Abbas Satır


BIYIK VERGİSİ GELİYOR (!)

BIYIK VERGİSİ GELİYOR (!)


“Bıyıkları 5 santimden büyük olanlar, bıyık vergisi ödeyecek. Vergi memurunu görünce bıyıklarını aşağıya doğru indirenlere yüzde 25 ek ceza verilecek. Ayrıca Ağaoğlu’nu görüp de  korkmayanlardan damak kaldırma vergisi alınacak” ( Dönemin Sanayi Bakanı Samet Ağaoğlu)

Yukarıdaki haberi 1952 yılında yayınlanan Ciddiyet Gazetesi’nden aldım. “RÜZGARLI SOKAK - Bir Dönemin Basın Tarihi – Mürekkep Kokulu Anılar” kitabını yazarken, Ankara’da yayınlanmış gazeteleri araştırırken buldum.

Ciddiyet Gazetesi Sabah Gazetesi’nin yazarı rahmetli Mehmet Barlas’ın Babası Cemil Sait Barlas tarafından yayınlanmış. Yazı İşleri Müdürlüğünü ise Cüneyt  Arcayürek  yapmış. Gazete  devletten yeterince resmi ilan alamayınca  kapanmış.

Menderes Hükümeti’nin yeni vergi paketi hazırlığı yaptığı dönemde muhalif olan Ciddiyet Gazetesi bir ironi haber yapmış. Aslında böyle bir vergi getirilmemiş.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni vergi paketinde “garsonların bahşişinden yüzde 15 vergi alınacağı”  haberi çıkınca “bıyık vergi geliyor” haberini hatırladım.

İşin şakası bir tarafa, gerçekten bir “vergi tsunamisi" geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve bayram tatilinin ardından kanun teklifi olarak Meclis’e sunulması beklenen "vergi paketi"nde geniş kapsamlı düzenlemeler öngörülüyor.

Vergi paketiyle, KDV, ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi, yurt dışına çıkış harcı ile vergi usul kanunları başta olmak üzere birçok alanda yapılacak düzenlemelerle vergi artışları, yeni cezalar ve ceza artırımları getiriliyor.

KDV ile ilgili istisnaların bir kısmının kaldırılması bir kısmının kısmi istisna haline dönüştürülmesi, bazı KDV indirimlerinin kaldırılması, yurt dışına çıkış harcının 3 bin TL’ye çıkarılarak her yıl yeniden değerleme oranında yükseltilmesi, vergi kaçıranları bildirenlere ihbar ikramiyelerinin artırılması, fiş-fatura düzenlemeyenleri ihbar edenlere ikramiye ödenmesi, motokuryelere bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemelerden yüzde 15 kesinti yapılması, bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi, engellilere yapılan ÖTV istisnasının kaldırılması veya yeniden revize edilmesi gibi öneriler de vergi paketinde ayrıntılı düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı’na sunum yapılan bu önerilerden oluşan vergi paketine, ekonomistler ve siyasetçiler başta olmak üzere birçok kesimden yapılan ironilerle tepki gösterildi.

Sosyal medya hesaplarından da ilginç  paylaşımlar oldu.

Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’i  eleştirerek “Başımıza Deli Dumrul kesildi. Deli Dumrul, köprüden geçenden 10 akçe, geçmeyenden 5 akçe alırmış. Mehmet efendi de yurtdışına çıkandan 3000 TL, geri dönenden 1500 TL alacak.

Düğünlerde, sünnetlerde takılan takıları da vergi kapsamına alsan. Zira abin gibileri, servetimi oğlumun sünnetinden topladım diyor, vergi vermiyor. Mehmet Şimşek 'i kutluyorum: Bahşişlerden vergi almak, son yüzyılın en büyük buluşu. Çocuklara verdiğimiz okul harçlıklarını da ihmal etme Bakan efendi.” dedi.

Vergi paketini sadece muhalefetten değil AKP içinden de eleştiri sesi yükseliyor.

