Abbas Satır


“CUMHURİYET’İN ÜTOPYASI: ANKARA”

“CUMHURİYET’İN ÜTOPYASI: ANKARA”


“Kent nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? Kentlerin oluşumunda kendisinden önce var olan ve bünyesinde barındırdığı tarihsel süreç ne kadar etkili olmuştur? Geçmişten izler taşıyor mu? Yaşadığımız kent bizi anlatıyor mu?” vb. gibi daha birçok soru kent çalışmaları ile ilgilenen araştırmacılar tarafından sorulmaktadır.

 Ankara’nın kentsel hafızasını en iyi anlatan bir kitap vardır. Cumhuriyet’in Ütopyası :Ankara

Yerleşimi çok eskilere dayanan, Orta Anadolu'nun kalbinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara’yı tarihsel süreçte gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere kaynak niteliğinde bir kitaptır.

Ankara için binlerce kitap yazılmıştır. Belgeseller çekilmiştir. Fakat bu kitabın önemi bir başkadır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Şenol Cantek’in önderliğinde Ankara’ya gönül vermiş, 40 akademisyen ve yazarın katkılarıyla Ankara’nın Başkent oluşundan önce ve sonra geçirdiği fiziksel ve söylemsel inşa sürelerini, kurumların ve insanların hikayelerini evlerimize kadar getiriyor.

Bu kitabın yayınlanmasında benimde küçük de olsa bir katkım oldu. Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nın kurduğu ANKEY -Ankara Yayıncılık Şirketinde görevli olduğum dönemde, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Talu “Ankara Üniversitesi Yayınevi”adı altında bir yayınevi kurulmasını ve kitapların ANKEY tarafından yayınlanmasını istemişti.

 İşte bu kitap Ankara’nın ANKEY’in ilk kuruluşunda yayınlanan ilk seridir.

Bu kitabın her bölümü çok değerlidir. Ancak Funda Hoca’nın yazdığı “Matris, Kurşun Kokusu ve Simit…Başkent Gazeteciliğinin membaı : Rüzgarlı Sokak” başlıklı yazı Türk basın tarihine yaşamsal bir katkı sağlayan Rüzgarlı Sokak’ın dünü ve bugünü yansıtmıştır.

“RÜZGARLI SOKAK- Bir Dönemim Basın Tarihi – Mürekkep Kokulu Anılarım” adlı kitabı hazırlarken, Funda Hoca’nın değerli bilgilerinden çok yararlandım.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelmesi ve hemen ardında 20 Ocak 1920’de “Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’ni çıkarmasıyla Ankara Basını, Ulus civarıyla büyümeye başlamıştır.

O dönemde, Kurucu Meclis ve İkinci Meclis buradadır.  Bakanlıklar, diğer resmi kurumlar hep Ulus çevresine yayılmıştır. Yabancı konukların ağırlandığı Ankara Palas, çağdaş sanatınkalbinin attığı, tiyatrolar, sergi salonları buradadır. Cumhuriyet’in halkçılık ilkesinin ete kemiğe büründürüldüğü Halkevi, kısacası Cumhuriyet rejiminin altı oku birden Ulus’u işaret etmiştir. Batılılaşma ve yenilik hareketlerinin temeli de Ulus ve civarında atılmıştır.

Ulus ve civarında, yeme içme ve eğlence mekanları da vardır.  Karpiç Lokantası, Gençlik Parkı, Opera Binası, Türkocağı gibi şehrin sembolik mekanları Ulus’u renklendirmiştir.

Rüzgarlı Sokak ne kurulmuştur.?

Rüzgarlı Sokak, Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi Ulus Meydanı ile bütünleşmiş, Cumhuriyet dönemi basınının kalbinin attı yer olmuştur. Başka bir değişle; Ankara’nın Bab-ı Ali’si olarak adlandırılan Rüzgarlı Sokak, Türk basın tarihinin önemli bir mekanı haline gelmiştir. Ulus Çankırı Caddesi ile başlayıp, 19 Mayıs Stadumu’nun arka kapısına ve İstanbul Caddesi’ne kadar uzanan bir sokaktır.

Rüzgarlı Sokak’ın sembolü Ulus Gazetesi’dir. Ulus yeni rejimi tanıtmak ve benimsetmenin yanında, modernleşme ve batılılaşmanın misyonunu üstlenmiştir. Öncelikle Hakimiyet-i Milliye’nin halefi niteliğindedir ve tek parti yönetiminin yayın organıdır. Atatürk 1934 yılında ismi Ulus olarak değiştirmiştir.

Hakimiyet-i Milliye Gazetesi Kurtuluş Savaşı’nın “dava gazetesi”

Ulus Gazetesi ise Cumhuriyet’in “dava gazetesidir” olmuştur

Ulus ve civarı 1940’lardan, 1960 yıllarına kadar dört güç olan, yasama, yürütme, yargı ve basın, aynı mekanda toplanmıştır.

