Ali Genç


AKSARAY’IN 2. İLÇELİĞİNE KARŞI ÇIKAN ATALAY’A DUA, KARŞI ÇIKMAYANLARA İSE BEDDUA

AKSARAY’IN 2. İLÇELİĞİNE KARŞI ÇIKAN ATALAY’A DUA, KARŞI ÇIKMAYANLARA İSE BEDDUA


Bugünkü ilçe yapılmamızla ilgili haberde de belirtildiği gibi tarihin şanlı başkenti yeryüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan onlarca ilkin ve tekin merkezi, Selçuklu ve Osmanlı devletinin omurgasın oluşturan devlet ve siyaset adamlarıyla kahramanların membaı Aksaray akla ziyan gerekçelerle 56 yıl süren ve yeryüzünden  yokmuş gibi âdete silinmesine sebep olan 2. ilçelik prangasına çarptırıldı.!!!

   Aksaray ilçe yapılırken 4 milletvekili vardı.

  Tek parti atamasıyla Aksaray Milletvekili yapılan bu 4 kişiden biri Sındırgı’lı Ahmet Süreya Örgeevren,2. si  Bulgaristan’ın kuzeyindeki Ziştov şehrinde doğan Mehmet Yaşar Özey,3.sü Uşak doğumlu Besim Atalay iken lütfen babından 4.sü ise Aksaraylı Ali Rıza Arıbaş.

  Aksaray milletvekillerinin isimleri sorgulanırken” Rıza Nisari Bey ya da Ali Rıza Arıbaş olarak belirtilen  vekilin 1882’de Aksaray’da doğduğu.  

  Rüştiye mezunu olduğu. Aksaray Belediyesi Kâtipliği ve Sandık Eminliği yaptığı.

 Koçhisar Tahsil Memurluğu, Aksaray Mal Müdür Yardımcılığı, Bor İlçesi Mal Müdür Yardımcılığı, Aksaray Âgsar ve Agınam Kâtipliği,.

   Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Aksaray Cezaevi Müdürlüğü, TBMM IV. Dönem Aksaray Milletvekilliği yaptığı ve İstiklâl Madalyası sahibi, evli ve altı çocuk babası olduğu belirtiliyor.

    Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi Ali Rıza Arıbaş’ın sadece Aksaray’da doğmadığı, Vekilliğine kadarda buralarda yaşadığı ve 1930 tarihli Türkiye haritasına bakıldığında ilçeliğe düşürülme iddialarının asılsız olduğunu da(*)

 Kızılırmak tan başlayıp  şu anki Aksaray ilinin sınırlarının haricinde o zaman şu anki Konya ilinin Cihanbeyli ve Kulu ile  Altınekin ve Aksaray ile Ereğli arasındaki toprakların tamamıyla Obruk kervan sarayının bulunduğu Obruktan  ile Melendiz ve Hasandağıyla Hasan dağının arkasına doğru uzanan.

  Ankara ilinin Şereflikoçhisar ve Evren ilçeleriyle günümüzde Nevşehir ilinin ilçesi olan Gülşehir o zamanki ismiyle Arapsun ve vatandaşlar tarafından Dobada olarak bilinen Nevşehir’in Acıgöl ilçeleriyle birlikte Tuz gölünün tamamı da sınırları içinde olan Aksaray’ı bildiği den Aksaray’ın vilayetliğinin lağvedilmesi için öne sürülen iddianın asılsızlığında bilen olarak ekmeğini yiyip, suyunu içtiği ve havasını soluduğu Aksaray’ı  savunması gerekirdi.

    Doğup büyüdüğü  kendisiyle birlikte bakmak mecburiyetinde olduklarının rızıklarını da kazandığı yani ekmeğini yiyip ,suyunu içip havasını soluduğu Aksaray’ı savunmazken Uşak doğumlu olan 1920’de Aksaray’ın ilk ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunu destekleyen Besim Atalay bu haksızlığa karşı çıkıyor.

  Besim Atalay konuşmasında” “… biliyorum ki söyleyeceğim söz, Aksaray’ın başına gelmiş olan bu derdi kaldırıp atmayacaktır. 

  Bile bile söylüyorum. …hem bilirim hem söylerim. Çünkü ben üç devredir Aksaray’ın mebusuyum. 

  Orayı sevdim, oranın hayrına çalışmaya söz verdim.” Diyor.

    Atalay, konuşmasının devamında kanun layihasının acele hazırlandığı görüşünü savunmuştur.

    Aksaray’ın nüfus ve ekonomik gelirinin yüksekliğini istatistiklerle ortaya koymaya çalışmıştır.

