Tarih: 03.03.2016 07:23

Yeni Nobel Adaylarımız Neden Olmasın Projesi Aksaray´da Start Verdi?

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Aksaray Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ?Yeni Nobel Adaylarımız Neden Olmasın Projesi? için start verildi.?Topluma hizmet uygulaması dersi? kapsamında yürütülen projenin koordinatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman Yılmaz ve Arş. Gör. Nurcan Tekin´in yürütmekte olduğu projeye Fen Bilgisi Eğitimi öğrencilerinden İbrahim Halil Dingil, Büşra Alıca, Seda Önalmaz, Sercan Karamanoğulları, Gülsüm Yavuz, Mustafa Durmaz, Hacer Aksu, Büşra Sevim Durmaz, Esma Oruç ve Mehmet Halıcı destek vermektedir. Proje ile köy ortaokullarında temel bilimleri dokunarak, yaşayarak öğrenmek üzere fen bilgisi laboratuvarlarının kurulmasına yönelik deney setlerinin sağlanması, öğrencilerin temel bilimlere ilgilerinin artırılması, sürdürülebilirliği amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, Aksaray´da Sultanhanı Ortaokulu, Kutlu Ortaokulu ve Hamidiye Ortaokuluna laboratuvar oluşturma hedef alındı. Fen Bilgisi Eğitimi öğrencileri, projeye destek sağlamak üzere firmalarla görüşmelere başladılar. Projeye Sabancı Vakfı bünyesindeki Bir Kalem Bir Silgi organizasyonu destek vereceğini açıkladı. Aksaray Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı laboratuvarlar için tezgah ve taburelerin Aksaray Belediyesince sağlanacağını söyledi.
Ülkemizin yetiştirdiği edebiyatçı-yazar Orhan Pamuk´un 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü, yine ülkemizden lisans eğitimi sonrası Amerika´da araştırma yapan Prof. Dr. Aziz Sancar´ın 8 Ekim 2015 tarihinde Nobel Kimya Ödülünü almasıyla ülke olarak bilim ve diğer pek çok alanlarda makûs talihimizi yenebileceğimizi ispat etmiş olduk. Her iki Nobel Ödüllü değerli insanımızın ayrı birer hayat öyküsü herkese ilham kaynağı oldu. Bu anlamda yaşanan özgüven, heyecan ve motivasyon yeni Nobel Adayları yetiştirebilir miyiz, arayışlarını doğurdu. Milli Eğitimdeki okullarımıza öğretmen yetiştiren bir kurumun mensupları olarak kazanılan bu başarının sürdürülebilir olması, kendimize olan güven ve inancımızın tazelenmesi gerektiğinin farkındayız. Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak, daha önce köy okullarında Topluma Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında onlarca proje yürütüldü. Bu projelerle köy okullarına kütüphane, okulların bir kısmının tamirat ve tadilatı ile köy sakinlerinde imece ruhunun yeniden canlandırılması, okullara matematik zekâ setlerinin kazandırılması, kardeş okullara kırtasiye ve giysi temini, okul öncesi birimlerin donanım ve tefrişatı gibi pek çok katkılar gerçekleştirildi.
Ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi temel bilimlere olan ilgi gün geçtikçe azalıyor. Bunun bir ileri safhasında ortaöğretimde temel bilimlerin ders saatleri azalmakta, böylece temel bilimlerdeki öğretmenlerin istihdam alanı kısıtlanmaktadır. Bu durum artık üniversitelerimizde temel bilimlerle ilgili bölümlerin (fizik, kimya, biyoloji, matematik) öğrencilerin tercih etmemesi nedeniyle pasif hale geçmesine neden olmaktadır. Bir ülkede fen ve teknoloji olamadan ilerlemek mümkün değildir. Bunu aşmak için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TÜBİTAK aracılığı ile ÖSYM sıralamasında ilk 5000´de olup ta temel bilimleri tercih edenlere 2000 TL, 5000-10000 aralığında olup ta temel bilimleri tercih edenlere ise 1500 TL karşılıksız burs vermeye başlamıştır. Bu burslar kısa vadede karşılığını bulmuştur. Uzun vadede ise temel eğitimden başlayarak yeniden öğrencilerimize fen ve matematiği sevdirmemiz gereklidir. Öte yandan OECD[1] (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında uygulanan ve ülkelerin başarı grafiğini belirleyen ölçeklerden birisi olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) 2012 verilerine göre ülkemizin lise ve dengi okullar sıralaması; Matematik Okuryazarlığında: 44, Fen Bilimleri Okuryazarlığında: 43 ve Okuma Becerilerinde: 42. sırada yer almıştır. Bu sıralamayı etkileyen en büyük etmenler arasında, aile ve okul ortamı, öğrenme biçimleri, öğrenci motivasyonları sayılabilir.
Fen ve Teknoloji Eğitiminde uzman olan isimlerle gerçekleşen eğitim tartışmaları platformunda çıkan sonuç, ?öğrenciler fen bilgisini teorik bilgilerin yanı sıra dokunarak, yaşayarak öğrenmelidir. Bu dersleri yalnız teorik olarak öğrenmenin zorluğu, öğrencilerimizde kaygıya hatta fobiye dönüşmektedir. Bununda en büyük sebebi okullarımızda laboratuvar deney setlerinin olmaması, olanların ise bu imkânları aktif olarak kullanamamasıdır. Oysa Milenyum çağının bu kuşağı hayatına dolaylı olarak giren teknolojiyle donanımlı olarak dünyaya gelmektedir. Biz eğitimcilere düşen bu donanımlı çocukları temel bilimlere kanalize edebilmektir.
Bu projeyle, koordinasyon birimi, ilgili paydaşları ve gönüllü destek verebilecek birimlerle Aksaray merkeze bağlı köy ortaokullarında temel bilimleri güçlendirmek için laboratuvar imkânı olmayan okullara, laboratuvar deney setleri kazandırılması ve alan öğretmenlerine temel laboratuvar eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Laboratuvar imkânı olmayan köy ortaokullarımızda en azından, mikroorganizmaları incelemek için bir mikroskop, gökyüzü gözlemleri için teleskop, temel bilimlerin kanunlarını öğrenmek için fen bilgisi deneyleri setleriyle birkaç pilot okuldan başlamak istiyoruz. Bu amaca yönelik ?Yeni Nobel Adaylarımız Neden Olmasın?? sloganı ile toplumsal dayanışmaya farklı bir örnek olabilecek bir kampanyayı başlatmayı diliyoruz. Aksaray´dan yeniden İbn-i Sinalar, Harezmîler, El Biruniler, Farabiler, Ali Kuşçular, El Battaniler, Ebul Vefalar, İbrahim Hakkılar, Madam Curie´ler, Maxwell´ler, Albert Einstein´ler yetişebilir.
Projeyle laboratuvarlar  Mikroskop, Teleskop, İnsan vücut modeli, Güneş sistemi modeli, Basit elektrik devreleri, Lazerli optik deney seti, Kalorimetre kabı seti, Elektroliz deney seti, Ağırlık ve Kütle takımı, Matematik zekâ oyunları seti, Tezgâh + tabureler ve Sarf Malzemeleri tedarik edilmesi planlanmaktadır.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —