Yıl 1920 Aksaray vilayet oldu, insanlar bayram etti, Aksaraylının bahtı açıldı, ilçelik zincirlerinden kurtuldu, devlet bütçesinden pay alma hukukuna erişti. geleceğinin değişmesinin yolu açıldı. Ne yazik ki uzun sürmedi yıl 1933 Vilayetlik ilga edildi.
Aklı eren Aksaraylının gözyaşları sel oldu, havasını kara bulutlar kapladı, hele hele işgüzar görevlinin hoyratça Vilayetlik LEVHASINI indirmesi isyana yol açabilirdi ama açmadı, halk sabretti ancak bunu asla unutmadı.
Aksaray’da bütün halk suskundu, çünkü kim kime ne söyleyeceğini bilmiyordu. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, başbakan İsmet İnönü idi. Aksaraylı iki arada bir derede kalmıştı. İtirazını Atatürk’e mi, Başbakan İnönü’ye mi yapacaktı.
Aksaraylı, sustu gönlüne küstü, bu davanın itiraz dosyasını kapattı. Alınan vilayetliğin asıl nedenini 2019 yılında bile Aksaraylı bilmiyor. Hikâye edilen bilgileri de birbirine eklediğinizde doğru bir netice çıkmıyor. Şayet bir gün tarih gerçeği yazarsa Aksaraylı öğrenir.
Yıl 1960 Menderes hükumeti, Aksaray milletvekilleri Medeni berk, Bayram Ali Gürün’ün ve Mecliste Kanunlar müdürü Rıfat Gürsoy ve diğer Aksaraylıların birlikte çalışmaları neticesinde VİLAYETLİK kararnamesi, Meclise geldi ne yazik ki 1960 ihtilali nedeniyle çıkmadı.
Turgut Özal Anavatan Partisinin Genel başkanı ve Türkiye 1983 genel seçimlerine gidiyor, onun sağ kolu Mehmet Altınsoy’da genel başkan yardımcısı ve teşkilat başkanı. Turgut Özal, genel seçim öncesi Aksaray ziyaretinde iktidar olduklarında Aksaray’ın vilayet yapacakları müjdesini verdi.
Şükür Özal’ın verdiği söz gerçekleşti, rahmetli kendi eliyle, 15 Ağustos 1989 tarihinde Aksaray’a rahmetli RİDVAN YENİŞEN vali olarak getirip görevine başlattı. 15 Ağustos 2019 tarihi itibariyle OTUZ YAŞINI doldurmuş bir vilayetimiz var.
Aksaray, vilayet olmasaydı bütün seçimlerde bir milletvekili çıkarabiliyordu, bugün Cumhur İttifakından üç, Millet İttifakından bir milletvekili var. Dört milletvekilimiz, sandalyalarını temin edenlere yılda bir kez sadece bir saatlerini ayırarak vefa gösteremezler mi?
İl belediye başkanımız Evren Dinçer de vilayetliği ve emeği geçenleri anmak ve daha önemlisi il olmanın ne demek olduğunu anlatma bakımından yıla iki saatini ayırarak bir hakkı teslim ederek örnek olamaz mı?
Başta Turgut Özal, Mehmet Altınsoy ve diğer emeği geçenler Allah rahmet eylesin nur içinde yatsınlar, rahmeti rahmana kavuştular. Arkalarında atalarının emeğini siyasi sahada kullanacakları kimseleri de olmadığı için siyasilerimizin korkmalarına ve kıskanmalarına hiç gerek yok.
Bugün siyasi sahada, iş âleminde, sivil toplum örgütlerinde ellerinden geldiği kadar Aksaray’a hizmet edenler, sizden önce hizmet edenleri yâd ederseniz ve bu ile böyle bir ahlak getirirseniz, gün gelir sizlerde hakkınızı alırsınız,
Kıskançlık, çekememezlik, alavere, dalavere Aksaray’ın ufkunu kara bulutlar gibi kaplamış, gerçek hizmet etmek isteyenler arada boğuluyor. Birlik ve beraberlik ruhu ile bu kara bulutların kısa sürede yok edilerek vilayetliğimizin tadını çıkarmalıyız. Dolaysıyla daha çok hizmet almalıyız.