Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Medeniyetimizin Şafağında Yunus Emre konulu sempozyum düzenlendi. Farklı üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı sempozyumda Yunusun şiirleri, yaşadığı dönem, tasavvuf anlayışı gibi konular ele alındı
Sempozyum açılışında konuşan ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, böylesi önemli bir etkinliği düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Geçen yıl Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu Hocamız üniversitemize gelmiş ve Yunus Emre ile alakalı bir konferans vermişti. Bugün tertiplenen bu sempozyumun temeli aslında o gün atılmıştı dedi.
Yunus Emrenin söz sanatının, şiirin, tasavvufun ve edebiyatın üstad-ı sultanı olduğunu belirten Dekan Yılmaz, Bu etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum dedi.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı yaptığı konuşmada Yunusu anlamak ve anladığımız noktaları kendi hayatımıza aksettirmek açısından çalışmalarımız olacağını düşünüyorum diyerek Bu çalışmaların Valilik, Belediye ve Üniversite işbirliğinin güçlenmesine de vesile olduğunu kaydetti.
Başkan Yazgı Yunus Emrenin nerede olduğu bu sempozyumlar sonucu netleşecek ama bizler Yunusun eserlerini okuduğumuz zaman eğer yüreğimizde kendi gönlümüzde hissedebiliyorsak zaten Yunus Emre bizim Yunus Emredir diyebiliriz. Yunus Emreyi şiirlerinin ötesinde hangi hakikatleri, hangi manayı bizlere söylediğini anlamamız gerek. Bu sempozyum sonucunda da Yunus Emrenin Aksaraylı olduğunu tescil ederiz inşallah. şeklinde konuştu.
Vali Şeref Ataklı ise şunları söyledi: Anadoluda Türk-İslam medeniyetinin tesisinde rol oynamış, gönül dünyamızın manevi iklimine can veren, fikirleriyle Anadoluyu mayalayan çok sayıda mutasavvıf var. Yüksek tasavvuf kültürü ile Anadoluyu şekillendiren büyük şahsiyetlerin yoğunlaştığı bölgelerden birisi de Orta Anadoludur. Anadoluda ilmin zirveye ulaştığı dönemlerde Mevlana, Hacı Bayram-ı Veli, Taptuk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran ve Somuncu baba gibi büyük âlimler gönül dünyamızı aydınlattılar. 13üncü yüzyıldan itibaren Anadoluda manevi bir iklim oluştu ve Aksaray Taptuk Emre, Yunus Emre ve Somuncu baba ile bu halka içerisinde yer aldı.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye Araştırmacı-Yazar Beşir Ayvazoğlu geldi. Yunusun çeşitli şehirler tarafından sahiplenilmesinin son derece güzel ve sevindirici olduğunu kaydeden Ayvazoğlu, Bütün bir ülkenin ve hatta bütün bir Türk-İslam coğrafyasının Yunusa sahip çıkıyor olması, başlı başına gurur vericidir. Bence meseleye bu açıdan bakılmalıdır. Fani vücudunun kemikleri nerede gömülü olursa olsun, Yunusun asıl kabri hiç şüphesiz kalplerimizdir dedi. Yunus Emrenin aslında çok enteresan bir hadise olduğuna değinen Yazar, Yunus Emre, şiirlerini söylemeye başladığı tarihten itibaren çok büyük bir hızla yayıldı. Özellikle tekkeler vasıtasıyla bütün İslam coğrafyasına yayılan bir şairdir. Asırlar boyunca tekkelerin kendi dünya görüşünü ve aşk anlayışını insanlara anlatmak için kullandığı birinci vasıta Yunustur dedi.
Etkinlikte ASÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kerim Öner, Araştırma Görevlisi Hasan Mustan ve Kanun Sanatçısı Yaşar Musaoğlu, Yunus Emrenin şiirlerinden bestelenen Tasavvuf Musikisi konseri verdi.
Protokol üyeleri aynı zamanda Aksaray Özel Eğitim Merkezince ve Mehmet Tahir Yetkin tarafından hazırlanan ebru eserleri ve el işlerinden oluşan serginin açılışını yaparak gezi ve incelemede bulundular.
9555,01%-1,08
37,91% -0,09
40,98% -0,07
3805,03% 0,15
6173,28% 1,68
Aksaray
02.04.2025