Aksaray Üniversitesini (ASÜ) ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, senato üyeleri ve öğrencilerle bir araya geldi.
- “ASÜ Doğuştan Şanslı Bir Yükseköğretim Kurumu” -
Gelişimini istikrarlı biçimde sürdüren ASÜ’yü Ankara’da sürekli takip ettiklerini ve yakından izlediklerini ifade eden YÖK Başkanı Özvar, ASÜ’nün doğuştan şanslı bir yükseköğretim kurumu olduğunu belirtti. İnsanların bir kısmının şanslı biçimde doğduğunu söyleyen ve bu anlamda üniversitelerle insanların birbirlerine benzediklerini kaydeden YÖK Başkanı, ASÜ’nün kadim bir şehir olan Aksaray’da kurulmasının en temel şanslarından birisi olduğuna dikkat çekti. Şehrin konumunun, geçmişinin, tarihinin ve insan dokusunun üniversiteye değer kattığının altını çizen YÖK Başkanı Özvar, “Tıpkı bazı insanlar gibi üniversiteler de doğuştan şanslıdır. Aksaray Üniversitesi çok fazla sayıda üniversitenin bulunduğu bir şehirde doğabilirdi ve adı sanı bu kadar bilinmeyebilirdi. Bazen bir şehirde bir üniversitenin olması dezavantaj gibi görünse de uzun vadede bakıldığında önemli bir avantaj olduğu söylenebilir. Bu bakımdan ASÜ şanslı bir üniversite” dedi.
- Üniversite Sıralamaları İlgi Çeken Konular Arasında -
YÖK Başkanı Özvar, konuşmasının devamında, Türk üniversitelerinin uluslararası görünürlüğü ve uluslararası sıralamalar hakkındaki görüşlerini paylaştı. Son yıllarda üniversite sıralamalarının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ilgi uyandıran konuların başında geldiğini söyleyen Özvar, bu sıralamaların 1960’lı yıllara kadar giden bir tarihinin olduğunu, konunun 1980’lerde ve 1990’larda daha fazla önem kazanmaya başladığını belirtti. Uluslararası eğitim kurumlarında öğrenim yahut eğitim görmek isteyen öğrenci sayılarında ciddi artışların yaşanmış olmasının konuya ehemmiyet kazandırdığını anlatan YÖK Başkanı, “Bu tür değerlendirmelerin ve bu tür liglerin ortaya çıkmasında bunun önemli bir yeri var. Fakat haklı olarak sizler de ‘Uluslararası öğrenci hareketliliği son yıllara mahsus bir şey midir?’ diye sorabilirsiniz. Hayır, elbette değil. İlim için yolculuk çok eski asırlara, kadim çağlara kadar gidiyor” diye konuştu.
- Türkiye Uluslararası Öğrencilere Ev Sahipliği Yapıyor -
İlim için hareketlenen öğrenci sayılarının-dünya nüfusunun da artışıyla-20’nci ve 21’inci yüzyıllarda ciddi biçimde yükseldiğini dile getiren Özvar, şöyle devam etti: “19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren biz Avrupa üniversitelerine öğrenci göndermeye başlamışız. Çünkü orada ilgili alanlarda ilim olduğunu fark etmişiz, görmüşüz. Cumhuriyet döneminde de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kanun ile konuyu düzenlemişiz. Bu kanun Cumhuriyetin ilk yıllarından beri hizmet ediyor. Biz de hâlâ yurt dışına öğrenci gönderiyoruz. Fakat bizim son yıllardaki farkımız, artık sadece öğrenci gönderen değil çok sayıda uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan bir ülke haline gelmemizdir. Bunu iftiharla paylaşabiliriz. Bugün dünyada altı milyon civarında uluslararası öğrenci hareketliliği var. Bu muazzam bir rakamdır. Bu rakamın 2030’lu yılların başında -olağanüstü uluslararası küresel tehditler ortaya çıkmazsa- 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.”
