Hüseyin Tosun


İLÇE GEÇİŞİNE 70 HIZ LİMİTLİ EDS SİSTEMİ ŞART!

İLÇE GEÇİŞİNE 70 HIZ LİMİTLİ EDS SİSTEMİ ŞART!



Sultanhanı ilçemiz, Türkiye’nin en işlek kara yollarından birinin tam üzerinde bulunuyor. Her gün binlerce aracın geçtiği bu güzergâh, yalnızca şehirlerarası yolculuk yapan sürücülere değil, aynı zamanda ilçe halkına da hizmet eden bir geçiş noktasıdır. Ancak bu kadar kritik bir noktada gözden kaçan, aslında görmezden gelinen (Çünkü Bu yolun diğer kesimlerinde EDS var Fakat ilçe geçişinde yok) ciddi bir sorun var: Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) eksikliği.

Bugün baktığımızda, ilçemizin Konya çıkışında ve Aksaray çıkışında aktif olarak kullanılan EDS cihazları mevcut. Yani şehirlerarası yolun dış kısımlarında denetim yapılabiliyor. Peki ya ilçemizin giriş ve çıkışları arasında kalan bölüm? Burada neden hız sınırlaması olan herhangi bir EDS sistemi yok?

Bu sorulara verilecek tatmin edici bir cevap bulmak oldukça zor. Oysa Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde, şehirlerden geçen devlet yollarında 70 hız limitli EDS’ler etkin bir şekilde kullanılıyor. Hız sınırına uymayan sürücüler hem ceza ile karşılaşıyor hem de caydırıcılık sayesinde kazaların önüne geçiliyor.
Bizde ise bu sistemin olmaması, ilçemiz için büyük bir güvenlik zafiyeti oluşturuyor.

*Vatandaşların endişesi büyüyor

Sultanhanı sakinleri, ilçeden geçen hızlı araçlardan ciddi şekilde şikâyetçi. Özellikle yaya geçitlerinde, okul önlerinde veya ilçe merkezine giriş noktalarında araçların hızlarını düşürmemesi, vatandaşların ve diğer sürücülerin hayatını tehlikeye atıyor. Yalnızca sürücülerin değil, yayaların güvenliği de bu eksiklikten doğrudan etkileniyor.

Bir an için düşünelim: İlçemizin en işlek saatlerinde, karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir çocuk, yaşlı bir vatandaş veya elinde yüküyle ilerleyen bir kişi… Hızını düşürmeyen bir aracın oluşturacağı tehlike ne kadar büyük olabilir? Bu noktada işte EDS’nin varlığı hayati önem taşıyor.

Mesela son 10 günde İlçe girişindeki trafik ışıklarında birisi çok ciddi 2 trafik kazası yaşandı. Aslında buradaki trafik ışıklarında da bir düzenleme yapılmalı, Bir çok yerleşim yerinde bir çoğumuz görmüştür, Işıklar yeşilden kırmızıya direkt geçmesi yerine dikkat bakımında 3 saniye kadar yanıp sönen renkte ayarlanmalı ki özellikle yüksek tonajlı gelen ağır vasıtalar ışığın değişeceğini uzaktan anlaya bilmeli, Işık yeşilden direkt kırmızıya anlık geçtiği için özellikle bazı ağır vasıta sürücüleri duramadığı için daha da hızlanıp geçmek istiyor, tabi burada sürücülerimizde de hatalar var maalesef, çok aceleci davranmaktayız.

*Küçük bir çalışma, büyük bir fayda

Aslında yapılması gereken şey çok basit: İlçe geçişine de bir EDS kurulması. Yetkililerimizin girişimleri ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapacağı küçük bir çalışma ile bu sistem devreye alınabilir. Bu adım, belki birkaç hafta içinde çözülebilecek bir mesele. Ama getirisi ölçülemeyecek kadar büyük: Can güvenliği.

Bazı sürücüler EDS’yi sadece ceza kesen bir sistem olarak görse de bu çok yanlış bir bakış açısıdır. Aslında EDS’nin en temel amacı ceza yazmak değil, kazaları önlemek ve insan hayatını korumaktır.

*Neden gecikilmesin?

Kazaların ardından yaşanan acı tabloları hepimiz görüyoruz. Bir can kaybı yaşandığında “tedbir alınmalıydı” demek artık çok geç oluyor. O yüzden Sultanhanı için de bu konuda geç kalınmamalı. İlçemizden geçen bu yol, yalnızca bir asfalt parçası değil; aynı zamanda çocuklarımızın, ailelerimizin, sevdiklerimizin yaşam alanlarının tam ortasından geçiyor.

EDS sistemi bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. Üstelik bu ihtiyaç, her geçen gün daha da acil bir hale geliyor. Çünkü trafik yoğunluğu her yıl artıyor, araç sayısı çoğalıyor. Denetimsiz geçen her gün ise olası kazaların riskini katlıyor.

