Ali Genç


?Aksaray? Ekecik Sıra Dağlarıyla Melendiz Dağının Yeryüzüne Hediyesidir

?Aksaray? Ekecik Sıra Dağlarıyla Melendiz Dağının Yeryüzüne Hediyesidir


        Ortaokul´ da ki Tarih Öğretmenimiz Erol Gürakın ünlü Tarihçi Herodot´un Mısır´ın Nil nehrinin yeryüzüne hediyesi olduğunu söylemişti.

     Tarihçi olmasam da Tarihe olan sevgimle yaptığım araştırma da hocamızın bu sözünü birçok kaynak tada olduğunu tespit ettim.

    Mısır Nil Nehri´nin yer yüzüne hediyesi ise Dünyanın bir elin parmaklarını geçmeyen en eski şehirlerinden olan yer yüzünde maddi ve manevi ilimle ve bilimin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi, iyi insanlar ve Zaferler diyarı, Selçuklunun şanlı başkenti Aksaray´ımız ise merkezi ilimiz sınırlarında olan kolları ise bayır altından devam ederek bir kolu  Konya makasını da aşarak Ankara ilinin Haymana ilçesine.

  Diğer bir kolu ise Kızıl ırmağı aşarak Kırşehir içlerine, diğer kolu ise Nevşehir ilinin Acı göl ve Hacıbektaş ilçesine kadar devam eden Ekecik sıra dağlarıyla, yine ulu Hasan dağının devamı olan Melendiz dağının yeryüzüne hediyesidir.!!!

 AKSARAY´IN TARİHTEKİ EN ESKİ ŞEHİRLERLERLE EMSAL OLMASINI SAĞLAYAN EN ÖNEMLİ ŞEY?SU?!!!

    Tarihi bir çok antik kentinin kuruluşunun hikayelerini okuduğumda tarihin en kadim şehirlerinin ve bu şehirlerin kuruluşundan günümüze kadar yaşayanlarının tamamının hayatın olmazsa olmazı olan Su kenarlarında olanlarının veya bu hayat membaını en kolay şekilde karşılayan yerler olduğunu.

   Suyu olmayan veya getirilmesi meşakkatli olan şehirler ile bu gelen suyun hatlarının bakım ve onarımı külfetli olan şehirlerin ise tarih sahnesinden kısa zamanda ayrıldıkları bilgisine ulaştım.

    Bu bilgi ışığında tereddütsüz olarak Aksaray´ın  kadim geçmişinin yer yüzündeki  bir, bilemedin maksimumu sayı göz önüne alındığında 2 elin parmaklarını geçmeyen şehirlerinden birisi olmasının yanında bu kadim geçmişini ilk kurulduğu andan günümüze kadarda dünyadaki gelişmelere bağlı olarak aralıksız olarak cazibe merkezi özelliğini  devam ettirmesini de kesinlikle Su´ya borçludur.!!!

AKSARAY´A HAYAT VEREN ULU IRMAK´IN İKİ KAYNAĞINDAN BİRİ KÜÇÜK EKECİK(TAVŞAN) DAĞINDANÇIKAN KARA SU,DİĞERİ İSE MELENDİZ DAĞINDAN ÇIKAN BEYAZ  SU´DUR!!!

   Aksaray´ın Orta Anadolu ile birlikte tamamı Anadolu da olan yeryüzünün en eski 5 şehrinden veya maksimumum şekilde sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen şehirlerinden birisi olması Arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bilgilerde Aksaray´ın tarihini milattan 9000 yıl öncesine kadar götüren yer yüzünde ilk buğday, Arpa ve Çavdar ,Nohut ve Mercimek tarımının, Beyin ameliyatının, yabani hayvanların evcilleştirilmesinin ve Anadolu da ilk bakır işlemeciliğinin yapıldığı yer olan Aşıklı Hüyük Aksaray´ı Aksaray yapan iki ana suyun birleştiği yer olan günümüz Gülağaç ilçemizin Kızılkaya köyünün Aşıklı mahallesinde kurulmuştur.

   Birleşerek Ulu ırmak´ı oluşturan Karasu  Ekecik sıra dağlarının Küçük Ekecik(Tavşan Dağı)ından  akarak Gülağaç ilçemizin Gülpınar(Hıcıp) beldesi topraklarında yer yüzüne çıkmaktadır.