- “Önemli Olan Büyük Üniversitelere Benzemek Değil” -
Özvar, senato üyeleriyle yaptığı toplantının son kısmında ASÜ’nün spor ve sağlık alanındaki ihtisaslaşma çalışmalarına dikkat çekti. Yaptıkları bir görüşmede Rektör Alpay Arıbaş’ın beş önemli projeden söz ettiğini, bu projelerin hızlanması adına konuştuklarını ileten YÖK Başkanı, “Bugün yapılacak en iyi işlerden birisi büyük üniversitelere benzemek değil, tam aksine kendimizi büyük üniversitelerden farklılaştıracak hususları öne çıkarmaktır. Üniversitemizin nispi rekabet üreteceği alanların ne olduğunu tespit etmemiz lazım. Öğrencilere yönelik ciddi bir anket çalışması yapmak suretiyle, ASÜ’nünen fazla memnuniyet veren taraflarının ortaya çıkarmak lazım. Hiç ummadığınız bir özelliküniversiteyi öğrenciler nezdinde daha sempatik hale getirebilir. İşte bunlar ASÜ’yü farklılaştıracak hususlardır. Farklılaştırma üzerinde çalışmak zorundayız. Bir anket çalışması yapmakta çok büyük fayda var. Çünkü öğrenci yanılmaz!”
- Yükseköğretime Erişmek İsteyen Aday Sayısı Artıyor -
Senato üyeleriyle yapılan görüşmenin hemen ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, farklı akademik birimlerde eğitim-öğretim gören ASÜ’lü öğrencilerle Rektörlük Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. Son yıllarda Türkiye’de yükseköğretime ulaşmak isteyen aday sayısında önemli bir artış olduğunu ve aslında bu talebin sadece Türkiye’de değil bütün dünyada da arttığını kaydeden Prof. Dr. Erol Özvar, bunun temel sebeplerine ilişkin kanaatlerini izah etti. Bütün dünyada okuryazarlığın arttığını ve bilhassa ortaöğretimde çok ciddi sayıda mezun verildiğini anlatan YÖK Başkanı, “Demografik gelişmeler, nüfus artışı ve okullaşma oranının yükselmesi üniversitelere ulaşmak isteyen öğrenci sayılarını arttırmaktadır. Bu, tüm dünyada son yarım asırda gördüğümüz en önemli değişikliklerden birisidir. Yani okullaşma oranı arttıkça daha yukarıya doğru okumak isteyen öğrenci sayılarında da artış meydana geliyor” diye konuştu.
- Erişim Talebinin Sebeplerinden Birisi Refah Beklentisi -
Nüfus artışı ve okullaşma oranlarının genişlemesiyle farklı gelişmelerin de ortaya çıktığına temas eden YÖK Başkanı Özvar, şu değerlendirmede bulundu: “Gençlerin mezuniyet sonrasında daha müreffeh bir hayata kavuşma arzusu ve beklentisi var. Müreffeh bir hayat beklentisi ve saygın bir toplumsal statüye kavuşma isteği yükseköğretime erişmeyi ve talebi arttırıyor. Bu da çok normaldir. Üniversitede okumak istemenin önemli sebeplerinden birisinin de toplumsal statünün yanı sıra refah beklentisi olduğu da söylenebilir. Bu iki beklenti, bundan yarım asır öncesine nispetle öğrencilerimizi daha fazla ölçüde üniversiteye yaklaştırmaktadır. Bu beklenti ve erişim arzusu tüm dünyada görülen, karşılaşılan bir durum. HamdolsunTürkiye, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın son 20 yılda yükseköğretim alanına yapmış olduğu büyük katkı, verdiği önem ve yatırımlar neticesinde olmuştur ve bu talebe karşılık veren üniversiteler ortaya çıkmıştır.”
- “Türkiye Yüzyılında Gençlerden Beklentimiz Büyük” –
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş ise içinde bulunulan yüzyılda Türkiye’nin daha fazla yükselen ve dünyada varlığını daha yüksek biçimde duyuran bir noktaya geleceğini belirtti. Bu noktada öğrencilere ve gençlere çok iş düştüğünü dile getiren Rektör Arıbaş, gençlerden beklentilerinin çok büyük olduğunu kaydetti. Öğrencilerle kendilerini daha iyi biçimde geliştirebilmeleri için sıklıkla bir araya geldiklerini, çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ve imkânlar ölçüsünde destek vermeye çalıştıklarını ileten Prof. Alpay Arıbaş, “Sadece üniversite veya rektörlük değil, aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu da gençlerin geleceğe hazırlanabilmesine destek veriyor. Hep birlikte gençlerin Türkiye Yüzyılını inşa edebilmesi için çaba sarf ediyor, önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi. Rektör Arıbaş açıklamasının son kısmında bir dizi etkinlik için ASÜ’ye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti.
Etkinlikte öğrenciler YÖK Başkanı Özvar’a merak ettikleri soruları yöneltti, görüş ve beklentilerini aktardı.