Bir art niyet olduğunu sanmıyorum.
Art niyet olmadığına göre akla gelmediği kanaatindeyim.
Bu nedenle de bu yazı bir tenkit yazısı olmayıp bilgilendirmedi.
Zorlamayla konuya suizan olarak bakılsa bile yapılan zannımca bilgi sahibi olmamaktan geliyor.
Çünkü daha önce Genç Osman’ın anılması, Vilayetlik nimetiyle yeni açılan iş yerleri ve Ihlara vadisi ile ilgili yazılarımda da belirttiğim gibi hem eseri yapan veya katkıda bulunanlara hem de hamisi ile hamilerine ahde vefa gösterenin/gösterenleri yaptıkları sevaba kavuştururken aynı zamanda yeni hizmetlerin teşvikiyle bu sevap duble hale getirilirken ,ayrıca da vefakarlığının karşılığını Zilzilal Suresinde Mevla’mız tarafından buyurulduğu gibi kendisine vefaya sebep olur.!!!
Konuya önce Yunus Emre Türbesinde Salı günü yapılan anma programıyla başlayalım.
PROĞRAM TÜRBE VE CAMİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİNDEN SONRAKİ İLKİ OLMASI NEDENİYLE EMEK SAHİPLERİ ANILMALIYDI!
Diğer meslektaşlarımızın istisnası var mıdır bilmem fakat ekseri sinin bu eserlerin geçmişleriyle yapıldığı köyle ilgili bilgileri olmadığını yapılan haberler ortaya koydu.
Bölgenin insanı olarak Taptuk Emre Türbesinin ve Camisinin eski halini görerek, Yunus Emre yi ise büyüklerimden öğrenerek bilenim.
AKSARAY VE ORTAKÖY’E GÖREV ESNASINDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ NEDENİYLE NİĞDE’LİLER TARAFINDAN “AKSARAY VALİSİ” OLARAK ADLANDIRILAN ÖZGÖDEK VE EKİBİ TÖRENDE YAD EDİLMELİYDİ!
Hamza Valime de Bu hayırlı hizmetlerden Taptuk Emre türbesinde bahsettiğim gibi Allah(c.c.c) rahmet eylesin Taptuk ve talebesi/öğrencisi Yunus Emre türbeleri ve Camileriyle çevre düzenlemelerini ilk defa 40 yıl önce yaptıran 20 Eylül 1982 ile 12 Şubat 1988 arasındaki 6 yıllık görevinin önemli bölümünü Aksaray’a ayırması ve bu çerçevede dönemindeki Milli Eğitim yatırımlarının kahır ek serisini Aksaray ile Ortaköy’e ayırması başta olmak üzere Aksaray ve Ortaköy’e yapılmasını sağladığı hizmetleriyle Niğdeliler tarafından “Aksaray’ın Valisi” ismi takılan Ünal Özsgödek’in başarıları asla unutulamaz.
Görevi esnasında gerçekleştirdiği hizmetleriyle resmen olmasa da Aksaray’ın fiili ilk Valisi olan merhum Ünal Özgödek Kurşunlu Camii, meydandaki yıkılmakta olan 2 tarihi binayı yeniden yaptırırcasına restore ettirmesi ve çarşı tarafındaki binayı ise yeniden yaptırmasının yanında Taptuk ve Yunus Emre Türbeleriyle Camilerini yaptırmasının yanında çevre düzenlemelerini de yaptırandı.
Salı günkü programda bundan dolayı Vali Ünal Özgödek Niğde ilinin o dönemdeki Aksaray ve Ortaköy İGM üyeleri ile birlikte Niğde’li İGM üyeleri ,Niğde il Kütür Müdürü merhum Özgür Bilen ,dönemin anıtlar yüksek kurulu üyeleri, Köy Hizmetleri müdürleri, Vakıflar bölge müdürlüğü yetkilileri belirtilerek teşekkür edilip hayır duaları istenebilirdi.!!!
TAPTUK VE YUNUS’UN İKİNCİ HAMİSİ AKSARAY’İN YÜKSEL ÖZDEN DEN SONRAKİ 2. EFSANE MÜLKİYELİSİ VALİ HAMZA AYDOĞDU İLE EKİBİDE AHDE VEFANIN GEREĞİ ANILMALIYDI!!!
Merhum Özdekten ten sonra bu iki manevi önderimizin türbelerini, Camilerini ve çevre düzenlemelerini ziyaretçilerin ihtiyaçlarını sağlayabilecek şekilde yapılmasını 2. defa sağlayan ise Aksaray’ın il olmasından sonra o zamana kadar yeri doldurulamayan Mülkiyeli olan Kaymakam Yüksel Özden’den sonra başardıklarıyla ikinci efsane Mülkiyelisi olan 12 Haziren 2020 ve 15 Ağustos 2023 arası başardıkları hizmetleriyle ve büyükle büyük ,küçükle küçük olmasıyla da 7’sinden 77’sine kadar tüm hemşerilerimizin gönlüne ekibiyle Aksaray Valiliğinde giren Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dur.