Türkiye’de çok partili sisteme dönülmesiyle, Rüzgarlı Sokak’ta yeni yeni gazeteler çıkmaya başladı. Tek partili dönemin güçlü gazetesi Ulus’a muhalif Zafer Gazetesi yayınlanmaya başladı. Zaman geçti, bu kez Zafer iktidarın güçlü sesi olurken Ulus muhalefet oldu.

 Rüzgarlı Sokak’taki basın rüzgarı, Ankara’da çok sesli, renkli, canlı bir gazeteciliğin bereketini doğurdu.

Ancak Ankara basının kalbi olan Rüzgarlı Sokak’ın yıldızı 1960’lı yıllardan itibaren sönmeye başladı. İstanbul basını Ankara’da matbaalar kurdu. Kızılay civarında bürolar açtı. Gazeteler yavaş yavaş Rüzgarlı Sokak’tan çekildi. Ulus Gazetesi’nin 1972 yılında kapatılmasıyla rüzgarı dinen sokak halini aldı.

Rüzgarlı Sokak’ta artık ne kurşun kokusu ne de mürekkep kokusu var. İnşaat malzemelerinin satış merkezi ve fayans kokuları var.

İstanbul’un tarih olan Bab-ı Ali’si gibi, Rüzgarlı Sokak’ta anılarda yaşayan bir mazi olarak kaldı.

  • Pazar 12 ° / 4.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 13.7 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Salı 14.2 ° / 4.6 ° Güneşli
  • BIST 100

    10081%1,46
  • DOLAR

    34,76% 0,27
  • EURO

    36,74% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2945,96% 0,40
  • Ç. ALTIN

    4830,79% 0,03

Aksaray

08.12.2024

  • İMSAK 06:14
  • GÜNEŞ 07:41
  • ÖĞLE 12:41
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:30
  • YATSI 18:52
Aksaray'da Akraba Katil Zanlısı Adliyeye Sevk Edildi Aksaray'da Akraba Katil Zanlısı Adliyeye Sevk Edildi
Aksaray Şehit Önder Güzel Bakımevinden Muhteşem Bir Kutlama Programı Aksaray Şehit Önder Güzel Bakımevinden Muhteşem Bir Kutlama Programı
BELÇIKA Saint-Josse belediye başkan adayı İbrahim Dankuş’tan Açıklama: Saint-Josse Seçimlerinin İptali ve Yeni Tarih 9 Şubat BELÇIKA Saint-Josse belediye başkan adayı İbrahim Dankuş’tan Açıklama: Saint-Josse Seçimlerinin İptali ve Yeni Tarih 9 Şubat
ECDAT KABİR TAŞLARININ YERİ BURASIMI?!!! ECDAT KABİR TAŞLARININ YERİ BURASIMI?!!!
Aksaray da 1500 Kişiye iş kapısı aralanıyor Aksaray da 1500 Kişiye iş kapısı aralanıyor
HEDEF SERİK’TE ZAFER! HEDEF SERİK’TE ZAFER!
Aksaray'da hırsızlık suçundan aranan bir şekilde yakalandı Aksaray'da hırsızlık suçundan aranan bir şekilde yakalandı
Aksaray'da uyuşturucu taciri uyuşturucular ile birlikte yakalandı Aksaray'da uyuşturucu taciri uyuşturucular ile birlikte yakalandı
PROF. ABDULLAH ÖKSÜZ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI OLDU PROF. ABDULLAH ÖKSÜZ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI OLDU
EMPATİ, DAYANIŞMA, SEVGİ VE SAYGI VARSA ENGEL YOKTUR EMPATİ, DAYANIŞMA, SEVGİ VE SAYGI VARSA ENGEL YOKTUR
ASÜ’DE KADINA ŞİDDET KONULU PANEL DÜZENLENDİ ASÜ’DE KADINA ŞİDDET KONULU PANEL DÜZENLENDİ
Aksaray’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Büyük Bir Farkındalık Günü olarak Kutlandı. Aksaray’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Büyük Bir Farkındalık Günü olarak Kutlandı.
Aksaray’da Çocuğun Cinsel İstismarı Suçundan Yaklaşık 15 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı Aksaray’da Çocuğun Cinsel İstismarı Suçundan Yaklaşık 15 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı
Aksaray'da Bir Kişi Eski Kayınbabasını Tabanca İle Vurdu Aksaray'da Bir Kişi Eski Kayınbabasını Tabanca İle Vurdu
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE ENGELLİLER GÜNÜ COŞKUSU ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE ENGELLİLER GÜNÜ COŞKUSU