   Ulu ırmak´ı besleyen Beyaz su ise Melendiz dağından çıkarak Hasan dağı volkanıyla eriyen Ihlara vadisine  varmadan Ihlara Beldemizin 40 gözlerinden çıkan sularla birleştikten sonra Gülağaç ilçemizin Kızıl kaya köyünde birleşmesiyle Ulu ırmak´ı oluşturmaktadır.

   Aksaray´a tarih boyunca hayat veren bu sularımızın kıyamete kadar Aksaray ve civarına hayat vermeye devam ettirebilmeleri için bu günkü kirlilikten kurtarılmalarıyla mümkün olduğu gerçeğiyle gerekenlerin zaman geçirilmeden tarımımız ve içme suyu ihtiyacımızın karşılanması için yapılması ,yaptırılması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

N0T:Ekecik sıra dağlarının kollarının uzandığı yerlerle igili aksini iddia edenler Çöl tarafından, Ankara´ya giderken yolun sağında kalan tepeleri ve Nevşehir´in Hacı Bektaş ile Kırşehir tarafından Ortaköy´e gelirken Ekecik sıra dağlarına baksınlar.

 

  • Salı 13 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 9 ° / 4.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 9.1 ° / 4.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    17313,52%-0,10
  • DOLAR

    43,72% 0,06
  • EURO

    51,80% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6927,60% -1,24
  • Ç. ALTIN

    11589,47% -0,69

Zonguldak

17.02.2026

  • İMSAK 06:13
  • GÜNEŞ 07:39
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:06
  • AKŞAM 18:35
  • YATSI 19:55
Aksaray’da Eğitim Seferberliği: Şubat Ayı Olağan Toplantısında 2026 Vizyonu Masaya Yatırıldı Aksaray’da Eğitim Seferberliği: Şubat Ayı Olağan Toplantısında 2026 Vizyonu Masaya Yatırıldı
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN ŞİRKETLERE KASKO UYARISI ATSO BAŞKANI KOÇAŞ’TAN ŞİRKETLERE KASKO UYARISI
Hemşerimiz Öğretmen Osman Okan Gül Nevşehir'de Son Yolculuğuna Uğurlandı Hemşerimiz Öğretmen Osman Okan Gül Nevşehir'de Son Yolculuğuna Uğurlandı
Palta ve Yıldız Ailelerinin Mutlu Günü Palta ve Yıldız Ailelerinin Mutlu Günü
ASÜ’lü akademisyenlerden TÜBİTAK 1507 destekli STRIKE V2 Projesi ASÜ’lü akademisyenlerden TÜBİTAK 1507 destekli STRIKE V2 Projesi
Aksaray’ın küresel turizm vizyonu UNESCO panelinde konuşuldu Aksaray’ın küresel turizm vizyonu UNESCO panelinde konuşuldu
ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Türkiye birinciliği ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Türkiye birinciliği
Ortaköy’de Kaçak Sigara Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem Ortaköy’de Kaçak Sigara Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem
ASÜ Yabancı Diller Yüksekokulu bölge üniversitelerine örnek oluyor ASÜ Yabancı Diller Yüksekokulu bölge üniversitelerine örnek oluyor
ÇARDAKLILAR DERNEĞİNDEN ALTINSOY’U ANMA PROGRAMINI ERTELEME AÇIKLAMASI!!! ÇARDAKLILAR DERNEĞİNDEN ALTINSOY’U ANMA PROGRAMINI ERTELEME AÇIKLAMASI!!!
AKSARAY BELEDİYESİ RAMAZAN ÖNCESİ KABRİSTANLIKLARDA VE KÜLLİYELERDEHAZIRLIKLARINI TAMAMLADI AKSARAY BELEDİYESİ RAMAZAN ÖNCESİ KABRİSTANLIKLARDA VE KÜLLİYELERDEHAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Mehmet Altınsoy Ölümünün 19. Yıldönümünde Hemşerileri Tarafından Anılacak! Mehmet Altınsoy Ölümünün 19. Yıldönümünde Hemşerileri Tarafından Anılacak!
Türkiye’de Azerbaycan Kültürüne Katkı Sağlayanlara Onur Belgesi Verilecek Türkiye’de Azerbaycan Kültürüne Katkı Sağlayanlara Onur Belgesi Verilecek
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Tanışma Programı Düzenledi Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Tanışma Programı Düzenledi
-Aksaray’da küçükbaş hayvancılığa önemli destek sağlayacak proje başlıyor -Aksaray’da küçükbaş hayvancılığa önemli destek sağlayacak proje başlıyor