Abbas Satır


BAYRAM GÜNLERİ VE HASAN PULUR

BAYRAM GÜNLERİ VE HASAN PULUR


“Nerede o eski bayramlar” sözü de artık eskilerde kaldı. Hiç kimse bu sözü bile kullanmıyor. Hele gençler unutulmaya yüz tutmuş olan, kültürümüzde yer etmiş eski bayram geleneklerinin hiç birisini bilmiyor.

Bizim kuşak, teknolojinin bu kadar gelişmediği, dijital dünyanın hayatımızın her alanına girmediği o eski günlerde bayramlar, günümüz bayramlarından çok daha coşkulu yaşanırdı.

Teknolojideki değişim en çok gazetecilik alanında yaşanmıştır. Bizim kuşak gazeteciliği tüm alanda tam bir devimin yaşamıştır.

Önce, illerde Bayram Gazeteleri yayınlanırdı. Daha sonra gazeteler bayramda da yayınlamaya başlayınca, bayram tatilinde bile çalışırdık. Gazeteler normal günden daha fazla satılır, okunurdu.

Bayram günlerinin en çok okunan yazarı ise rahmetli Hasan Pulur’du.  Milliyet Gazetesi’nde “Olaylar ve İnsanlar” köşesindeki bayram yazıları neşe kaynağımızdı.

Konuyla ilgili mutlaka bir fıkra yazar, bayram ziyaretlerinde konuşulurdu. Sütununda, pek çok günlük olaya değinir, bu olaylardan dersler çıkarır ve çıkarılmasını sağlardı. Eleştirilerini kırıcı olmadan yapar, insanların yanlış, doğru, iyi, kötü, güzel, çirkin yönlerini, haksızlıklarını, başarılarını, övünülecek yanlarını okurlarına ulaştırırdı.

Özellikle eğitim konusunda yazdığı köşe yazıları çok okunurdu, Hasan Pulur’un  fıkra  gibi “Davulcu”  yazısı halen konuşulur, köşe yazılarında yer alırdı.

Şöyle yazıyordu üstat Hasan Pulur...

“Ramazan gecelerinde sahurda insanları uyandırmak için davul çalan adamcağız, geriye kalan 11 ayda ise düğünlerde-şenliklerde-mitinglerde hünerini sergileyip ekmek parasını kazanıyordu.

Aradan yıllar geçti, davulcu yaşlandı ve aklına o güne kadar hiç düşünmediği bir soru gelip oturdu. Hayatını ramazan ayları dışında içkili düğünlerde, eğlencelerde de davul çalarak kazanmış. Kefen parasını da, bu kazandıklarından bir kenara ayırmıştı…

Aklını kurcalayan soru, işte burada devreye giriyordu.

–Acaba bu kefen parası caiz miydi, değil miydi?..

Düşündü, taşındı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na, danışmaya karar verdi… Durumu anlatan bir mektup yazıp aynı soruyu sordu, gelen yanıtla başından aşağıya adeta kaynar sular dökülmüştü.

-Caiz değildir!..

Adamcağız, büyük bir üzüntü içinde hikâyesini bana yazdı. Mektubu büyük bir şaşkınlık içinde okudum.“

–Diyanet “caiz değildir” diyorsa, demek ki bir bildiği vardır! diye düşündüm. Benim de onlara bir sorum olacak, oradaki din görevlileri maaşlarını devletten alıyor. Devlet ise bu paraları, halktan aldığı vergilerden ödüyor. Vergi verenlerin içinde meyhanecisi de var, kerhanecisi de var… Bu durumda aldıkları maaş caiz midir, değil midir?

Ortalık karıştı tabii! Sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı, “Konu yanlış anlaşıldı caizdir” diye karar verir.”

Atmacanın kafasını çizemedi belge aldı

Türk basının unutulmaz Yazarı Hasan Pulur 1932 yılında İstanbul’da doğdu. Babası subay olduğu için ilkokulu çeşitli illerde tamamladı. Ortaokul ikinci sınıfta, biyoloji dersinde atmacanın kafa kesitini renkli tebeşirle kara tahtaya çizemediği için orta okuldan belge aldı. Üç yıl, çeşitli işlerde çıraklık yaptıktan sonra, tekrar öğrenimine karar verdi. Ortaokul bitirme sınavlarına dışarıdan girdi, kazandı. Kabataş Lisesi'nde yatılı okudu. İnsanların kolayca anlayabileceği, çok sade bir dille Hürriyet, Güneş ve Milliyet gazetelerinde Olaylar ve İnsanlar adlı köşesinde yazılar yazdı. Yazıları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yarışmalarında başarı ödülleri kazandı. Gazetecilikten başka herhangi bir yan işi olmadı.

Hasan Pulur 29 Kasım 2015 yılında  83 yaşında vefat etti

Ruhun şad olsun büyük üstat.....

  • Pazar 16.2 ° / 12.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 12.4 ° / 10.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 9.8 ° / 9.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Zonguldak

07.12.2025

  • İMSAK 06:26
  • GÜNEŞ 07:58
  • ÖĞLE 12:49
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:30
  • YATSI 18:57
ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ
Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza
ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi
ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında
ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi
Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması
BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ
BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI
BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU
Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız” Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız”
ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor
Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi
Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı
Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti
Aksaray Üniversitesi’nde 3 Aralık Coşkusu: Engelli Bireyler İçin Unutulmaz Farkındalık Programı Aksaray Üniversitesi’nde engelli bireyler unutulmaz bir gün yaşadı.