Türkiye´de 20 ile 70 yaş arasındaki insanların en az yüzde 50´sinde görülen ve çağımızın hastalığı olan Varis sizin de sağlığınızı tehdit ediyor olabilir! Öğretmen hastalığı olarak da bilinen ve özellikte ayakta fazla durarak çalışanlarda görülen bu hastalık hakkında merak edilenler ve tedavi yöntemleri hakkında Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr. Mustafa Bora Farsak bilgi verdi.
Kış aylarında kapalı giysiler nedeni ile tedavisi önemsenmeyen varislerin yaz aylarının yaklaşması ile estetik kaygılar yaratmaya başladığını belirten Prof. Dr. Mustafa Bora Farsak, varis şikayeti olan hastalar için en doğru tedavi zamanının ilkbahar olduğunun bilgisini verdi. Tedavi için daha fazla geç kalınmadan; havalar çok ısınmadan ve cilt güneş ışığına maruz kalmadan harekete geçmek gerektiğini belitti.
Özellikle kadınları tehdit eden ?Varis? Nedir? Neden oluşur?
Kanı kalbe geri taşıyan damarlar toplardamar olarak adlandırılır. Bu damarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler. Ancak bu kapaklar, kalıtımsal ve edinsel bazı faktörler sonucu tahrip olurlarsa, kalbe dönen kan yerçekimi etkisiyle geri kaçar (reflü) ve bacak toplardamarlarında birikir. Yıllar içinde reflünün oluşturduğu basınç artışı nedeniyle bacakta diz altındaki toplardamarlar şişer, genişler, kıvrımlı bir hal alır ve varisleri oluşturur. Dolayısıyla, varisin asıl nedeni toplardamarlardaki kapak yetmezliği, sonucu ise varislerin kendisidir.
Varis belirtileri nedir?
? Bacak damarlarında belirginleşme,
? Damarların ciltten kabarıklaşmayla birlikte kıvrımlı hal almaları,
? Ağrı,
? Kaşıntı,
? Özellikle geceleri artan yanmalar,
? Kramplar,
? Dolgunluk ve/veya huzursuzluk,
Önemsenmez ve tedavi edilmez ise ne olur?
3 tip varis olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr. Mustafa Bora Farsak, önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen varislerin zaman içinde Varis Ülseri´ne neden olarak kişinin hayat kalitesinde ciddi hasarlara yol açabileceğinin bilgisini verdi. Varislerin vücuttaki seyri hakkında bir sıralama yaptı;
1- Kötü görünüm ve bununla beraber varisli bölgede sızlamalar
2- Bacaklarda ağrı ve bununla beraber kişinin hayat kalitesinde düşüş
3- Kişisi uykusundan bile uyandırabilecek kramplar.
4- Kaşıntı ve kaşıntı nedeni ile kişinin kendisini yaralaması, kanatmalar
5- Varisli bölgede şişlik ve ödem oluşumu
6- Varisli bölgede renk değişimi ve kahverengileşme
7- Varis Ülseri oluşumu. Varis ülseri tedavinin geciktiği, ufak sızlamalar ile başlayıp kişilerde en son görülecek etkileri temsil eder. Damarlarda oluşan çatlama ile kanamalar meydana gelir. Bu kanamalar bacaklarda iyileşmesi güç yaralara yani Varis Ülserine neden olur.
Varis kadınlarda neden daha sık görülüyor?
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr. Mustafa Bora Farsak, varisin kadınlarda daha sık görüldüğünün altını çiziyor ve şöyle açıklıyor; ?Kadınlarda sık görülme nedeni hormonların etkisi ve gebeliktir. Gebelikte kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler, artan sıvı miktarı ve gebelik sırasındaki bebeğin karın içine yaptığı baskı, toplardamarlarda basıncı artırarak varis oluşumuna neden olmaktadır. Hormonlar, toplardamarların bağ dokusunu gevşeterek etkili olurlar. Bunun yanı sıra doğum kontrol hapları da kadınların toplardamarlarında pıhtı oluşumuna neden olabilmektedir.?