Abbas Satır

Tarih: 12.08.2024 11:59

ALTIN ALAMADIK, BİR FENOMENİMİZ OLDU

Facebook Twitter Linked-in

2024 Paris Olimpiyatlarının açılışı gibi kapanışı da muhteşem oldu. Ünlü Fransa Stadyumu'nda  dünyaca ünlü müzisyenler kapanış töreninde unutulmaz bir gösteriye imza attılar.

Türkiye Olimpiyatlara 101 sporcu ile katıldı. Türk takımları 3 gümüş 5 bronz madalya alırken 40 yıl  sonra altında sıfır çekti. Milli sporcularımız 1984 Los Angeles Olimpiyatları’ndan itibaren ilk defa bir yaz olimpiyatlarını altın madalya kazanamadan bitirdi.

Ama olsun, altın madalya alamdık ama, bir fenomenimiz oldu

Olimpiyatlarda havalı silahlar atış yarışmasında gümüş madalya kazanan ve atış tarzıyla fenomen olan Yusuf Dikeç, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan dünyaca ünlü TIME dergisine kapak oldu ve bir kez daha göğsümüzü kabarttı. TIME dergisinin atış tarzıyla fenomen olan ve dünyayı kendisine hayran bırakan milli sporcu Yusuf Dikeç için "Türk terminator" diye başlık atması dikkat çekti.

ALTIN ALAMADIK, İKON YARATTIK

Olimpiyatlarda başarılı olan bir çok sporcu, yaşadıkları sevinci, "Yusuf Dikeç pozu"yla ifade  etti.

Türkiye, Olimpiyat Oyunları tarihinde en başarılı olduğu spor branşı olan güreşte tam bir hayal kırıklığı yaşadı. Kadınlar 68 kilogramda Buse Naz Çakıroğlu, erkekler 125 kilogramda Taha Akgül bronz madalya aldı. Taekwondo branşında da aynı kaderi yaşadık. Sadece Nafia Kuş Aydın kadınlar 67 kilogramda bronz madalya kazandı.

Kadınlarda Türkiye’ye ilk altın madalya kazandıran, Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları bulanan Yasemin Adar Yiğit’in, dünya güreş klasmanında yeri  bile olmayan Ekvatorlu güreşçiye yenilmesi güreşteki acı durumumuzu ortaya koydu.

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Taha Akgül’ün bronz madalya ile mindere veda etmesi de güreş dünyasında ayrı bir burukluk yaşandı.

Filenin Sultanlarının başarısını ayrı bir yere koymamız gerekir. Tarihinde ilk defa yarı finale kaldığı Olimpiyatlar'da yarı finalde İtalya'ya ve üçüncülük maçında Brezilya'ya yenilerek dördüncü oldu.

Paris  2024 Olimpiyatları bizim için tam bir fiyasko ile sonuçlandı.

Şimdi muhasebe zamanı

Olimpiyatlara katılan Federasyonlar teknik heyetlerle birlikte başarısızlığın nedenlerini araştıracaklar. Raporlarını Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine verecekler. Komite, Gençlik ve Spor Bakanına, O da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak.

Bekleyelim nasıl bir rapor çıkacak ?

SEYİRCİ REKORU

Paris'in üçüncü kez ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunlarında seyirci rekoru kırıldı. Televizyondan izlediğimiz/seyrettiğimiz kadar, tüm karşılaşmalarda stadların  ve salonların doluluğu dikkatimizi çekti. Önümüzdeki günlerde tüm müsabakaları kaç kişinin izlediği resmi olarak açıklanacak.

Muhteşem açılışı ile tartışmalarıyla sona eren olimpiyatlarda hiçbir olayın meydana gelmemesi Olimpiyat Komitesinin başarısı olarak dile getirildi.

Yalnız, 100 yıldır yüzmenin yasak olduğu Sen Nehri'nde yüzme yarışlarının yapılması şikayetlere neden oldu. Yarışlara katılan yüzücüler suyun kirliliğinden yakındılar.

Milli yüzücümüz Kuzey Tunçelli nehrin kirliliğine ilişkin "Su çok pisti. Kokusu, tadı çok kötüydü. Akıntıdan dolayı gidemediğimi hissettim. Kötü bir yarış deneyimi oldu" derken, Belçika Olimpiyat Komitesi, Claire Michel'e triatlon yarışında E.Coli bakterisi bulaşması nedeniyle yarışlardan çekildi. 

Paris 2024  Olimpiyat ateşi  2028 yılında yakılmak üzere söndürüldü. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —