Ali Genç


“İSTİKLAL VE HÜRRİYET” ÖLDÜ YAŞASIN “ÖZGÜRLÜK(!)”

“İSTİKLAL VE HÜRRİYET” ÖLDÜ YAŞASIN “ÖZGÜRLÜK(!)”


  Bugünkü konu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi vermek içindir.

  Dile getirilenler yakın zamanda zatıalilerinin Türkiye’de ki doğurganlık oranının düşmesinin sebep olacağı olumsuzluk kadar önemlidir.!!!

   Bilindiği gibi toplumu bir arada tutunan ana unsur ”dil, din ve kültür “dür.

 Oluşan olumsuzluğa Hacca giden karınca misali Mevla’mızın izniyle günlerce sürecek bir seri yazıyı kaleme almak istiyordum.

  Fakat pazar gününü pazartesiye bağlayan gece idrak edilen Miraç Kandilinde ki dualarda benim yaşımdaki veya birkaç yaş küçük olan ilahiyatçıların bile “Hürriyet ve İstiklal” kelimelerini kullanmaması nedeniyle bu konuda bir ön yani özet yazıyı kaleme almanın önemini, ivediliğini ve elzemliğini gördüğümden bugün meseleye kısaca değineceğim.

MİLLİ MÜCADELEMİZİN İSMİ ”İSTİKLAL HARBİ” VE SLOGANI ”YA İSTİKLAL YA ÖLÜM!” İKEN 

“MİLLİ, İSTİKLAL VE HÜRRİYET” KELİMELERİ UNUTULUP HER YERDE ”ÖZGÜRLÜK” KELİMESİ KULLANILIYOR!!!

  Dilimizin geliştirilmesine karşı değilim fakat yeni kelimeler türetilirken ecdadımızın ve bizlerin kahır ekserisi tarafından kullanılan orta başlıktaki misalde dile getirilen eski kelimelerinde unutulmaması gerekir.!!!

  Bir yazıda veya konuşmada “ulusal” ile birlikte “milli”, “özgürlük “kelimesi ile birlikte “istiklal ve hürriyet” kelimeleri de kullanılmalı

“SEYRETMEK, BAKMAK, TEMAŞA ETMEK VE TAKİP ETMEK” KELİMELERİ UNUTULDU VARSA DA YOKSA DA GİZLİ BAKMA VEYA BİR ŞEYİ GİZLİCE TAKİP ETMEK OLAN ”İZLEME/İZLEYİCİ” KALDI!

   Bir kişi herhangi bir şeye bakmayı serbest ve hür iradesiyle yapıyorsa yaptığı fiil” “bakmaktır, seyretmektir, temaşa etmektir”.

   Bu fiili yapan kişi eğer ki baktığı, seyrettiği şeydeki gelişmelere bakıyorsa bu gelişmelerin safhaları için “takip“ kelimesi kullanılır.

  Fakat maalesef TRT ile birlikte özel TV kanallarında bu kelimelerin tamamı kaldırılıp herhangi bir şeyi gizlice takip etme ve bakma anlamına gelen ”izleme” kelimesinden başka bir kelime maalesef kalmadı.!!!

 “MAHALLİ, İHTİMAL, CEVAP VE İMKAN“ KELİMELERİ UNUTULDU VARSA DA YOKSA DA “YEREL, OLASILIK, YANIT VE OLANAK” KELİMELERİ İLE DİLİMİZDEKİ 4 KELİME DAHA ORTADAN KALDIRILDI!

   Bir kişiye kendimi tanıtırken gazeteci olduğumu bir mahalli gazetede haber ve köşe yazıları yazdığımı söyleyince karşımdaki kişi ”Abi mahalli ne demek?” demesi bu konudaki kayıplarımızın önemini ortay koydu.

