Ali Genç


TÜRETİLEN KELİMELER “ÖZ TÜRKÇE” DEĞİL “UYDURUKÇADIR!”

TÜRETİLEN KELİMELER “ÖZ TÜRKÇE” DEĞİL “UYDURUKÇADIR!”


 

 Başlık bana ait olmayıp konunun uzmanı, hatta konusunun piri olan ve yazdıkları edebiyatçılar tarafından referans olarak kabul edilen” Türkçe’nin Sırları” kitabının da yazarı Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı üstadın aklı izanı olan ve türetilen kelimelerin başta dilimizin kısırlaştırması ve dede ile torunun iletişiminin engellemesi olmak üzere sebep olduğu sayısız olumsuzlukları bilenlerin altına hiç tereddüt etmeden rahatlıkla imzalarını atacakları bir gerçektir.!!!

  Başlıktaki türetilen kelimelerin Öz Türkçe olmayıp uydurukça olduğunu söyleyenin öncelikle buna ehliyet olup olmadığının bilinmesi için kendisinin tanınmasında fayda var.!

NİHAD SAMİ BANARLI KİMDİR?

   Cumhuriyet devri yazarlarımızdan 1907 yılında İstanbul Fatih'te dünyaya gelen Banarlı, Trabzon Milletvekili, şair Ömer Hilmi'nin torunu, Vali ve şair İlyas Sami ile Nadire Hanım'ın oğludur.

  İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'ndan 1927 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden ise 1929'da mezun oldu.

GÖZDE LİSELERLE ÜLKEMİZİN GÖZDE YÜKSEK OKULLARINDA EDEBİYAT VE TARİH HOCALIĞI YAPTI

   Daha sonra 1929-1934 yılları arasında Edirne Lisesi ile Kız ve Erkek Öğretmen Okulu'nda edebiyat öğretmenliği, 1947 yılına kadar ise sırayla İstanbul'da KabataşGalatasarayBoğaziçiŞişli Terakki ve Işık liselerinde öğretmenlik yaptı.

  1947-1969 yılları arasında Eğitim Enstitüsü (1947-1967) ile Yüksek Öğretmen Okulu'nda edebiyat öğretmenliği, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde İslami Türk Edebiyatı Tarihi öğretmenliklerinde bulunan üstat 1969 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

  1000 TEMEL ESERİ KOMİSYONU ÜYE VE BAŞKANI OLDU 

  1953 yılında kurulan İstanbul Fetih Cemiyeti'ne girdi. Bu kuruluşa bağlı olan İstanbul Enstitüsü'nde müdür oldu. 1958 yılında Yahya Kemal Enstitüsü yayın işlerini yürüttü. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı 1000 Temel Eser ve Çağdaş Türk Yazarları komisyonlarına üye ve başkan seçildi. 1971 yılında kurulan Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'na Edebiyat Kolu Başkanı ve Akademi Dergisi müdürü oldu.13 Ağustos 1974'te 67 yaşında İstanbul'da vefat eden Banarlı  Rumelihisarı Aşiyan mezarlığına defnedildi.

BANARLI’NIN TÜRK EDEBİYATINA KAZANDIRDIĞI DEĞER BİÇİLEMEYEN ESERLERİ!

  Hayatı boyunca hece ve eruz vezinleriyle şiirler yazan ,hikaye ve denemeleri bulunan ,öğretmenliğinin ilk yıllarında Altı Ok, Orhun, Ötüken ve Atsız dergilerinde makale ve şiir­ler, Ülkü, Yahya Kemâl Mecmuası, Hayat Tarih Mecmuası, Meydan, Kubbealtı Akademi Mecmuası adlı dergilerde ve Hürri­yet, Akşam ve Yeni Sabah gazetelerinde çok sayıda yazı, ma­kale ve edebî sohbetleri yayımlanan üstadın en iyi bilinen eserleri bu yazımızın da konusu olan “Türkçenin Sırları” ile Resimli Türk Edebiyatı Tarihi “adlı eserlerdir.

    Kızıl Çağlayan (1933), Bir Yuvanın Şarkısı (1933), manzum millî piyeslerle, Sular Kararırken, Yabancı, Dumanlı Dağlar, Son Vazife ,Bir Mabet Yıkıldı ve Istırap Yarış tiyatro eserleri ile birlikte “Bir Güzelliğin Romanı (Hürriyet Gazetesi'nde tefrika)Edebiyat tarihi araştırmaları

   Dâstân-ı Tevârih-i Mülûk-ı Âli Osman ve Cemşid-ü Hurşid Mesnevisi, (1933, Ahmedî'nin Osmanlı tarihine dair manzum eserinin neşri) ve Resimli Türk Edebiyatı Tarihi (1948; 1975- 79), 2 Cilt konusundaki Edebiyat Tarihi konusundaki çalışmalarının yanında Edebî Bilgiler (1940),Türkçenin Sır­ları (1940),Metinlerle Edebî Bilgiler (1950),Metinlerle Türk Edebiyatı Tarihi I, II, III, (1951-1954),Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı, I, II, III(1955-1960),Yahya Kemal Yaşarken (1959),Yahya Kemal’in Hâtıraları (1960),Şiir ve Edebiyat Sohbetleri ,Tarih ve Tasavvuf Sohbetleri, Namık Kemal ve Türk Osmanlı Milliyetçiliği, Büyük Nazireler Mevlid ve Mevlid'de Milli Çizgiler ,Başlangıçtan Tanzimata Kadar Türk Edebiyatı Tarihi ve Fatih'in Zafer Sırları” gibi eserleri  edebiyatımıza kazandırdı.

