Ali Genç

Tarih: 23.06.2024 23:53

1989-2024 ARTILARININ VİLAYETLİK NİMETİ OLDUĞU BİLİNCİYLE SAĞLAYANLAR UNUTTURULMASIN!

Facebook Twitter Linked-in

   Cuma’dan devam.

    Bu yazıda dile getirilenlerin daha iyi anlaşılabilmesi için dileğim Cuma günü yayınlanan yazının ”https://www.aksarayolay.com/kose-yazilari/dincer_2sini_mayalayanida_tarihin_tekerrur_etememesi_icin_zinde_tutsun-6450.html”  linkinin tıklanarak okunmasıdır.

 AKSARAY TÜRKİYENİN TUZ İHTİYACININ 60’INI SAĞLAYAN TUZ GÖLÜNÜN TAMAMINA SAHİP OLMASININ YANINDA ÜLKEMZİN HER YÖNÜYLE KALKINAN,ELEKTRİK ENERJİSİNİ AYDINLATMA VE SANASİNDE KULLANAN  10 İLİN İÇİNDEYKEN İLÇE YAPILDI!!!

    Aksaray’ın ilk ve ikinci ilçelik esaretindeki içine düştüğümüz maddi ve manevi fakru zaruretimizin bilinmesi.

    Bu çerçevede 13 Ekim 1920’de il yapılmamızın ve bunu sağlayanların.

    1 Haziran 1933’e kadar süren zaman içinde o zamanlar Türkiye’nin elektrik enerjisini sanayisi ve  aydınlatmasında kullanabilen ülkemizin 10 ilinin arasına girmemiz başta olmak üzere vilayetlikle sağlanan başarılarında bilinmesi.

    Hiçbir mantıki gerekçesi olmadığı halde 1933 yılında 2197 sayılı kanunla yeniden ilçe yapılmamız ve 56 yıl süren bu ikinci ilçelik esaretimizdeki gelişmemizi engelleyen maddi ve manevi sıkıntıların da unutturulmaması.

    1983 Ekim’inden başlayarak 15 Haziran 1989’da il oluşumuzu sağlayan 3578 sayılı kanunun kabul edilmesine kadarki ve kanun kabul edildiği günkü verilen mücadele ve yapılan çalışmaların perde öne ve arkasının da en iyi şekilde bilinmesinin sağlanması için gerekenlerin yapılması

   Bu çerçevede günümüzde Aksaray’ın her yönüyle bölgemizin ve ülkemizin parlayan yıldızı olmasının vilayetlik nimeti olduğunun asla ve asla tüm atanmış ve seçilmişler ile Meslek Odaları ve STK’lar tarafından unutulmaması.!!!

     Bu bilinçle Belediye Başkanı Evren Dinçer ve kurmay heyeti tarafından  iki ilçelik esaretinin sebepleri ile iki vilayetlik dönemindeki her yönüyle elde edilen muazzam başarıların bilinmesi ve bunların kamu oyumuz tarafından da bilinmesinin sağlanması.

    Yani gerekli analizden sonra 1840/45-1920 arasındaki ilk ilçelik esaretine çarptırılmamızın,13 Ekim 1920’de ilk ilçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan 40 numaralı kanunun kabul edilişinin.

    Bu kanunla il olmamızdan sonra Aksaray her yönden gelişirken 20 Mart 1933’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde haklı hiç bir gerekçesi olmaksızın kabul edilen 2197 sayılı kanunla yeniden ilçe yapılmamızın.

     Bu kanunun 27 Nisan 1933’de Resmi gazetede yayınlanmasının,1 Haziranda ise yürürlüğe girmesinin.

     Bu kanunla 56 yıl süren 2. ilçeliğimizin ve bu arada aralıksız olarak süren Aksaray Gazeteciler Cemiyeti tarafından benim hazırladığım belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesiyle başlayan il olmazı sağlayan üç siyasi olan 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal,2 defa devlet bakanlığı yapan Ankara Büyük Şehir belediyesinin ilik belediye başkanı Mehmet Altınsoy ve ANAP Gurup başkanı Raşit Daldal ile de paslaşarak   aralıksız devam mücadeleden sonra 15 Haziran 1989 günü Mecliste kabul edilen 3578 sayılı kanun kabul edilişin yıldönümünün.

