Tarih: 20.03.2017 23:33

Vilayetimiz Fiilen 96 Yaşında

Facebook Twitter Linked-in

          Bu gün işgal altındaki ülkemizi düşmanlardan kurtarmak için 23 Nisan 1920´de Aksaray´da Somuncu Baba´dan eğitim alan Hacı Bayramı Veli Camisinde kılınan Cuma Namazının ardından  Kuranı Kerim okunarak ve tekbirler getirilerek açılan Büyük Millet Meclisi(BMM)´sinin kuruluşundan 5 ay 20 gün sonra 13 Ekim 1920´de  Şehirlerin atası, yer yüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan  başta demirin  yer yüzünde ilk kullanıldığı, ilk buğday  ve hububat ekiminin yapıldığı ve  günümüzde etinden, sütünden faydalandığımız hayvanların evcilleştirilmesi, ilk beyin ameliyatının gerçekleştirilmesi olmak üzere maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız  ilkler ve teklerin merkezi, Selçuklunun Şanlı baş kenti 3 semavi dinin değerlerine sahip Aksaray´ımızın 1861-1920 yılları arasında 59 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Nolu kanunun resmi gazetede yayınlanarak resmen ve fiilen il oluşumuzun sağlanmasının 96. yıl dönümü.

         BMM´ sine o zaman zorla irademiz dışında bağlı olduğumuz Niğde vilayeti adına katılan Çorakçı Zade Kara Vehbi Bey(Vehbi Çorakçı) tarafından ikna edilen dönemin Meclis Başkanı, geleceğin Atatürk´ü tarafından verilen 40 Nolu kanun teklifiyle 59 yıl süren 1. İlçelik esaretinden fiilen kurtulduk.

   Mustafa Kemal Paşa tarafından verilen teklifin BMM´sinde kabul edilmesiyle 13 Ekim 1920´de Aksaray´ımız 40 Nolu kanunla 1. İlçelik esaretinden kurtulmamız sağlanmasına rağmen Meclisin resmi gazetesi olmadığından fiilen il oluşumuz 4 ay 8 gün sonra 96 yıl önce bugün gerçekleştirildi.

 Büyük Millet Meclisi arşivlerinde bu konuda bulunan bilgiye göre 13 Ekim 1920 günü yapılan oylamayla kabul edilen 40 Numaralı kanunla Vilayet olan Aksaray´ın fiilen il olması mecliste kanunun kabul edilmesinden 4 ay 1 hafta sonra 21 Mart 1921´de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesine kadarki süren 59 yıllık ilk ilçeliği resmi gazetenin yayınıyla ortadan kalkmasıyla 96 yıl önce bugün fiilen il olduk.

İLÇE OLARAK KONYA YERİNE NİĞDE´YE BAĞLANMAMIZLA İKİNCİ DEFA CEZALANDIRILDIK!!!!

         Aksaray hiç hak etmediği bir uygulamayla ilçe yapılırken tarih boyunca birçok defa il ve ilçe olarak bağlı kaldığı sürekli olarak ticaret bağı olmasının yanında aynı ortak kültüründe sahibi olduğu  bize bir çok şey katacak ve bizim gelişmemizi engellemeyecek olan Konya yerine hiçbir ticari, kültürel bağımızın olmadığı ve bize vereceği hiçbir şeyi olmayan  Niğde iline bağlanmamızla duble olarak  cezalandırıldık!!!

     Daima her yönüyle Aksaray´dan geri olan Niğde´nin Aksaray´ı kaybetmemek için Meclis tutanaklarında bulunan bilgilere göre gelişmesini engellemesi nedeniyle 115 yıl adeta yeryüzünden kaldırıldık.

    Aksaray´ın her türlü gelişmesinin engellenmesi nedeniyle ilk ilçelik esaretine çarptırılmamızla ilgili kaynaklarda araştırılmadığından bu konuda yeterli bilgiye şimdiye kadar bir türlü ulaşılamadı.

İLK İLÇELİK PRANGASINA ÇARPTIRILMAMIZLA İLGİLİ TEK BİLGİ TARİHÇİ İBRAHİM HAKKI KONYALI´NIN KİTABINDA!!!

    Bu esaretimizle ilgili olarak ulaşılan tek bilgi 1974 yılında Aksaray Belediyesinin desteğiyle yayınlanan ?Anıtları ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi? kitabında bu konuda 1. Cilt 117 ve 118. Sayfada verilen bilgide ?OSMANLI DÖNEMİNDE NİĞDEYE BAĞLANMASI? başlığı altında verilen bilgide anlatılıyor.

    Burada verilen bilgide Selçuklu lar döneminde Konya ile birlikte yazlık Başkent olan Aksaray Beylikler döneminde Anadolu´nun büyük Beyliklerinden Karaman oğlu Beyliğine  bağlıyken Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Karaman Eyaletine bağlı Sancak konumunda.

    Bu konuda İnönü Ansiklopedisinin 8. Fasikül´ün 373´cü sayfasında bulunan bilgiye göre 1861 Yılında Osmanlı döneminde çıkartılan il teşkilatları kanunuyla Konya ilinin Niğde Sancağına bağlı ilçe haline getirildi.? deniliyor!

