Abbas Satır


“CUMHURİYET’İN ÜTOPYASI: ANKARA”

“CUMHURİYET’İN ÜTOPYASI: ANKARA”


“Kent nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? Kentlerin oluşumunda kendisinden önce var olan ve bünyesinde barındırdığı tarihsel süreç ne kadar etkili olmuştur? Geçmişten izler taşıyor mu? Yaşadığımız kent bizi anlatıyor mu?” vb. gibi daha birçok soru kent çalışmaları ile ilgilenen araştırmacılar tarafından sorulmaktadır.

 Ankara’nın kentsel hafızasını en iyi anlatan bir kitap vardır. Cumhuriyet’in Ütopyası :Ankara

Yerleşimi çok eskilere dayanan, Orta Anadolu'nun kalbinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara’yı tarihsel süreçte gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere kaynak niteliğinde bir kitaptır.

Ankara için binlerce kitap yazılmıştır. Belgeseller çekilmiştir. Fakat bu kitabın önemi bir başkadır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Şenol Cantek’in önderliğinde Ankara’ya gönül vermiş, 40 akademisyen ve yazarın katkılarıyla Ankara’nın Başkent oluşundan önce ve sonra geçirdiği fiziksel ve söylemsel inşa sürelerini, kurumların ve insanların hikayelerini evlerimize kadar getiriyor.

Bu kitabın yayınlanmasında benimde küçük de olsa bir katkım oldu. Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nın kurduğu ANKEY -Ankara Yayıncılık Şirketinde görevli olduğum dönemde, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Talu “Ankara Üniversitesi Yayınevi”adı altında bir yayınevi kurulmasını ve kitapların ANKEY tarafından yayınlanmasını istemişti.

 İşte bu kitap Ankara’nın ANKEY’in ilk kuruluşunda yayınlanan ilk seridir.

Bu kitabın her bölümü çok değerlidir. Ancak Funda Hoca’nın yazdığı “Matris, Kurşun Kokusu ve Simit…Başkent Gazeteciliğinin membaı : Rüzgarlı Sokak” başlıklı yazı Türk basın tarihine yaşamsal bir katkı sağlayan Rüzgarlı Sokak’ın dünü ve bugünü yansıtmıştır.

“RÜZGARLI SOKAK- Bir Dönemim Basın Tarihi – Mürekkep Kokulu Anılarım” adlı kitabı hazırlarken, Funda Hoca’nın değerli bilgilerinden çok yararlandım.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelmesi ve hemen ardında 20 Ocak 1920’de “Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’ni çıkarmasıyla Ankara Basını, Ulus civarıyla büyümeye başlamıştır.

O dönemde, Kurucu Meclis ve İkinci Meclis buradadır.  Bakanlıklar, diğer resmi kurumlar hep Ulus çevresine yayılmıştır. Yabancı konukların ağırlandığı Ankara Palas, çağdaş sanatınkalbinin attığı, tiyatrolar, sergi salonları buradadır. Cumhuriyet’in halkçılık ilkesinin ete kemiğe büründürüldüğü Halkevi, kısacası Cumhuriyet rejiminin altı oku birden Ulus’u işaret etmiştir. Batılılaşma ve yenilik hareketlerinin temeli de Ulus ve civarında atılmıştır.

Ulus ve civarında, yeme içme ve eğlence mekanları da vardır.  Karpiç Lokantası, Gençlik Parkı, Opera Binası, Türkocağı gibi şehrin sembolik mekanları Ulus’u renklendirmiştir.

Rüzgarlı Sokak ne kurulmuştur.?

Rüzgarlı Sokak, Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi Ulus Meydanı ile bütünleşmiş, Cumhuriyet dönemi basınının kalbinin attı yer olmuştur. Başka bir değişle; Ankara’nın Bab-ı Ali’si olarak adlandırılan Rüzgarlı Sokak, Türk basın tarihinin önemli bir mekanı haline gelmiştir. Ulus Çankırı Caddesi ile başlayıp, 19 Mayıs Stadumu’nun arka kapısına ve İstanbul Caddesi’ne kadar uzanan bir sokaktır.

Rüzgarlı Sokak’ın sembolü Ulus Gazetesi’dir. Ulus yeni rejimi tanıtmak ve benimsetmenin yanında, modernleşme ve batılılaşmanın misyonunu üstlenmiştir. Öncelikle Hakimiyet-i Milliye’nin halefi niteliğindedir ve tek parti yönetiminin yayın organıdır. Atatürk 1934 yılında ismi Ulus olarak değiştirmiştir.

Hakimiyet-i Milliye Gazetesi Kurtuluş Savaşı’nın “dava gazetesi”

Ulus Gazetesi ise Cumhuriyet’in “dava gazetesidir” olmuştur

Ulus ve civarı 1940’lardan, 1960 yıllarına kadar dört güç olan, yasama, yürütme, yargı ve basın, aynı mekanda toplanmıştır.

Türkiye’de çok partili sisteme dönülmesiyle, Rüzgarlı Sokak’ta yeni yeni gazeteler çıkmaya başladı. Tek partili dönemin güçlü gazetesi Ulus’a muhalif Zafer Gazetesi yayınlanmaya başladı. Zaman geçti, bu kez Zafer iktidarın güçlü sesi olurken Ulus muhalefet oldu.

 Rüzgarlı Sokak’taki basın rüzgarı, Ankara’da çok sesli, renkli, canlı bir gazeteciliğin bereketini doğurdu.

Ancak Ankara basının kalbi olan Rüzgarlı Sokak’ın yıldızı 1960’lı yıllardan itibaren sönmeye başladı. İstanbul basını Ankara’da matbaalar kurdu. Kızılay civarında bürolar açtı. Gazeteler yavaş yavaş Rüzgarlı Sokak’tan çekildi. Ulus Gazetesi’nin 1972 yılında kapatılmasıyla rüzgarı dinen sokak halini aldı.

Rüzgarlı Sokak’ta artık ne kurşun kokusu ne de mürekkep kokusu var. İnşaat malzemelerinin satış merkezi ve fayans kokuları var.

İstanbul’un tarih olan Bab-ı Ali’si gibi, Rüzgarlı Sokak’ta anılarda yaşayan bir mazi olarak kaldı.

  • Cumartesi 19.7 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 18.8 ° / 14.8 ° false
  • Pazartesi 14.9 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10885,57%-0,86
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    49,03% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5499,78% -0,97
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

Zonguldak

22.11.2025

  • İMSAK 06:12
  • GÜNEŞ 07:43
  • ÖĞLE 12:44
  • İKİNDİ 15:13
  • AKŞAM 17:35
  • YATSI 19:00
TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Terörsüz Türkiye’yi mutlaka başaracağız” TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Terörsüz Türkiye’yi mutlaka başaracağız”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aksaray’daki Şifa Camii’nin Açılışına Katıldı TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aksaray’daki Şifa Camii’nin Açılışına Katıldı
TBMM Başkanı Kurtulmuş Aksaray’da: TBMM Başkanı Kurtulmuş Aksaray’da:
AK Parti Heyetinden Aksaray’daki STK’lara Ziyaret Turu AK Parti Heyetinden Aksaray’daki STK’lara Ziyaret Turu
Aksaray’ın Manevi Mimarından Anlamlı Buluşma Somuncu Baba, vefatının 613’üncü yılında ASÜ’de anıldı Aksaray’ın Manevi Mimarından Anlamlı Buluşma Somuncu Baba, vefatının 613’üncü yılında ASÜ’de anıldı
Bakan Uraloğlu’ndan Aksaray–Ulukışla Hızlı Tren Hattı Açıklaması Bakan Uraloğlu’ndan Aksaray–Ulukışla Hızlı Tren Hattı Açıklaması
Ruz-ı Vuslat Somuncu Baba Anma Programı Açılış Töreni Yoğun İlgiyle Gerçekleşti Ruz-ı Vuslat Somuncu Baba Anma Programı Açılış Töreni Yoğun İlgiyle Gerçekleşti
AKSARAY’DA ORGANİZE SANAYİ YOLUNDA FECİ KAZA: 2 YARALI AKSARAY’DA ORGANİZE SANAYİ YOLUNDA FECİ KAZA: 2 YARALI
GÜVENLİK-İŞ SENDİKASI’NDAN AKSARAY’DA KURUM ZİYARETLERİ GÜVENLİK-İŞ SENDİKASI’NDAN AKSARAY’DA KURUM ZİYARETLERİ
-Şeyh Hamid-i Veli - Somuncu Baba 613. Vuslat Yıldönümü 2. Anma Programı ‘Seyr-i Destur’ etkinliği ile başladı -Şeyh Hamid-i Veli - Somuncu Baba 613. Vuslat Yıldönümü 2. Anma Programı ‘Seyr-i Destur’ etkinliği ile başladı
MENZİL MEŞAYİHİNDEN ŞEYH SEYYİD MUHAMMED MÜBAREK EL HÜSEYNİ 24 KASIM’DA AKSARAY’A GELİYOR MENZİL MEŞAYİHİNDEN ŞEYH SEYYİD MUHAMMED MÜBAREK EL HÜSEYNİ 24 KASIM’DA AKSARAY’A GELİYOR
Aksaray İhracatta Türkiye’nin 24’üncü İli Oldu Aksaray İhracatta Türkiye’nin 24’üncü İli Oldu
Aksaray Şehit Aileleri Derneği’nden Şehitler İçin Fidan Dikme Etkinliği Aksaray Şehit Aileleri Derneği’nden Şehitler İçin Fidan Dikme Etkinliği
Ihlara Vadisi ve Belisırma İçin Yeni Turizm Projeleri Yolda Ihlara Vadisi ve Belisırma İçin Yeni Turizm Projeleri Yolda
ASÜ ve Kırıkkale Üniversitesi İş Birliğiyle Bilim ve Kalite Buluşması Düzenlendi ASÜ ve Kırıkkale Üniversitesi İş Birliğiyle Bilim ve Kalite Buluşması Düzenlendi