*Son söz

Sultanhanı geçişine EDS kurulması, yalnızca bir teknolojik yatırımı değil, aynı zamanda bir hayat sigortasını ifade ediyor. Bu konuda yetkililerin bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Çünkü mesele yalnızca trafik düzeni değil, doğrudan insan hayatıdır.

Ve unutulmamalıdır ki, hiçbir hız, hiçbir acelecilik, bir insanın canından daha kıymetli değildir.


*Son gelişme olarak bir dip not…

Bu yazıyı kaleme almamın ardından Bu konudaki vatandaş talebi ve EDS Sisteminin ilçemiz geçişine kurulması ile ilgili bu talebi yetkililere iletme fırsatı buldum, şuan için olumlu bakılmakta, konuyla ilgili gelişmeleri takipte kalıp ileriki zamanlarda inşallah Bu sistemin kurulduğu haberini de sizlere duyurmak nasip olur…

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle, Güzel Memleketim Sultanhanı.

  • Perşembe 11.2 ° / 7.9 ° Güneşli
  • Cuma 11.3 ° / 8 ° false
  • Cumartesi 11.2 ° / 8.9 ° Güneşli
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5963,84% 0,93
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

Zonguldak

18.12.2025

  • İMSAK 06:34
  • GÜNEŞ 08:07
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 15:11
  • AKŞAM 17:32
  • YATSI 18:59
Aksaray’da Tüketici Denetimleri Hız Kazandı: 1,8 Milyon TL Ceza Uygulandı Aksaray’da Tüketici Denetimleri Hız Kazandı: 1,8 Milyon TL Ceza Uygulandı
Şehit Üsteğmen Gökhan Delen’in adı öğrenim gördüğü okulda açılan kütüphanede yaşayacak Şehit Üsteğmen Gökhan Delen’in adı öğrenim gördüğü okulda açılan kütüphanede yaşayacak
Aksaray’ın Orhan Gencebay’ı Ali Şimşek’ten Tahir Bebek İçin Anlamlı Destek Aksaray’ın Orhan Gencebay’ı Ali Şimşek’ten Tahir Bebek İçin Anlamlı Destek
Aksaray Üniversitesinde savunma sanayii ve elektro-optik sistemler konuşuldu Aksaray Üniversitesinde savunma sanayii ve elektro-optik sistemler konuşuldu
Aksaray Üniversitesinde Bağımlılıklarla Mücadele “Bağımlı her genç, kaybedilmiş bir vatan parçasıdır” Aksaray Üniversitesinde Bağımlılıklarla Mücadele “Bağımlı her genç, kaybedilmiş bir vatan parçasıdır”
Aksaray İHH Arama Kurtarma Ekibi KAK-1 Eğitimini Başarıyla Tamamladı Aksaray İHH Arama Kurtarma Ekibi KAK-1 Eğitimini Başarıyla Tamamladı
Devlet Bahçeli’den Diyarbakırlı Engelli Kıza Tekerlekli Sandalye Devlet Bahçeli’den Diyarbakırlı Engelli Kıza Tekerlekli Sandalye
Aksaray’da Aranan Hükümlü Yakalandı Aksaray’da Aranan Hükümlü Yakalandı
Aksaray İHH’den Anlamlı Etkinlik: “Minik Eller Camide Buluşuyor” Yeşil Camii’nde Gerçekleştirildi Aksaray İHH’den Anlamlı Etkinlik: “Minik Eller Camide Buluşuyor” Yeşil Camii’nde Gerçekleştirildi
Aksaray Belediyesi’nden Uygun Fiyatlı Yemek Hizmeti: Selçuklu Külliyesi Yanında Yeni Sosyal Tesis Aksaray Belediyesi’nden Uygun Fiyatlı Yemek Hizmeti: Selçuklu Külliyesi Yanında Yeni Sosyal Tesis
AKADEMİ AKSARAY’DA KIŞ DÖNEMİ HEYECANI: EĞİTİMDE YENİ FIRSATLAR BAŞLIYOR AKADEMİ AKSARAY’DA KIŞ DÖNEMİ HEYECANI: EĞİTİMDE YENİ FIRSATLAR BAŞLIYOR
ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi
ASÜ Spor Bilimleri Fakültesinde mezunveri tabanı çalışması ASÜ Spor Bilimleri Fakültesinde mezunveri tabanı çalışması
Aksaray Üniversitesinde merhum Aliya İzzetbegoviç doğumunun 100. Yılında anıldı Aksaray Üniversitesinde merhum Aliya İzzetbegoviç doğumunun 100. Yılında anıldı
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ: “FAİZ İNDİRİMİ REEL SEKTÖRE GÜÇLÜ ŞEKİLDE YANSITILMALI” ATSO BAŞKANI KOÇAŞ: “FAİZ İNDİRİMİ REEL SEKTÖRE GÜÇLÜ ŞEKİLDE YANSITILMALI”