  Geçen sene yapılan seçimin resmi ismi ”Mahalli İdareler Seçimi” olmasına rağmen maalesef  aday olanlarda, seçilenlerde  kanundaki “mahalli” kelimesini yok sayarak her yerde “yerel” kelimesini kullanarak dilimizdeki “mahalli” kelimesini yok ederken aynı zamanda ”cevap” yerine her yerde akla ziyan  illa da “yanıt” kelimesinin kullanılması bunu devam ettiriyor yine meşhur şarkıdaki “Bir ihtimal daha var, o da ölmek mi?” cümlesinde geçen “İhtimal” kelimesini bilen ise yok.

   Varsa da yoksa da ”olasılık” kaldı.

  Yine aynı şekilde “imkan” kelimesi de unutularak bunun yerine “olanak” kelimesinin kullanılmasıyla 4 kelimenin daha yok edilmesi ile toplumumuzu bir arada tutan üç ana unsurdan dilimizin kısırlaştırılmasının yanında dede ile torunun birbiriyle anlaşamaması tehlikesi de sürekli artıyor.!!!

    Bugün dile getirilenlerin gereğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilgili ve yetkililere verilecek talimatla bertaraf edilmesi dileğiyle.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

  • Cumartesi 3.8 ° / 1.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 3.1 ° / 0.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 3.3 ° / 0.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Zonguldak

17.01.2026

  • İMSAK 06:39
  • GÜNEŞ 08:09
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:34
  • AKŞAM 17:57
  • YATSI 19:22
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR KARŞILIK BULDU SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR KARŞILIK BULDU
AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE 3 BİN 335 HASTANIN KAPISI ÇALINDI, YALNIZ OLMADIKLARI HİSSETTİRİLDİ AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE 3 BİN 335 HASTANIN KAPISI ÇALINDI, YALNIZ OLMADIKLARI HİSSETTİRİLDİ
Aile Hekimleri ile ADASK Sıcak Bir Ortamda Buluştu Aile Hekimleri ile ADASK Sıcak Bir Ortamda Buluştu
Bakan Uraloğlu’nun Aksaray ziyareti iptal edildi! Bakan Uraloğlu’nun Aksaray ziyareti iptal edildi!
Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu Çalışmalarına Başladı Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu Çalışmalarına Başladı
İŞKUR’dan Tekstil Sektörüne İEP Desteği İŞKUR’dan Tekstil Sektörüne İEP Desteği
Vali Murat Duru Göreve Başladı, İlk Mesajı İnsan Odaklı Yönetim Oldu Vali Murat Duru Göreve Başladı, İlk Mesajı İnsan Odaklı Yönetim Oldu
AKSARAY’DA KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR AKSARAY’DA KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN YATALAK HASTALARA ÜCRETSİZ HASTA YATAĞI DESTEĞİ AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN YATALAK HASTALARA ÜCRETSİZ HASTA YATAĞI DESTEĞİ
AKSARAY BELEDİYESİ’NE AİT EĞİTİM VE KÜLTÜR TESİSLERİ, YARIYIL TATİLİNDE DE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE OLACAK AKSARAY BELEDİYESİ’NE AİT EĞİTİM VE KÜLTÜR TESİSLERİ, YARIYIL TATİLİNDE DE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE OLACAK
Aksaray Üniversitesiile İl Jandarma Komutanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı Aksaray Üniversitesiile İl Jandarma Komutanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yarın Aksaraya geliyor Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yarın Aksaraya geliyor
Aksaray’da 86 Bin Öğrenci Yarıyıl Tatiline Girdi Aksaray’da 86 Bin Öğrenci Yarıyıl Tatiline Girdi
Aksaray’da Miraç Kandili Huşu İçinde İdrak Edildi Aksaray’da Miraç Kandili Huşu İçinde İdrak Edildi
AKSARAY’IN YENİ VALİSİ MURAT DURU YARIN GÖREVİNE BAŞLIYOR AKSARAY’IN YENİ VALİSİ MURAT DURU YARIN GÖREVİNE BAŞLIYOR