    Bu kanunun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiği 21 Haziran’ın ve ilk Valimiz Rıdvan Yenişen’in dönemin Başbakanı milletimizin şehit Başbakan Menderes ten  sonraki 2.  adamı merhum Turgut Özal, Vilayetimizin mimarı ,memleketimizin hayırlı evladı siyasetçisi ve devlet adamı merhum Mehmet Altınsoy ve dönemin İç İşleri Bakanı Abdul Kadir Aksu ile birlikte muhteşem bir kalabalıkla düzenlenen törenle  görevine başlayarak fiilen il olduğumuz 15 Ağustos 1989’un yıl dönemlerinin.

    İl olmamızdan sonra Şeker Fabrikası, SSK Hastanesi ve Üniversite yönüyle 2005’in Aralık ayına kadarki dolaylı bağlılığımız ile bu bağlılıktan kurtularak tam bağımsız il oluşumuzun yıldönümlerinin.

     Belediyemiz tarafından unutulmaması unu için ise Başkan Haluk Şahin Yazgı döneminde ısrarlı yazıların üzerine vilayet yapanların isimlerinin bir çok yerlere verilmesinin Başkan Evren Dinçer bey tarafından daha da ileriye götürülerek 1990-93 arasında can dostum ve kardeşim, meslektaşım ve Vilayet Mücadelemizdeki yol arkadaşım Çapan  Tekeli ile ortak olarak, Onun 24 Aralık 1993 günü geçirdiği elim bir trafik kazası ile aramızdan ayrılmasından sonra şimdiye kadar tarafımdan yürütülmeye çalışılan yıl dönümlerinin benim bir gün ahirete göçeceğim yalın gerçeği göz önüne alınmasını.!!!

 Benim 1994 den itibaren aralıksız sürdürdüğüm görevimin Belediye tarafından yüklenilerek ,gereğinde Valilik ve Meslek Odalarıyla bir protokol imzalanarak ben hayatta iken benim başkanlığımda.

  Benim vefatımdan sonra ise  93’e kadar Çapan Tekeli ile birlikte onun vefatından sonra ise şimdiye kadar tarafımdan aralıksız olarak devam ettirilen bu ahde vefa ile birlikte yılda 8 defa gerçekleştirdiğim vilayet olma ile vilayetten düşme yıl dönümlerindeki anma çalışmalarımın Belediye tarafından yüklenilerek bunun geleneksel hale getirilmesi sağlanmalı.

    Bunlarla çektiğimiz sıkıntılar daima zinde tutulacağından ilçe olmamıza sebep olan şeylerin yeniden vuku bulması önlenir ve ilimizin her yönüyle gelişmesi motive edilmiş olur.

MUTLU İSTİKBALİMİZİN ZİNDELİKTE OLDUĞU GERÇEĞİYLE DİNÇER KALFALIKTA GEREĞİNİ YAPSIN!!!

    Genç Başkan Dr. Evren Dinçer ve kurmay heyeti ile birlikte kalfalık döneminde Başkan Yazgı tarafından bu konuda başlatılan çalışmaların çıtasını yükselterek kendisi gibi genç ve idealist olan ekibi tarafından tarihin tekerrürünün önlenmesi ve mutlu geleceğimiz için geçmişimizdeki olumsuzlukların daima zinde tutulması sağlanması.

   Başardıklarından hasıl olacak maddi ve manevi getiriyi hanelerine yazdırmayı sağlamaları dileğiyle Resmen il oluşumuzun 35. Yıl önümün emekleri olanlardan Hakka yürüyenlerin ruhlarının şad mekanlarının cennet olması, yaşayanlara ise sağlıklı imanlı uzun ömür dileklerimle il oluşumuzun 35.yılını tebrik ediyorum. 

      Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —