Yazgı;Bu Proje İle Kazanan Aksaray Esnafı Olacak

Yazgı;Bu Proje İle Kazanan Aksaray Esnafı Olacak

Yazgı;Bu Proje İle Kazanan Aksaray Esnafı Olacak

              Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Yeni Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Meslek Odaları Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte toplantı yaparak, proje ile ilgili kamuoyuna son gelişmeler hakkında önemli bilgiler aktardı.

            Belediye Meclis Salonunda düzenlenen ve facebook üzerinden canlı yayınlanan toplantıya Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Madeni Sanatkârlar ve Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Üçkulak, Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mesut Konuk, eski Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Rasim Gül ile Belediye Meclis üyeleri katıldı.

          Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Yeni Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi ;?Göreve geldiğimiz 2014 Nisan ayından bugüne kadar,3 yılımızı verdiğimiz Yeni Sanayi Projemiz ile ilgili tekrar huzurlarınızdayız..

3 yıl süre zarfında, sanayici esnafımız ile 3 defa Kültür Merkezinde bir araya geldik. Oda başkanlarımız ile 100´e yakın toplantı gerçekleştirdik. Toki ile kimi zaman haftada 3 defa toplantı düzenledik. Ve 2016 Mayıs ayında Yeni Sanayi Projemiz ile ilgili fiyatları açıkladık.23 Aralık 2016 tarihinde de Talep toplama sürecini başlatmış olduk.

23 Aralıktan başlayıp 10 Şubata kadar devam edeceğimiz Talep Toplama sürecimizde bugun itibariyle

Sanayici esnaf kardeşlerimiz belediye zemin katındaki başvuru merkezimize,

toplamı 1951 adet dükkandan oluşan Sanayi Projemiz için, yaklaşık 1000 adet dükkan talebinde bulundular.

Sanayici esnaf kardeşlerimiz öncelikli olduğu için, dışarıdan gelen yoğun talepleri sadece not alıyoruz, bankaya yönlendirmiyoruz, çünkü bu sayının tamamını sanayici esnafımızın dolduracağına inanıyoruz.?

            Yeni sanayi projesi süreci hakkında bilgiler aktaran Başkan Yazgı, açıklamasının devamında; ?Bizden önceki Belediye Başkanımızın Milli Emlak´tan Küçük Sanayi Sitesi yapma şerhiyle almış olduğu arsa üzerine hazırlamış olduğu proje hayata geçirilemedi. Bu proje ile ilgili, kendi dönemimizde bize oda başkanlarımızdan, sanayici esnafımızdan gelen taleplere istinaden projeyi revize ederek yeniden hazırlama çalışmalarına başladık.

BİZ NE YAPTIK?

Kendi bütçemizin böyle büyük bir projeyi yapmaya imkânı olmadığından ve Maliyetleri de düşürmek için dersimize yeniden çalışmak üzere harekete geçtik. 2014 yılı Nisan ayından itibaren Aksaray´dakimüteahhitlerimizle ve 3 ayrı Devlet Kurumu ile görüşmelere başladık.

1.)MÜTEAHHİTLERLE GÖRÜŞMELER

Müteahhitlerimizle yaptığımız görüşmeler sonucu 370 milyonluk yatırımı gerçekleştirebileceklerini ancak taksitlendirme yapma konusunda sıkıntı yaşayacaklarını belirttikleri için diğer alternatifleri değerlendirdik. 

2.)İLLER BANKASI İLE GÖRÜŞMELER

İller Bankası Daire Başkanı Bilgin Koluaçık Bey´le görüştük.

1.)Toplam 100 milyon TL faizli kredi vereceklerini söylediler.

2.)Bu krediyi %9 faizle verebileceklerini, bunun 10 yılda geri ödemesinin 170 milyon TL olacağını söylediler

İller Bankasının bize verdiği kredi faizlerinin yüksek olması, toplam maliyetin ¼ ünü verebilmeleri ve geri kalan kısmın esnafımızın kendi ödemesi gerektiğinden, İller Bankası modelinde dükkan maliyetlerinin yüksek olacağından bu seçeneği eledik.Ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelere başladık.

3.)SANAYİ BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞMELER

Sanayi Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk Bey ile görüştük

1.)Sanayi Bakanlığı bize, Sadece el emeği ile çalışan üretim yapan sanatkar esnaflara hibe olarak değil, destek kredisi veriyoruz dediler.

(Diğer sektörler kapsam dışı, yedek parçacılar, mermerciler, çaycılar, bakkallar, açık alancılar, keresteciler vb.)

2.)Üretim yapan esnaflara dükkan maliyetinin %30´unu 2 yıl içinde ödemek koşulu getirdiler.

3.) Sadece üretim yapan esnaflara Üstyapının %70´ini  %1 faizle, altyapının %100´ünü %1 faizle kredi vereceklerini söylediler.

4.)Üretim yapan sanayi esnafının önce Çevre Şehircilik Bakanlığına başvurarak Kooperatif kurmaları gerektiğini söylediler.

5.) Yeni Sanayi yapılacak Arsanın bulunup, Kooperatifin de üzerine geçirildikten sonra bize gelinmesini söylediler.

6.) Metraj keşifli detay Proje, İmar Planı,18 uygulaması, harita dosyası, jeolojik etüdlerin hazırlanıp, Yapı Denetim firmasıyla da anlaşıldıktan sonra başvuruları alabileceklerini söylediler.

7.)Gelen proje ve keşif özetlerini kendileri son değerlendirme yaptıktan sonra, bayındırlık birim fiyatlarına göre güncellenmiş fiyatlarla ihaleye çıkabileceklerini söylediler.

8.)Türkiye genelinde Küçük Sanayi yapımlarına verilen yıllık toplam kredi desteğimiz, 2016 yılı için yaklaşık 75 Milyon TL civarında, bu paradan Aksaray´a en fazla 10-15 milyon ayırabiliriz, böyle büyük bir projeyi 15-20 etapta, yani 20 yılda ancak tamamlayabiliriz, dediler.

9.)Altyapı dahil 100 m2 dükkanı 95.000 TL´ye mal edebiliriz. Bu sene 100 dükkanı ancak yaparız.

Seneye 100 dükkan daha yaparız ama bu sene 95.000 TL ise, seneye bayındırlık birim fiyatlarına göre güncelleme yaparız,

bu da 110.000 TL´ye çıkar. Ondan sonraki sene 100 dükkan daha yaparız,130.000 TL´ye mal olur.

15 sene sonra yapacağımız bir dükkanın maliyeti 300.000-400.000 TL´yi bulur, dediler.

10. )Dükkanlar bitirildikten sonra satış aşamasındaki KDV %1 ,ancak Yapım işlerinde müteahhidin dükkan yapımları için alacağı demir, çimento, kapı, pencere vb. gibi imalatlarına %18 KDV eklenecek.

11.)Milli Emlak´tan eğer varsa uygun bir yerde bulunacak arsa, sadece Küçük Sanayi Sitesi yapmak şartıyla tahsisi alındığı için, Kooperatifin kar amaçlı dükkan ve arsa satışı mümkün değil ,dediler.

12.)Projede sosyal tesisler için (cami, okul ve diğer sosyal tesis ihtiyaçları) için kredi veremeyiz, dediler.

SANAYİ BAKANLIĞININ TEKLİFLERİNDEN NEDEN VAZGEÇTİK?

1.)Üretim yapan esnafımız, sanayi esnafımızın toplamının %20 si civarında. Sanayi bir bütündür. Diğer esnafı götüremeyeceksek, onlara dükkan yapamayacaksak, onları mağdur edeceksek bu işe hiç girmeyelim dedik.

2.)2000 dükkanlık projeyi tek seferde yapamayacakları için,15-20 etapta,yani 20 yıl zaman zarfında götürülmesinin de mümkün olmayacağını düşündük.

3.) Kooperatif kurulum masrafları, kooperatif büro ve muhasebe masrafları, çalıştıracakları elemanların ve mühendislerin masrafları, kooperatif yönetimine ödenecek %10´luk huzur hakkı ve maaş giderlerinin dükkan maliyetlerine ekstra külfet getireceğinden kabul etmedik.

4.)Kooperatif tecrübelerinde 2000 kişilik bir kooperatifin çevrilmesinin mümkün değildir

Ve Kooperatif süreçlerinde yaşanan suiistimaller, yönetim problemleri de bizi bu düşünceden vazgeçirmiş oldu.

Kendilerine verdikleri bilgiler için teşekkür edip, projemize daha iyi bir destek bulabilmek için, başka bir kurumumuzun,Toki´nin kapısını çaldık.

