Ali Genç


ASÜ’NÜN TEMELİ AKSARAY MYO BU ZORLUKLAR AŞILARAK KURULDU?!!!

ASÜ’NÜN TEMELİ AKSARAY MYO BU ZORLUKLAR AŞILARAK KURULDU?!!!


Cuma’dan devam.

    Aksaray’a üniversitesinin temeli olan Meslek Yüksek Okulunun kurulması konunun 1. derecede şahidi ve Hakkın bu kullarının içindeki en edna kuluna da çorbada tuzunun olmasını bahşetmesinden bu başarının başından sonuna kadar takip ettiğim ASÜ’nün kuruluşu kadar kıymetli ve samimi bir mücadelenin eseridir.

AKSARAY MYO“İLÇE’YE GÖZ DOKTORU VE ANADOLU LİSESİ” BAŞLIKLARIYLA BU HİZMETLERİN BİLE LUTUF OLARAK GÖRÜLDÜĞÜ BİR ZAMANDA MEMLEKETİMİZİN HAYIRLI EVLADI VE EFSANE SİYASETÇİSİ ORHAN AYDIN’IN ESERİDİR!!!

  ASÜ’ nün temeli olan MYO’ nun 1986-87 nin kurulmasının ne kadar zor olduğunun anlaşılması o dönemdeki ismi “Genel basın” olan günümüzde ise” Ulusal medya” olarak bilinen iki haberimin başlığı okunduğunda daha iyi anlaşılır. 

  Hemşerimiz Göz Doktoru. Gündüz Güven’in göz doktoru olarak atanması haberini gönderdiği 1976-1995 arası il ve bölge temsilciliğini yaptığım  dönemin ülkemizin en çok satılan gazetesi Günaydın’a gönderdiğim ”Aksaray’a Göz Doktoru Atandı” haberi bu atama ve yine merhum iş adamı Hazım Kulak’ın yaptırdığı Anadolu Lisesi haberinin ilçeye bu hizmetlerin verilmesi bir lütufmuş gibi yayınlana iki ayrı haberde ”İlçeye Göz Doktoru ve İlçeye Anadolu Lisesi” ile daha iyi anlaşılır.

  Tüm önemli hizmetlerin ancak önem sırasına göre en büyüğünden en küçük vilayetlere yapıldığı bir dönemde  memleketimizin hayırlı evlatlarından ve gerçekleştirdiği hizmetleriyle Aksaray’ın iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinin arasını bileğinin gücüyle giren Orhan Aydın Ağabey’in olağan üstü başarısıyla Aksaray Üniversitesinin temeli olan  samimi çalışmaları anlatmaya Cuma günü kaldığım yerden devam ediyorum.

    2-Fizikî devir çalışmaları Uzm. Orhan Aydın tarafından sonuçlandırıldıktan sonra Aksaray için en yararlı olabilecek bölüm çalışmaları tekrar gündeme alınmış ve ilk etapta Süt ve Süt Ürünleri Bölümü, Motor Bölümü, İnşaat Bölümü, Makine Bölümü ve Mantarcılık Bölümünün açılması kesinlik kazanmıştı.

    Selçuk Üniversitesi Senatosunun kararı ve YÖK’ün de onaylaması ile Aksaray tarihinde ilk Yükseköğretim Kurumu açılmasıyla Aksaray’da Tevhidi tedrisat kanun ile Medreselerin kapatılmasından 62 sene sonra İlk Yüksekokuluna kavuştu.

    Günümüzden yaklaşık otuz yedi sene önce yürütülen bu çalışmalar ilçelere bakışın ete kemiğe büründüğü iki gazete haberinden de anlaşılacağı; gibi henüz Türkiye’de Üniversitelerin dahi yaygınlaşmadığı, hatta henüz onlarca vilayetlerde dahi fakülte ve M.Y.O.’larının açılmadığı bir dönemde, Selçuk Üniversitesi Aksaray Meslek Yüksekokulu’nun açılmış olması fiziki şartların oluşması ve iyileştirilmesi açısından son derece isabetli olmuştu.

   3-Yükseköğretim kuruluşları bilhassa o senelerde öğretim elemanı temini konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktaydı.

    Taşraya henüz alışmamış olan öğretim elemanları, hele de bir ilçeye gitme konusunda olumsuz davranış gösterebiliyorlardı.

   Bu itibarla SÜ Aksaray MYO’ na akademik kadro temini için ciddi bir çalışma gösterilmiştir.

    Bunun için SÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Nasuh Öder, SÜ Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Berksoy gibi öğretim üyelerinin (şahsi dostluk ve ikna sonucunda) Konya’dan gelip-giderek ders vermeleri sağlanmıştı.

   4- En büyük adım, Selçuk Üniversitesi Aksaray Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşunu sağlamak, ikinci büyük adım da bütün Türkiye’de akademik kadronun çok yetersiz olduğu bir dönemde akademik kadronun temini ve derslerin başlamış olmasıdır.

