Abbas Satır


İŞ BANKASI VE KUMBARAM

İŞ BANKASI VE KUMBARAM


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26  Ağustos 1924 yılında ülkemizin ilk milli bankası olarak kurulan Türkiye İş Bankası’nın 100 yıllık hikayesini anlatan “İstikbalinizin Emniyeti Türkiye'nin Bankasıyla Bir Asır" adlı serginin  açılışına katıldım.

Bu muhteşem sergi, Ulus’taki Tarihi İş Bankası’nın müzeye çevrilen “İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde açıldı. Sergide, Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında kurumsal sorumluluk alanlarını giderek genişleten Bankanın, ülkemizin küllerinden yeniden doğuşuna ve topyekün kalkınma mücadelesine sağladığı katkılarının bir özeti sunuluyor.

Kapıda basın mensuplarını İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Müge Nevşehirli Veziroğlu, Müze Müdürü Hande Babacan  ve Gül Mutlay karşıladı   İş Bankası’nın o görkemli salonuna yıllar sonra girdiğimde çocukluğumu hatırladım.

İŞ BANKASI VE KUMBARAM

Orta okula giderken, Ankara’da, akşam gazeteleri yayınlanırdı. İş Bankası’nın hemen karşında bulunan Rüzgarlı Sokak’taki matbaadan akşam gazetelerini alır, Ulus Meydanı’nda “yazıyooooo, yazı yooo” diye bağırarak satardım.

Kazandığım küçük paraları evde biriktirdim. Çoğu bozuk paraydı.

Kumbara almak için İş Bankası’na gittim. Bankanın bankosunda oturan, saçları yeni kırlaşmaya başlayan erkek memura, elimdeki bozuk paraları gösterip, kumbara almak isteğimi söyledim.

Memur, hesap açtırmadan, kumbara verilemeyeceğini, banka hesabı için de anne veya babamın gelmesini söyledi. Babam Rüzgarlı Sokak’ta bir matbaada çalışıyordu. Babama gittim ve durumu anlattım. Beraberce bankaya geldik, hesap açıldı, banka defteri verildi.

Defterde şunlar yazılı idi :

“Ömer Satır adına açılan hesap dolayısyla A. Abbas Satır’a İş Bankası Kumbarası verilmiştir”

İŞ Bankası Kumbarası’na sahip oldum. Kazandığım küçük paraları kumbaraya atıyordum. Kumbaranın bir özelliği, anahtarı kumbara sahibinde değil bankada tutulmuş olmasıydı. Kumbaraya attığın parayı ihtiyacın olduğu zaman alamıyordum. Ancak bankada açılabiliyordu. Ara sıra çay kaşığını yardımıyla birkaç kuruş almayı başarabiliyordum.

İŞ BANKASI VE KUMBARAM

         

Ne kadar para biriktirdiğimi bilmiyorum ama, tasarruflu olmanın bilincini o yaşlarda öğrendim.

İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Müge Nevşehirli Veziroğlu, müzenin tüm bölümlerini tanıtırken, gerçekten Türkiye’nin nerede nereye geldiğini, yokluklar içinde bir bankanın nasıl kurulduğunu daha iyi anladık.

Türkiye Cumhuriyet’nin kuruluşunun önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli bir bankanın kuruluşundaki çabaları da görsellerle çok güzel bir şekilde sergilenmiş.

Sergide, İş Bankası’nın Türk ekonomisine katkıları anlatırken, sosyal alanda yaptığı çalışmalarda sunulmuş. Başarılı öğrencilerin okutulmasında Darüşafak’a yapılan  yardımlar, deprem ve diğer afetlerdeki katkıları anlatılmış.

Reklam ve dijital sektöründeki değişim ayrı bir bölümde anlatılırken, İş Bankası’nın bir dönem reklam yüzü olan ünlü sanatçı Zeki Müren’e ayrı köşe ayrılmış.

Bankanın Olimpiyatlarına  yaptığı sponsorluk yazıları sergilerken ilginç bir panoyla karşılaştım.

