Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, bazen -dili anlaşılmasa bile,- bir müzik tınısının kişinin ruhunda bir yerlere dokunabildiğini söyledi.
Yürütücülüğünü Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Kerim Öner’in yaptığı “Müzik Terapi” projesi kapsamında Aksaray’a gelen altı ülkenin üniversite öğrencileri, Senato Salonu’nda Rektör Şahin’le buluştu. Müzik terapinin tarihi derinliğinin yanı sıra, Türk kültürünü ve musikisini de öğrenen yabancı öğrenciler, “Yine Bir Gülnihal,” “Üsküdar’a Giderken” ve “Nihavent Longa” isimli eserleri enstrümanlarıyla çalıp söylediler. Eserlere eşlik eden ASÜ Rektörü, anadiller farklı olsa da çocukların ve müziğin dilinin evrensel olduğunu söyledi. Bazen bir müziğin, dili hiç anlaşılmasa bile “Bu tam da beni anlatıyor” dedirtebildiğini ve kişinin ruhunda bir yerlere dokunabildiğini kaydeden Şahin, “Bugün burada olanlar, bahsettiğimiz o evrensel dili yakalayan gençlerdir. Size tavsiyem şu olabilir; ya çocuksu ruhunuzu hep muhafaza edin, ya da müziğin dilini kaybetmeyin…” dedi. Projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür eden Prof. Şahin, öğrencilerin akli, ruhi ve fiziki melekelerini geliştirmelerini önemsediklerini ve onları bu yönde teşvik ettiklerini de vurguladı.
İspanya, İtalya, Romanya, Makedonya, Litvanya ve Türkiye’den yaklaşık 40 üniversite düzeyinde öğrencinin katıldığı projede, müzik terapinin insan hayatına etkileri, yöntemin kullanım alanları ve tarihçesi konusunda eğitimler verildi. Yabancı konuklar ayrıca Türk musikisini ve bestekârlarını tanıyarak, şehirde farklı yerlerde öğrendikleri eserlerden oluşan mini dinletiler sundu.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024