AKP’li Şamil Tayyar, X hesabındaki paylaşımda vergi paketini şöyle eleştirdi:

“Yeni vergi sistemi hayli can sıkıcı düzenlemeler içeriyor. Ekonomi yönetiminin ‘vergi adaleti’ olarak sunduğu bu düzenleme, neredeyse nefesi bile vergiye tabi tutuyor. Sanki kalp ameliyatı yaparken hastanın ciğeri de sökülüyor.

Ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu vergi paketi, mecliste yeniden düzenlenmezse, hayat pahalılığı ve derin yoksulluk nedeniyle artan toplumsal huzursuzluk zirve yapar.

Elbette bunun siyasi komplikasyonları olur. Belli ki ekonomi bürokrasisi, masa başında oturmuş, kesip biçiyor, alıyor satıyor, t cetvelini eğip büküyor, rakamları toplayıp çıkarıyor. Kararların odağı ‘insani’ değil ‘istatistiki’ veriler.”

Vergi Paketi önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek. Asıl tartışmalar o zaman başlayacak.

  • Cuma 30.5 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.5 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Pazar 27.4 ° / 12.6 ° Güneşli
  • BIST 100

    10680,90%1,85
  • DOLAR

    32,82% 0,06
  • EURO

    35,20% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2455,87% 1,29
  • Ç. ALTIN

    3954,72% -0,04

Aksaray

28.06.2024

  • İMSAK 03:26
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:46
  • AKŞAM 20:19
  • YATSI 22:00
MAMASIN BARAJINDA SU MİKTARI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ MAMASIN BARAJINDA SU MİKTARI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ
Aksaray daki tarihi höyükte inceleme başlatıldı Aksaray daki tarihi höyükte inceleme başlatıldı
Aksaray sarımsağı Almanya ve Rusya da Aksaray sarımsağı Almanya ve Rusya da
Sosyal medyada terör provokatörlüğü yapan şahıs tutuklandı Sosyal medyada terör provokatörlüğü yapan şahıs tutuklandı
GÖZ KAMAŞTIRAN MOR TARLALAR YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR GÖZ KAMAŞTIRAN MOR TARLALAR YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ VATANDAŞLARI SİGORTA ACENTA TERCİHLERİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU ATSO BAŞKANI KOÇAŞ VATANDAŞLARI SİGORTA ACENTA TERCİHLERİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU
Aksaray'da Düğünde Aracının lastıklerini yakan sürücüye vatandaş tepki gösterdi Aksaray'da Düğünde Aracının lastıklerini yakan sürücüye vatandaş tepki gösterdi
Aksaray'da aküsü patlayan araç yandı Aksaray'da aküsü patlayan araç yandı
Aksaray da meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı Aksaray da meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı
AKSARAY VİLAYETİ RESMEN 35 YAŞINDA!!! AKSARAY VİLAYETİ RESMEN 35 YAŞINDA!!!
GAZETECİ ALİ GENÇ KENT FM’DE AKSARAYIN NASIL İL YAPILDIĞINI ANLATACAK! GAZETECİ ALİ GENÇ KENT FM’DE AKSARAYIN NASIL İL YAPILDIĞINI ANLATACAK!
AKSARAY VİLAYETİ RESMEN 35 YAŞINDA!!! AKSARAY VİLAYETİ RESMEN 35 YAŞINDA!!!
IHLARA CAM TERAS VE KAFETERYA BAYRAMDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ IHLARA CAM TERAS VE KAFETERYA BAYRAMDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
İncesu 3. Geleneksel Beylerevi Tanışma ve Kaynaşma Şöleni Yapıldı        İncesu 3. Geleneksel Beylerevi Tanışma ve Kaynaşma Şöleni Yapıldı
AKSARAY VİLAYETİ 35 YAŞINDA!!! AKSARAY VİLAYETİ 35 YAŞINDA!!!