NİHAD SAMİ BANARLI” İNGİLİZCE,ARAPÇA VE LATİNCE TÜRKÇENİN İMPARATORLUK DİLİDİR

   Nihad Sami Banarlı kitapta "imparatorluk dili" adını verdiği kavrama değinmiş, İngilizce, Arapça, Latince ve Türkçenin imparatorluk dili olduğunu belirtmiştir.

  Bu dört dilin kelimelerinin kendine özgü bir musikiye ve ahenge sahip olduklarını öne sürmüş, İngilizce, Arapça, Latince ve Türkçenin diğer dillerden aldıkları kelimeleri bile bu ahenge uygun olarak dönüştürdüğünü örneklerle açıklamıştır.

   Banarlı, Türkçenin Sırları kitabında ÖzTürkçecilik akımına karşı çıkmış, Türkçedeki binlerce yıldır var olan Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin yerine uydurulan ÖzTürkçe sözleri hilkat garibesi olarak nitelendirmiştir.

    Dünya dili olan Türkçemizin kısırlaştırmadan kurtarılması için başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere elinde iğne kadar imkanı olanlar tarafından gerekenlerin yeri ve zamanın yapılması dileğiyle.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

(*) Bu yazım için Vikipedia dan faydalanıp alıntılar yaptım. Emeği geçenlere ve Nihad Sami Banar’lı üstadın dil konusundaki yazdıkları hakkında bana  bilgi vererek bu yazıma vesile olan Hikmet Büyükkışla kardeşime de teşekkür ediyorum. Ali Genç

 

 

 

 

  • Perşembe 10 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.6 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 11.5 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    16124,69%0,46
  • DOLAR

    44,32% 0,01
  • EURO

    51,23% -0,41
  • GRAM ALTIN

    6422,67% -0,01
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 0,00

Zonguldak

26.03.2026

  • İMSAK 05:25
  • GÜNEŞ 06:51
  • ÖĞLE 13:15
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 19:29
  • YATSI 20:49
Yatağa Bağımlı Vatandaşa Evinde Adres Hizmeti
Yatağa Bağımlı Vatandaşa Evinde Adres Hizmeti Yatağa Bağımlı Vatandaşa Evinde Adres Hizmeti
ASÜ’de 20. yıla özel düzenlenen fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
ASÜ’de 20. yıla özel düzenlenen fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu ASÜ’de 20. yıla özel düzenlenen fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU İÇİN START VERDİ
AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU İÇİN START VERDİ AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU İÇİN START VERDİ
Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi
Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi Aksaray Üniversitesindeünvanda yükselen 102 akademisyen cübbelerini giydi
AKSARAY’DA FİLM SAHNELERİNİ ARATMAYAN KOVALAMACA: 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI
AKSARAY’DA FİLM SAHNELERİNİ ARATMAYAN KOVALAMACA: 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI AKSARAY’DA FİLM SAHNELERİNİ ARATMAYAN KOVALAMACA: 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI
BAŞKAN AKTÜRK: “KÖYLERİMİZİN İÇME SUYU ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ”
BAŞKAN AKTÜRK: “KÖYLERİMİZİN İÇME SUYU ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ” BAŞKAN AKTÜRK: “KÖYLERİMİZİN İÇME SUYU ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ”
AKADEMİ AKSARAY KURSLARI İÇİN KAYIT SÜRECİ BAŞLADI
AKADEMİ AKSARAY KURSLARI İÇİN KAYIT SÜRECİ BAŞLADI AKADEMİ AKSARAY KURSLARI İÇİN KAYIT SÜRECİ BAŞLADI
Aksaray Üniversitesinde 20. yıl  coşkusu açılış töreniyle başladı
Aksaray Üniversitesinde 20. yıl coşkusu açılış töreniyle başladı Aksaray Üniversitesinde 20. yıl coşkusu açılış töreniyle başladı
BOĞAZ’IN KAYIP ZARAFETİ
BOĞAZ’IN KAYIP ZARAFETİ BOĞAZ’IN KAYIP ZARAFETİ
AKSARAY BELEDİYESİ 6. SÜNNET ŞÖLENİ İÇİN KAYITLAR BAŞLADI
AKSARAY BELEDİYESİ 6. SÜNNET ŞÖLENİ İÇİN KAYITLAR BAŞLADI AKSARAY BELEDİYESİ 6. SÜNNET ŞÖLENİ İÇİN KAYITLAR BAŞLADI
ASÜ ailesi bayramlaşma programında bir araya geldi
ASÜ ailesi bayramlaşma programında bir araya geldi ASÜ ailesi bayramlaşma programında bir araya geldi
Aksaray’ın Yenikent Belde­sinde Acı Olay: 25 Yaşındaki Genç Hayatına Son Verdi
Aksaray’ın Yenikent Belde­sinde Acı Olay: 25 Yaşındaki Genç Hayatına Son Verdi Aksaray’ın Yenikent Belde­sinde Acı Olay: 25 Yaşındaki Genç Hayatına Son Verdi
İŞKUR’dan 60 Kişilik TYP Desteği: Başvurular 25 Mart’ta Başlıyor
İŞKUR’dan 60 Kişilik TYP Desteği: Başvurular 25 Mart’ta Başlıyor İŞKUR’dan 60 Kişilik TYP Desteği: Başvurular 25 Mart’ta Başlıyor
BAŞKAN DİNÇER PERSONELLE BAYRAMLAŞTI
BAŞKAN DİNÇER PERSONELLE BAYRAMLAŞTI BAŞKAN DİNÇER PERSONELLE BAYRAMLAŞTI
Günlerdir Aranan Alzheimer Hastası Muzaffer Sevimli Ölü Bulundu
Günlerdir Aranan Alzheimer Hastası Muzaffer Sevimli Ölü Bulundu Günlerdir Aranan Alzheimer Hastası Muzaffer Sevimli Ölü Bulundu