   5-Aksaray Üniversitesinin temeli SÜ Aksaray Meslek Yüksekokulu ile atılmış, Aksaray’da Üniversite şuurunun oluşması sağlanmış, bu okulun açılmasıyla Aksaray’a ticarî ve kültürel zenginlik getirilmiş, Niğde’nin baskın anlayışından kurtularak; Aksaray’da üniversite kurulması düşüncesinin temeli atılmıştı.

  Bu sürecin temeli  aktüel gelişmelerden fırsat buldukça yazılarımda dile getirdiğim yazılarımda her vesileyle belirttiğim gibi 1986-1987 eğitim yılında Prof. Dr. Halil CİN ve Uzm. Orhan AYDIN tarafından atılmış ve gerçekleştirilmişti.

  Aksaray çok uzun Selçuklu; Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi döneminde ilk defa Müdürlüğüne hemşerimiz günümüz Profesörlerinden o zaman Doçent olan İsmet İrez yönetimindeki okulla Yüksek eğitim ve öğretim kurumuyla yeniden buluştu.

  Emeği geçenlerden vefat edenlerine Mevla’mızdan rahmet yaşayanlarına ise sağlık imanlı uzun ömürler diliyorum.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

 

  • Salı 9 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 6.4 ° / 5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 9 ° / 4.1 ° false
  • BIST 100

    15889,12%-1,45
  • DOLAR

    43,98% 0,06
  • EURO

    51,03% -0,76
  • GRAM ALTIN

    7218,87% -4,19
  • Ç. ALTIN

    11793,68% -3,42

Zonguldak

03.03.2026

  • İMSAK 05:53
  • GÜNEŞ 07:18
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 16:18
  • AKŞAM 18:52
  • YATSI 20:11
Aksaray’da Sevilen Muhtar Adem Atak, Yerli Ailesinin İftarına Konuk Oldu Aksaray’da Sevilen Muhtar Adem Atak, Yerli Ailesinin İftarına Konuk Oldu
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nden SİBERAY Atağı: 45 Etkinlikte 48 Bin 700 Kişiye Ulaşıldı Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nden SİBERAY Atağı: 45 Etkinlikte 48 Bin 700 Kişiye Ulaşıldı
“Önce İftar, Sonra İlahi” Akımına Katıldılar “Önce İftar, Sonra İlahi” Akımına Katıldılar
Aksaray Protokolü İftar Sofrasında Buluştu: Birlik, Beraberlik ve Turizm Vurgusu Aksaray Protokolü İftar Sofrasında Buluştu: Birlik, Beraberlik ve Turizm Vurgusu
Aksaray’da Gönül Sofrası: Yakabağlar Camii’nde İftarda Buluştu Aksaray’da Gönül Sofrası: Yakabağlar Camii’nde İftarda Buluştu
MİLLETLER ARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİNDEN BÜRÜKSEL'DE GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİ MİLLETLER ARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİNDEN BÜRÜKSEL'DE GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİ
AK Parti Aksaray’dan 28 Şubat’ın 29. Yıl Dönümünde Basın Açıklaması AK Parti Aksaray’dan 28 Şubat’ın 29. Yıl Dönümünde Basın Açıklaması
ZABITA EKİPLERİ KASAPLARA YÖNELİK DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ ZABITA EKİPLERİ KASAPLARA YÖNELİK DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ
28 Şubat süreci ülkemiz için kayıp yıllar olarak tarihe geçti 28 Şubat süreci ülkemiz için kayıp yıllar olarak tarihe geçti
Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşgücü Uyum Duyurusu Yaptı Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşgücü Uyum Duyurusu Yaptı
AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET BÜYÜKGÜMÜŞ AKSARAY’DA TEŞKİLATLA BULUŞTU AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET BÜYÜKGÜMÜŞ AKSARAY’DA TEŞKİLATLA BULUŞTU
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel: “Gazetecinin Helal Kazancı Sorgulanamaz, Gazetecilik Onurlu Bir Duruştur” TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel: “Gazetecinin Helal Kazancı Sorgulanamaz, Gazetecilik Onurlu Bir Duruştur”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Büyükgümüş’ten Aksaray Belediyesi’ne Ziyaret AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Büyükgümüş’ten Aksaray Belediyesi’ne Ziyaret
Aksaray Bilim Merkezi’ndeki TÜBİTAK Sergi Salonu Öğrencilerden Yoğun İlgi Görüyor Aksaray Bilim Merkezi’ndeki TÜBİTAK Sergi Salonu Öğrencilerden Yoğun İlgi Görüyor
Somuncu Baba Lisesi Öğrencilerinden Örnek Çevre Seferberliği Somuncu Baba Lisesi Öğrencilerinden Örnek Çevre Seferberliği