Dünya, Avrupa ve Olimpiyatlarda Altın madalyalar kazanan ünlü güreşçilerin İş Bankasında çalıştıklarını öğrendim.

Ünlü şampiyon Yaşar Doğu bankada müstahdem olarak görev yapmış.  Olimpiyatlarda ilk altın madalya  kazanan Yaşar Erkan, 1935 yılında İstanbul Yeni Cami Şubesinde depo memuru olarak göreve  başlamış 1943 yılına kadar bu görevde bulunmuş. Yine Dünya Şampiyonu Mehmet Çoban da İstanbul Şubesinde çalışmış ve vefat ettiği 1969 yılına kadar görev yapmış.

İŞ BANKASI VE KUMBARAM

Sergi sonunda, meslekte yaşadığım anılarımı anlatan “RÜZGARLI SOKAK- Bir Dönemin Basın Tarihi ve Mürekkep Kokulu Anılar” kitabımı İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten’e armağan ettim.

Zuhal Üreten’in “Bu kitabı bana değil, İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi  adına imzalarsanız  sevinirim” dedi.

Bu istek bana ayrı bir mutluluk verdi.

Sergi Pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ile 18.00’e arası ücretsiz ziyaret edilebilir.

Bu muhteşem sergiyi gezmenizi  tavsiye ederim.

  • Cumartesi 3.8 ° / 1.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 3.1 ° / 0.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 3.3 ° / 0.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Zonguldak

17.01.2026

  • İMSAK 06:39
  • GÜNEŞ 08:09
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:34
  • AKŞAM 17:57
  • YATSI 19:22
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR KARŞILIK BULDU SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR KARŞILIK BULDU
AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE 3 BİN 335 HASTANIN KAPISI ÇALINDI, YALNIZ OLMADIKLARI HİSSETTİRİLDİ AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE 3 BİN 335 HASTANIN KAPISI ÇALINDI, YALNIZ OLMADIKLARI HİSSETTİRİLDİ
Aile Hekimleri ile ADASK Sıcak Bir Ortamda Buluştu Aile Hekimleri ile ADASK Sıcak Bir Ortamda Buluştu
Bakan Uraloğlu’nun Aksaray ziyareti iptal edildi! Bakan Uraloğlu’nun Aksaray ziyareti iptal edildi!
Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu Çalışmalarına Başladı Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu Çalışmalarına Başladı
İŞKUR’dan Tekstil Sektörüne İEP Desteği İŞKUR’dan Tekstil Sektörüne İEP Desteği
Vali Murat Duru Göreve Başladı, İlk Mesajı İnsan Odaklı Yönetim Oldu Vali Murat Duru Göreve Başladı, İlk Mesajı İnsan Odaklı Yönetim Oldu
AKSARAY’DA KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR AKSARAY’DA KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN YATALAK HASTALARA ÜCRETSİZ HASTA YATAĞI DESTEĞİ AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN YATALAK HASTALARA ÜCRETSİZ HASTA YATAĞI DESTEĞİ
AKSARAY BELEDİYESİ’NE AİT EĞİTİM VE KÜLTÜR TESİSLERİ, YARIYIL TATİLİNDE DE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE OLACAK AKSARAY BELEDİYESİ’NE AİT EĞİTİM VE KÜLTÜR TESİSLERİ, YARIYIL TATİLİNDE DE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE OLACAK
Aksaray Üniversitesiile İl Jandarma Komutanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı Aksaray Üniversitesiile İl Jandarma Komutanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yarın Aksaraya geliyor Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yarın Aksaraya geliyor
Aksaray’da 86 Bin Öğrenci Yarıyıl Tatiline Girdi Aksaray’da 86 Bin Öğrenci Yarıyıl Tatiline Girdi
Aksaray’da Miraç Kandili Huşu İçinde İdrak Edildi Aksaray’da Miraç Kandili Huşu İçinde İdrak Edildi
AKSARAY’IN YENİ VALİSİ MURAT DURU YARIN GÖREVİNE BAŞLIYOR AKSARAY’IN YENİ VALİSİ MURAT DURU YARIN GÖREVİNE BAŞLIYOR