4.)TOKİ SÜRECİ

Yeni Sanayi Projemiz ile ilgili Toki sürecini anlatmadan evvel, Mevcut Sanayimizin geleceği ne olacak sorusuna cevap vermek istiyorum.

Mevcut sanayimizi, Ada bazında siteler şeklinde hep birlikte yeniden planlayacağız, burası Aksarayımızın Yeni bir şehir merkezi olacak inşallah.

Mevcut Sanayinin dönüşümüne Toki´ yidahil etmedik. İstedik ki, buradaki dönüşümü yerel müteahhitlerimiz yapsın. Bu şehrin insanı, sanayimizin esnafı bu dönüşümden ekmek yesinler, burada yapılacak olan konutların mobilyalarını, kapılarını, pencerelerini,400 kalem diğer  işini, sanayideki insanımız ile bu şehrin insanı yapsın.

Yeni Sanayi Projesinin hazırlık sürecine geçecek olursak,

1.)Sanayici esnaflarımızdan, oda başkanlarımızdan gelen taleplere istinaden Eski projeyi revize ettik, yeni bir proje oluşturduk.

2.) Yeni sanayi projemizde ,Osb yolu, E90 yolu, Osb yolu  ile E90´ı birbirine bağlayan ana yol ve bu ana yolun ortasında merkez çekirdek olmak üzere projenin her bölgesini kıymetlendirmiş olduk.

3.) Yeni projede 5 tip dükkan oluşturduk, maliyetleri düşürdük.

Ve Toki ile görüşmelere başladık.

1.)Toki´den Bize dediler ki, biz Toki´yiz, konut yapıyoruz,

Tosi değiliz, sanayi yapımı için diğer kurumlarla görüşün.

Biz de diğer kurumlarla görüştük, ancak sanayici esnafımızın fayda sağlayacağı netice alamadık, dedik.

2.) Türkiye´de 375 milyonluk böyle büyük bir yatırımı ancak sizin kanalınızla gerçekleştirebiliriz dedik, bazen haftada 3 kere görüştüğümüz oldu, iyice bunalttık, nihayetinde Toki´yi  Sanayi Projemizin yapımına ikna ettik.

3.)Sanayi esnafımıza en uygun maliyetle dükkan yapabilmek için çok çalıştık, çıkardığımız  maliyetleri tek tek hesapladık.

TOKİ´NİN AVANTAJLARI NELER?

1.)İlk Etapta yapılması öngörülen 1951 dükkan için, 375 milyon TL yatırımı

Toki Kamu Kaynaklarını seferber edip,2 yılda tamamlıyor,12 yıllık taksitle geri almış oluyor.

 Türkiye´de böyle bir kaynağı tek bir seferde verebilecek başka bir kurum yok.

2.)Sanayi Bakanlığının teklifindeki Üretim yapan sektörlerin  dışında ,

Diğer sektörler de (açık alancı, mermerci, yıkamacı, çaycı, bakkal vb) bunlar da dükkan sahibi olabilecek.

3.) 1951 dükkanlık Sanayimiz tek bir seferde taşınmış olacak.

4.)  Toki 375 milyonluk yatırım yapacak, esnafımızdan ise 310 milyon ödeme almış olacak. Altyapı maliyeti olan 65 milyonu dükkan yapım bedellerine eklemeyecek.

6.)Yaklaşık maliyeti 88 bin TL´ye öngördüğümüz 102,5 m2 dükkan için, esnafımız talep toplama aşamasında sadece 5 bin TL ödemiş olacak.

7.)İhalenin 2017 Mayıs Haziran ayında yapılmasını Toki ile birlikte planlıyoruz. Toki´nin ihalelerinde %15-20 kırım olduğunu bildiğimizden, Bu ihalede de kırım olacağına inanıyoruz. İnşallah esnafımız daha uygun bir fiyata dükkan sahibi olmuş olacak.

8.)2017 Haziran ayında ihale sonrası sözleşme imzalanması aşamasında, ödenecek kalan peşinat tutarlarını Toki ile tekrar görüşerek,taksitlere böldürdük.102,5 m2 dükkan alan esnafımız ,sözleşme imzaladıktan sonra anahtar teslimine kadar

24 ay boyunca aylık sabit 400 TL ödemiş olacak.

9.)Anahtar tesliminden sonra ise,10 yıl vadeli 610 TL lik taksitlerine başlayacak. Toplamda ise,12 yıla yayılmış bir taksitlendirme süreci olmuş olacak.

