duyacağız?