     Ayrıca Aksaray’ın Cumhuriyet ile birlikte gelişmeye başladığını, ileride mamur vilayetlerden biri olacağını sözlerine eklemiştir (Zabıt Ceridesi, 1933: 197).”

    Atalarımızın ”Duyduğunun hiç birine, gördüğünün ise yarısına inan” sözleri ile çıkmadık canda umut olduğu gerçeğiyle Ali Rıza Arıbaş’ın o zamanki akla ziyan tutumundan pişman olduysa Mevla’mızın kendisini af etmesini, olmadıysa iki elimin ahirette yakasında olacağının bilinmesini.

    Besim Atalay’ı ise akıma her geldiğinde hayırla yed edeceğimin bilinmesi ve günümüz siyasetçileriyle Mülki ve mahalli idarecilerinin de yapıp yapmadıklarının bir asır veya asırlar boyunca unutulmayacağı gerçeğiyle gerekeni yapmalarını diliyorum.

    Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

  • Perşembe 33.7 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.9 ° / 15.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10603,94%1,27
  • DOLAR

    32,57% 0,21
  • EURO

    35,06% 0,26
  • GRAM ALTIN

    2450,08% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00

Aksaray

20.06.2024

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 20:18
  • YATSI 22:00
İncesu 3. Geleneksel Beylerevi Tanışma ve Kaynaşma Şöleni Yapıldı        İncesu 3. Geleneksel Beylerevi Tanışma ve Kaynaşma Şöleni Yapıldı
AKSARAY VİLAYETİ 35 YAŞINDA!!! AKSARAY VİLAYETİ 35 YAŞINDA!!!
Aksaray da Vatandaş Sahte Para Ve Dolandırıcılık Konusunda Uyarıldı Aksaray da Vatandaş Sahte Para Ve Dolandırıcılık Konusunda Uyarıldı
Aksaray jandarması 6.750 kg bandrolsüz kıyılmış kaçak tütün ele geçirdi Aksaray jandarması 6.750 kg bandrolsüz kıyılmış kaçak tütün ele geçirdi
VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAHKÛMLARA TATLI İKRAMI YAPTI. VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAHKÛMLARA TATLI İKRAMI YAPTI.
AKSARAY BELEDİYESİNDEN BAYRAMDA ÜCRETSİZ ULAŞIM AKSARAY BELEDİYESİNDEN BAYRAMDA ÜCRETSİZ ULAŞIM
ZABITA EKİPLERİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE FIRIN VE MARKETLERDE DENETİMLERİNİ ARTIRDI ZABITA EKİPLERİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE FIRIN VE MARKETLERDE DENETİMLERİNİ ARTIRDI
50 METRELİK BULVAR’IN BAĞLANTI YOLUNDA ORTA REFÜJ VE KALDIRIM ÇALIŞMASI BAŞLADI 50 METRELİK BULVAR’IN BAĞLANTI YOLUNDA ORTA REFÜJ VE KALDIRIM ÇALIŞMASI BAŞLADI
ASÜ VETERİNER FAKÜLTESİ BU YIL 43 MEZUN VERDİ ASÜ VETERİNER FAKÜLTESİ BU YIL 43 MEZUN VERDİ
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE “GELECEĞİ YAZ” KURSLARI BAŞLIYOR ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE “GELECEĞİ YAZ” KURSLARI BAŞLIYOR
TÜRKİYE İNTERNET GAZETECİLER DERNEĞİ (TİGAD) GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL’DEN TASARRUF TEBDİBİRLERİNDEKİ MEDYA KISITLAMALARINA SERT TEPKİ! TÜRKİYE İNTERNET GAZETECİLER DERNEĞİ (TİGAD) GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL’DEN TASARRUF TEBDİBİRLERİNDEKİ MEDYA KISITLAMALARINA SERT TEPKİ!
Aksaray da Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti 2 Kişi Yaralandı Aksaray da Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti 2 Kişi Yaralandı
DR. TURAN’IN KİTABI “AKADEMİK ALTIN KALEM” ÖDÜLÜ ALDI DR. TURAN’IN KİTABI “AKADEMİK ALTIN KALEM” ÖDÜLÜ ALDI
Aksaray da uyuşturucu ticareti yapan 2 kişi yakalandı Aksaray da uyuşturucu ticareti yapan 2 kişi yakalandı
Aksaray Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Dağ İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu’ Yönetiminde Yeniden Görev Aldı Aksaray Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Dağ İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu’ Yönetiminde Yeniden Görev Aldı