10.)Anahtar tesliminde kalan taksitlerini peşin ödemek isteyen esnafımız, Toki´nin her yıl yaptığı indirim kampanyasından da faydalanmış olacak. 2016 yılında Toki, peşin ödeme yapanlara %20 indirim sağladı.

11)Her sene Tefe-Tüfe veya Memur maaşı artışlarında en düşük olanı hangisi ise, Toki anahtar tesliminden sonraki taksitlere her yıl bu miktarı eklemiş olacak.2016 için memur maaşlarına yıllık %5  oranında zam yapıldı.

12.)Toki, Proje alanındaki Cami ve Çıraklık okulunu hibe olarak yapacak. Maliyetlere eklenmedi.

13.)Şu anda esnafımızın,SanayidekiHalkbankasına ödeme yaptıkları hesap, Belediyenin değil, Toki´nin resmi banka hesabıdır.

3.şahıslarla esnafımız muhatap olmayacaktır.

Bugün Sanayide 50 m2 bir dükkân 150 bin TL´ye satılırken,

Esnafımız bu proje ile anahtar tesliminde, yani 2 yıl sonra peşin ödeme yaparsa,

100 m2 bir dükkâna 70 bin TL´ye sahip olmuş olacak.

Yine bugün, 100 m2 bir dükkânın aylık kirasının ara yollarda 900 TL´ye, ana yollarda 3500 TL´ye ulaştığı mevcut sanayide,

Dükkânını Taksitle almak isteyen esnafımız, 610 TL taksitle ödemelerini yaparak,10 yılsonundadükkân sahibi olmuş olacak,

Kirasından daha düşük bir ücrete mal sahibi olacak

Toki ve Sanayi Bakanlığı, Aksaray belediyesinin yapmış olduğu projeyi diğer belediyelere örnek gösteriyor. Malatya merkez Yeşilyurt Belediyesi ve Kocaeli Gölcük belediyesi bizlere danışıyor,m2 maliyetini 2000 TL´nin altına düşüremediklerini, bu fiyatı nasıl çıkardıklarını bize soruyor.

Şu anda talep toplamaya devam ediyoruz, yaklaşık 1000 talep aldık.

Önceliğimiz sanayi esnafı olduğu için 31 OCAK´a kadar kalan 10 günlük süreçte Sanayi esnafımızın başvurularını almaya devam edeceğiz. Sanayi dışındaki esnaflarımızın yoğun taleplerini bekletiyoruz.1 Şubat ile 10 Şubat arasında  ise, Sanayi esnafımız eğer projeden dükkan kalırsa, alma hakkı devam edecek, sanayi dışındaki ama sanayide yapılan işleri yapan Mobilyacı, Mermerci, Sobacı, Olukçu,kalfa, ustaların da taleplerini almaya başlayacağız. Proje kapsamında elimizdeki dükkan sayıları sınırlı olduğu için sanayi esnafımıza son bir çağrı yapıyoruz. 31 Ocak´a kadar gelip taleplerini bize iletsinler, sonrasında sanayi dışına talepleri açacağımız için dükkanlar yetişmeyebilir.

Ayrıca Talep toplama aşamasından sonra elimize gelen verilere göre, elimizdeki imkanlar ölçüsünde plan ve projelerle ilgili revizyon taleplerini de değerlendirmeye alacağız.

 

 

 



  • Pazar 0.9 ° / -6.2 ° Yoğun kar yağışlı
  • Pazartesi -0.9 ° / -8.7 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Aksaray

24.11.2024

  • İMSAK 06:02
  • GÜNEŞ 07:28
  • ÖĞLE 12:36
  • İKİNDİ 15:11
  • AKŞAM 17:33
  • YATSI 18:54
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Aksaray'da Şoka giren sürücü önce bayıldı, ayılıp ağladı, sonra da sarıldı

Vali Kumbuzoğlu Tüm planlamalarımızı yaptık kışa hazırız dedi

ÖĞRETMENLER İSTİKBALİN KAYNAĞIDIR

TÜBİTAK DESTEKLİ HAYVANCILIK VE ÜREME EĞİTİM PROGRAMI BAŞLADI

HEDEF ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRMEK

Aksaray’da Bulunan Yaralı Kızıl Şahin Tedavi Altına Alındı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2