Sokak köpekleri ile ilgili yasa teklifi TBMM’de yapılan oylamada 224 ret oyuna karşı 273 oyla kabul edildi. Meclis’teki oylamaya 593 milletvekilinin 498’i katıldı
Bu tabloya bakıldığı zaman “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nin öyle TBMM’de çok rahat bir şekilde geçtiği söylenemez.
Cumhur İttifakından 50, muhalefetten 45 milletvekilinin katılmadığını görüyoruz.
49 farkla Meclis’ten geçen yasanın oylamasında Yeniden Refah Partisi ile HÜDA-PAR milletvekillerinden hiçbiri oylamada bulunmazken, AKP’den 20, MHP’den 21, DEM Parti’den 22, İYİ Parti’den altı, CHP’den dört milletvekiliyle birlikte toplam 95 milletvekili oylamaya katılmadı.
DEVA Partisi Milletvekili Selma Aliye Kavaf çekimser kaldı.
Daha önceki yazımda Cumhur İttifakı'nda hayvan hakları konusunda MHP ile AKP arasında tam anlamıyla bir görüş birliği sağlanamadığını belirtmiştim. Çünkü Devlet Bahçeli "Köpeklere uygulanacak her türlü yanlışın karşısında dururuz. MHP gerekeni yapar.” demiş ve “Maddelere geçildiği sırada MHP Milletvekilleri “ hayır” oyu mu verecek ?” diye sormuştum.
Oylamaya Devlet Bahçeli ve 7 kurmayı katılmadı. Katılsayadı, MHP’nin tüm milletvekilleri “red” oyu verecek, kanun rededilecekti.
Ayrıca, Meclis kulislerinde ilginç söylentiler dolaşıyor. “Eğer bu bir Anayasa çalışması olsaydı, yani bu kanun teklifi gizli oylarla oylanacak olsaydı, birçok AK Partili hayır oyu verecekti”
Meclis iç tüzüğün 76. maddesi şöyle diyor :“ Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından rededilmiş olan kanun teklifleri, teklif tarihinden, bir tam bir geçmedikçe TBMM’nin aynı yasama dönemi içerisinde verilemez .TBMM başkanlığına sunulamaz”diyor.
O vakit çarşı karışırdı. Dediğimiz doğru çıktı. MHP söylemde ayrılık, eylemde birliktelik yaşadılar
DAVUL CHP’NİN SIRTINDA
Yeni yasaya göre, davul CHP’nin sırtında. Çünkü büyükşehir belediyelerinin çoğu CHP’de.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5'ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3'ünü ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmeleri sağlanacak.