Abbas Satır


KOCA SEYİT’İN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

KOCA SEYİT’İN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ


KOCA SEYİT’İN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

 

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. Yıldönümü 

Türkiye'nin kurtuluş tarihi, birbirinden ilginç ve kahramanlık hikayeleri ile doludur. Bu hikayelerden biri de Koca Seyit adıyla anılan efsanevi bir karakterin öyküsüdür(hikayesidir). Koca Seyit'in hikayesi(öyküsü), sadece bir kişinin değil, aynı zamanda bir milletin cesaretinin ve direnişinin simgesi haline gelmiştir.

Koca Yusuf, 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesi Manastır (sonraki adı Çamlık, şimdiki adı Koca Seyit) köyünde dünyaya geldi.

Yeni evlenen Koca Seyit, daha 19 yaşında askere çağırılır. Çünkü Balkan Savaşı çıkar. Cephede çarpışır. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile 1914 yılında Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başlar.

Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a gitmek isteyen İngiliz donanması 18 Mart 1915'te Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman atışına tuttu. 

Bu sırasında düşman gemilerinden atılan bir mermi Seyit Onbaşının bataryasında cephaneliğe isabet edip havaya uçurdu; bataryadaki erlerden on dördü hayatını kaybetti, yirmi dördü ise yaralandı. Sadece Koca Seyit ile Niğdeli Ali isimli arkadaşı yara almadan kurtulmuşlardı. Bataryanın toplarından sadece bir tanesi kullanılabilir hâlde idi.

  Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin yerleştirdiği mayınlar saldırıyı püskürttü. İngiliz Donanması yavaş yavaş Boğaz'a doğru yol alıyordu.

Ancak bombardıman sırasında Rumeli Mecidiye Tabyasında çalışır durumda tek top kalmıştı. Topun mermi kaldıran kaldıraç kısmı bozulduğu için Seyit Ali, yanındaki arkadaşı Niğdeli Ali'nin yardımıyla sırtına, 275 kilogramlık devasa bir top mermisini topa yerleştirdi. İngilizlerin en büyük savaş gemilerinden olan HMS Ocean adlı gemiyi dümen donanımından (arkadaki pervaneden) vurur.. Atılan top, geminin su kesiminin altına isabet ederek geminin yan yatmasına neden olur. Gemi kontrol edilemez bir hâle geldiğinden dolayı Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlardan birine çarpar. Ocean zırhlısı, bugün Çanakkale Şehitler Anıtı'nın bulunduğu alanın karşısında sulara gömülür.

Bu başarısından dolayı Koca Yusuf’a onbaşılık unvanı verilir.

MUSTAFA KEMAL SEYİT ONBAŞI İLE TANIŞIYOR

 18 Mart 1915 deniz zaferi kazanıldığında Yarbay Mustafa Kemal 19’uncu Fırka ( Tümen ) Komutanı ve aynı zamanda bu günkü Eceabat’ta Maydos Grup Komutanlığı görevini yürütmektedir.

Gazi Mustafa Kemal, Koca Seyit’in gerçekleştirdiği olay ile ilgili haberi duyar. Bu mucize olayın kahramanını görüp yakından tanımak ister. Koca Seyit’i Birliğinden izin alarak Eceabat’taki Komutanlık Karargahına getirtir. Sonra makamında Koca Seyit’le birlikte karşılıklı Türk Kahvesi içerler. Bu arada aralarında şöyle bir konuşma geçer;

Kemal Paşa -Koca Seyit sen misin evlat?

-Benim Komutanım.

-Tek başına nasıl kaldırdın o koca mermiyi?

-İşte !.. Allah’ın izniyle oluverdi Komutanım. Sanki mermi ufacık bir çam tomruğu gibi geliverdi.

-Peki, sen Komutanlarından hiçbir ödül kabul etmemişsin, varlıklıda değilmişsin, acaba nedendir?

– Olsun Komutanım. Memleketimize kırk yılın başı bir iş, bir hizmet yaptıysak, hemen ödül, mükafat mı olurmuş. Ben ne yapıverdiysem Al sancağım için, vatanım için yapıverdim Komutanım!

– Peki, evlat o mermiyi kaldırdığın gibi beni de kaldırabilir misin? deyince, Koca Seyit biraz duraklar. Sonra, Yarbay Mustafa Kemal Paşa’nın yüzüne anlamlı şekilde bakıp, sorusunu yanıtlar.

– Hayır Komutanım.

-Niye, ben bir mermiden daha ağır mıyım ki?

– Mermi başka siz gene başka Komutanım. Sizi ben değil kimsecikler kaldıramaz. Çünkü sizin gibi Komutanların büyüklüğü, ağırlığı bir mermi ile ölçülemez, Komutanım! 

Koca Seyit’in bu cevabı Yarbay Mustafa Kemal’i fazlasıyla memnun eder. Kahramanı saygılı, yiğit ve güvenilir bulur. Atatürk’ün aklına bir soru daha yöneltmek gelir:

-Ee, Koca Seyit, sen ki eski bir askersin. Askerlikten bıktın mı bakalım? Terhis olup da evine döndükten sonra bu ocağa seni yeniden çağırsalar severek, isteyerek, gönlünce yine koşar gelir misin?

Koca Seyit hiç düşünmeden;

-Tabi ki gelirim Komutanım. Değil dokuz sene on sekiz sene de askerlik yapsam sizin gibi Komutanlar çağırdığında yine de koşup gelirim, cevabını verir.

Koca Seyit’in bu cevabı Mustafa Kemal’i pek memnun eder.

Mustafa Kemal, her zaman yaptığı gibi cephede başarılı olan askerlerine bazen bir paket sigara bazen de yanında taşıdığı gümüş işlemeli tütün tabakasını askerin moralini yüksek tutmak amacıyla mükafat olarak hediye etmekte dir. Koca Seyit’e de kendisinin bizzat kullandığı sigarasını koyduğu gümüş işlemeli tütün tabakasını hediye eder. Koca Seyit almak istemez. Ancak Kemal Paşa kendisini ikna etmiştir.

Seyit Onbaşı, köyüne döndükten sonra, dağdan topladığı odunları satarak hayatını kazandı. Odun kömürü yaptı, sattı. Daha sonraki yıllarda yaşlanıp tomrukları derelerden çıkaracak takati kalmayınca Havran’da bir zeytinyağı fabrikasında hamallık yaptı. 

Yoksul ama onurlu hayatını sürdüren Koca Seyit, 1934 yılında Soyadı Kanunu çıkınca, “Çabuk” soyadını alır..1939 yılında, daha 50 yaşındayken, ciğerlerinden rahatsızlanır, kısa süre sonra da hayatını kaybeder.  Ölümünün üzerinden yıllar geçtikten sonra, köyüne adı verilir ve köy, “Seyit Onbaşı Köyü” adını alır. Köy meydanında adına bir park yapılır.

  • Çarşamba 25.2 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 24.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.5 ° / 13.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9134,68%0,25
  • DOLAR

    38,60% 0,09
  • EURO

    43,94% 0,62
  • GRAM ALTIN

    4246,67% 2,73
  • Ç. ALTIN

    6814,90% 2,36

Aksaray

07.05.2025

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:33
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:16
Şehit Aileleri Derneği'nden Aksaray Valisi'ne Ziyaret Şehit Aileleri Derneği'nden Aksaray Valisi'ne Ziyaret
Aksaray İl Genel Meclis Başkanı Latif Ağır’dan “Mera Yönetmeliği” Açıklaması: Köylerde İmar Sorunu Çözülüyor Aksaray İl Genel Meclis Başkanı Latif Ağır’dan “Mera Yönetmeliği” Açıklaması: Köylerde İmar Sorunu Çözülüyor
Vali Kumbuzoğlu, Bahar Şenliklerinde Gençlerle Buluştu: “Eğlenmek de Başarının Bir Parçasıdır” Vali Kumbuzoğlu, Bahar Şenliklerinde Gençlerle Buluştu: “Eğlenmek de Başarının Bir Parçasıdır”
Aksaray’a 13 Yeni Hekim Atandı: Sağlık Ordusu Güçleniyor Aksaray’a 13 Yeni Hekim Atandı: Sağlık Ordusu Güçleniyor
CHP Aksaray İl Başkanı Bilal Özdemir’den Sert Tepki: "Saldırı Halkın Umuduna Yapılmıştır" CHP Aksaray İl Başkanı Bilal Özdemir’den Sert Tepki: "Saldırı Halkın Umuduna Yapılmıştır"
AKSARAY MERKEZİ VE İLÇELERİNDE OSMANİYE TANITIM GÜNLERİ DÜZENLENECEK AKSARAY MERKEZİ VE İLÇELERİNDE OSMANİYE TANITIM GÜNLERİ DÜZENLENECEK
TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL'DEN AYVALIK BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL'DEN AYVALIK BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET
Aksaray’ın Yeni Yüzü: Belediye Hizmet Binası Sona Yaklaştı Aksaray’ın Yeni Yüzü: Belediye Hizmet Binası Sona Yaklaştı
ASÜ Erkek Tenis Takımı Türkiye Şampiyonası'nda üçüncü oldu ASÜ Erkek Tenis Takımı Türkiye Şampiyonası'nda üçüncü oldu
Özel Haber =============== AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA Özel Haber =============== AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA
“Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk” Konvoyu Aksaray’da Yoğun Katılımla Gerçekleşti “Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk” Konvoyu Aksaray’da Yoğun Katılımla Gerçekleşti
ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi'ne SPORAK’tan 2 Yıllık Akreditasyon ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi'neSPORAK’tan 2 Yıllık Akreditasyon
Aksarayspor’un Şampiyonluk Hayali Son Haftada Yıkıldı Aksarayspor’un Şampiyonluk Hayali Son Haftada Yıkıldı
Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan bir yıllık icraatlarını anlattı Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan bir yıllık icraatlarını anlattı
AA Genel Müdürü Karagöz ”Teknolojiyi ve yapay zekayı etkin şekilde kullanan ajansız.” AA Genel Müdürü Karagöz ”Teknolojiyi ve yapay zekayı etkin şekilde kullanan ajansız.”