Hamza Bey döneminde Hem Taptuk Emre ve hem de talebesi/öğrencisi Yunus Emre’nin Türbelerinin ,Camilerinin ve çevre düzenlemelerinin mümkün olan tüm ihtiyaçlara cevap verilecek şekilde bir külliye olarak ve Osmanlı mimarisini andıracak şekilde yapılmasını döneminde sağlatan Vali Hamza Aydoğdu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çalik, dönemin Milletvekilleri, İnceöz, Aydoğdu, Kaşlı ve Erel, İGM başkanı Mehmet Muammer Tüzün, İGM üyesi Veysel Yıldız başta olmak üzere dönemin tüm İGM üyeleri, İl Özel İdaresi yetkili ve çalışanları , 2011 de vekaleten görevine başlamasından itibaren var gücüyle biriminin hizmet sahasınd birini bin yapmaya çalışana İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Projeye başlandığında Kültür Müdürlüğü personel olan ve Mustafa bey ile omuz omuza çalışan Valilik Protokol yetkilisi Ömer Ok, Vakıflar bölge müdürü Nurullah Osmanlı ve Yunus Emre Türbesini Kadastro çalışmalarında Ortaköy ilçesi Reşadiye köyü sınırları içinde tapuya kaydını yaptıran eski tapu Kadastro müdürü ve Müfettişi geçtiğimiz günlerde Hakka yürüyen Aksaray’ın emektarlarından kendisiyle ve yaptıklarıyla ilgili olarak” https://aksarayolay.com/kose-yazilari/_soykirimcinin_eli_kanli_truva_atlari_ve_yunus_emreyi_tapulayan_yigit-6518.html” da bilgi verdiğim Turgut Yiğidim’ de anılabilirdi.
Bundan sonraki ilk törende bu vefasızlığın telefi edilmesi dileğiyle.
ART NİYET OLMADIĞI DÜŞÜNCESİYLE BUGÜN BİLGİLENDİRİYORUM!!!,AYNI YANLIŞ DEVAM EDERSE BU CAN TENDE OLDUKÇA MEVLAMIZDA İZİN VERİRSE YANLIŞ DÜZELTİLİNCEYE KADAR EN YÜKSEK DOZDAN ELEŞTİRİYİ SÜRDÜRECEĞİM!!!
Her şeyi bilen sadece Allah(c.c) dIr.
Bir kul ve kadastro sınırlarını bizzat gerçekleştiren merhum Turgut Yiğidim’ den öğrenen olarak memleketimizin manevi önderlerinden ümmetçilik ve hümanizmin zirvesi Yunus Emre hazretlerinin türbesinin de çilehanesinin de iki ana ulu dağı(Büyük ve Küçük Ekecik(Tavşan dağı) Aksaray merkez ilçe sınırları içinde bulunan kolları ise Nevşehir ,Kırşehir, Ankara ve Konya illeri sınırlarına uzanan Ekecik sıra dağlarından Büyük Ekeciğin Kızılırmak tan önceki son tepesi olan Aksaray’ımızın Ortaköy ilçesinin Reşadiye/Ziyaret köyü sınırları içinde olduğunu biliyorum.
Bunu bildiğim içinde bilmeyenlerin Salı günkü etkinliğin yerini yanlış yazmayarak türbenin yeriyle ilgili olarak doğrusunu belirttim.
Yunus Emre etkinlikleri ilk yapıldığında Sarıkaraman’ ın Belediye olması nedeniyle bu kurumun imkanlarından faydalanılabilmesi için buranın Belediyesi ile birlikte törenler yapılıyordu.
Bundan dolayı sanki türbe bu yerleşim yerindeymiş gibi oluşan algı aradan geçen onca yıla rağmen devam ediyor.
Bu bilgilendirmeden sonra yapılacak törenlerde ve bu törenler için bastırılacak davetiyeler ile tören için ilgili yerlere çekilecek telgraflarda buna dikkat edilmesiyle bu köyün muhtarında törene davet edilmesi veya ev sahibi olarak etkinliğe dahil edilmesiyle bu yanlıştan dönülmüş olunur.
Mevla’mız izin verirse bu can bu tende ,akıl başta oldukça verilen bilgilerin gereğini bundan sonra yapacak olanları yani vefa gösterenleri taktir ederken, aksin yapanları ise orta başlıkta belirttiğim gibi en şiddetli şekilde eleştireceğim.
Aynı Şekilde Hakkın izin vermesiyle bulabileceğim ilk fırsatta ahde vefa için daha nelerin yapılması gerektiğin ise ana başlıklar halinde yazacağım. İlimizin mutlu geleceği ile ahde vefanın gereği takip edilmesi dileğiyle.
Cuma’mız mübarek olsun.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.