 TARİHİN TEKERÜRÜRÜNÜ ÖNLEMENİN 1. ÇARESİ İSTİKBALİMİZİN İLK OLMAZSA OLMAZI OLAN BİZİ LİMANLARA VE HAM MADDE MERKEZLERİNE BAĞLAYACAK OLAN AKSARAY-ULUKIŞLA TREN HATTIMIZIN SÖZ VERİLDİĞİ GİBİ İHALESİNİN BİTİŞ TARİHİDE BELLİ OLACAK ŞEKİLDE BU SENE YAPILMASINDA

    2.Sİ İSE ANKARA-POZANTI OTO BANI HİZMETE AÇILMADAN  E.90 KARAYOLUNUN GEÇTİĞİ MERKEZLER VE MÜCAVİR ALANLARINA YOLUN ALTINDAN KARŞIDAN,KARŞIYA YÜKLERİN,TARIM MAKİNALARININ,İNSANLARIN VE HAYVANLARLAIN GEÇİŞİNİ SAĞLAYACAK YETERLİ SAYI,GENİŞLİK VE YÜKSEKLİKTEKİ ALT GEÇİTLERİDE OLAN  BİRER YENİ ŞERİDİN İLAVE İDİLMESİNDE!!!

     Tarihli kaynaklar tarandığında ulaşılan bilgilerde hem Sultan 2. Kılıç aslan, hem de oğlu Melikşah tarafından başkent yapılan Aksaray´ın ilk ve ikinci ilçelik esaretine çarptırılmasının sebebinin ulaşım hatları dışında kalmasından dolayı olduğunun görüldüğünü belirten hemşerilerimiz gerekli tedbirlerin zamanında alınarak uygulanmaması halinde yakın gelecekte yeniden eski ye dönüşün kaçınılmaz olduğunu.

     Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde beklenen yüksek ihtimalli olumsuzlukların gerçekleşmemesi için gerekli tedbirlerin zamanında alınmasını.

  Bunun için ise 2004´den bu yana en yetkili ağızlar tarafından 6 defa sözü verilen geçen sene Nisan ayında Etüt proje yapım sözleşmesi imzalanan ve şu ana kadarda %90´ı tamamlanan en son olarak 10 Şubat günü ilimizi yanlarındaki bakanlarla ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan binali Yıldırım tarafından bu sene ihalesinin yapılacağı belirtilen Aksaray-Ulukışla tren hattımızın mümkün olan en kısa zamanda hizmete açılması.

 OTOBANIN HİZMETE AÇILMASINDAN SONRADA CAN DAMARIMIZ OLAN E.90 KARAYOLUNUN CAZİBESİNİ SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN AKSARAY ÖNDERLİĞİNDE BU YOLUN GEÇTİĞİ DİĞER İLÇELERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILARAK BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMALI!!!

        Hemşerilerimiz bu konuda yaptıkları çağrıda? Vali Aykut Pekmez, Milletvekilimiz ve Ak Parti Grup Başkan Vekili İlknur  İnceöz ,Milletvekillerimiz Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti.

   Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay,CHP il Başkanı Ali Rıza Toprak başta olmak üzere tüm siyasi parti teşkilatlarıyla Meslek Odaları ve STK´lar çalışmaları hızla devam eden Ankara-Pozantı otobanı hizmete açılmadan E.90 Karayolu için bir çalışma  grubu oluşturulmalı.

     Bu grup tarafından Ankara ilinin Şerefli Koçhisar ve Evren Konya ilinin Kulu, Cihanbeyli ve Ereğli, Niğde ilinin ise Altunhisar ve Ulukışla´nın Mülki ve Mahalli yetkilileri, Siyasi Partileri ve Meslek Odaları ve STK´larıyla iş birliği yapılmalı.

    Bu işbirliğiyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşülerek 5 Şubat Pazar günü ilimizi ziyaret eden Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´ın sözünü verdiği E.90´ın otoban hizmete açıldığında cazibesini kaybetmesinin milimize edecek tedbirlerin zamanında alınmasının sağlanması.

     Söz verilen yeterli sayı ,genişlik ve yükseklikteki tüm insan, hayvan ile yüklerin yolun altından geçirilmesine sağlayacak geçitler yapılmaz ise özelde Aksaray´ın ,genelde ise bu yoldan ulaşımını sağlayan ilçeler ile bağlı yerlerin uğrayacağı maddi ve manevi zararlar anlatılmalı.

    Yine bu güzergahta bulunan dinlenme tesisleri ve Petrol İstasyonlarıyla Tamirciler ile yoldan geçenlere hizmet veren diğer esnafların uğrayacağı zararlarda.

E.90´IN CAZİSİBESİNİ SÜRDÜRMESİYLE YILLIK 500 MİLYON LİRANIN HARCANMASI ENGELLENECEK!

   Ayrıca bu yolun Otobana göre 50 km kısa olması nedeniyle ülkemiz ekonomisinin yıllık uğrayacağı 500 Milyon lira zararda anlatılmalı.

    Beklenen olumsuzlukların olmaması için Aksaray-Ankara, Aksaray-Ulukışla arasında ana yerleşim birimleri ve bağlı yerleşim yerlerine yolda seyreden trafik akışını önleyecek tüm yolcu, yük ve hayvanlarla araçların yolun altından karşıya geçmesini sağlayacak 4´er şeride göre yeterli genişlik ve yükseklikle sayıda alt geçitlerin yapılması.

     Bu geçitlerin yanında yola ilk etapta birer şeridin daha ilave edilmesiyle geliş ve gidiş şerit sayısının 3´e çıkartılması yatırım programına alınmalı? dediler.(Haber araştırma, belge, bilgi ve fotoğraflar Gazeteci Ali Genç Arşivi)

 

 

     

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —