*Bugün tarihi, kültürü, sahip olduğu yer altı ve üstü değerlerinin Cumhuriyet döneminde basılan ansiklopedilere, ders kitaplarına geçmemesi nedeniyle Aksaray´ımızın 56 yıl adeta yer yüzünde yok sayılmasına sebep olunan hiçbir zaman hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 2. İlçelik esaretinin fiilen başlamasının kap, kara 84. Yıldönümü.
*Aksaray´ın telafisi mümkün olmayan sayısız maddi ve manevi zararlara uğradığı bu haksızlıklarla bir daha muhatap olmaması, uğradığı zararların kamu tarafından telafisi için mevzuatın Aksaray Barosu başkanı Beytullah Coşkun tarafından incelenip milli mevzuatımıza veya taraf olduğumuz ikili antlaşmalarda yeri var ise dava açma imkanı var ise uğradığımız bu maddi ve manevi zararların telafisi için dava açılmalı.
84 Yıl önce bu gün hiç hak etmediği ikinci ilçelik esaretine çarptırılan, üstüne üstlük birde bizim maddi ve manevi gelişmemize hiçbir katkı sağlayamayacak olan Niğde´ye bağlanmamızın bir haksızlık olması nedeniyle Aksaray Barosu ve Başkanı Beytullah Coşkun ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgıya çağrıda bulunan hemşerimiz uğradığımız zararların tazmin edilmesini istediler.
Beytullah Coşkun ve Haluk Şahin Yazgıdan hakkımızın mutlaka aranmasını isteyen hemşerilerimiz ?İl olarak Dünyadaki tarih boyunca özelliklede yakın zamanda Almanya başta olmak üzere bir çok ülke tarafından daha önce kendi halkına veya çeşitli sebeplerle himayesi altına giren veya alınanlara karşı gösterilen hukuksuzlukla mağdur olanlardan özür dilenmesinde ve bu özrün ardından yapılanlardan dolayı mağdur olanlara maddi tazminatlar ödenmesinin sağlanmasının gereği 1933 yılında Aksaray´a reva görülen haksızlıkta sorulmalı.? dediler.
HER YÖNÜYLE HIZLA KALKINAN AKSARAY´IN 1933´DE 2197 SAYILI KANUNLA İLÇE YAPILMASINI GEREKTİRECEK MAKUL HİÇ BİR ÖNEMLİ SEBEP YOK !!!
1987 yılının Ramazan Bayramında o zamanki Aksaray Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlanan Aksaray´ın ilk Bayram ve ofset gazetesi özelliğini de taşıyan Aksaray Bayram gazetesinde elindeki kendisi tarafından Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre hazırladığı bir belgenin verdiği ilhamla 56 yıl süren ve adeta yeryüzünden silinmemize sebep olan uygulamanın ortadan kaldırılmasının kıvılcımının yakılmasına vesile olan Gazeteci- Yazar Ali Genç ?1933´de Aksaray´ın ilçe yapılmasını gerektirecek hiçbir somut makul gerekçenin olmadığını?
Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 yılında yayınlanan Ramazan Bayramı gazetesinde?54 yıldır söyleye söyle dilimizde tüy bitti? üst başlığı ve ?Vilayet hakkımız verilsin artık? sür manşetiyle başlayan o tarihten itibaren yeniden il olmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun TBMM´sinde kabulüne kadarki mücadelenin içinde olan Genç;
? Meslektaşım Çapan Tekeli ve yeri ile zamanı geldiğinde destek oranlarıyla birlikte isimlerini verdiğim bu mücadelede bizlerle birlikte olanlarla ortak çalışmalarımızı 2 yıl boyunca kamu oyu oluşturmak ve bu konudaki 1983´ün Ekim ayından itibaren Mehmet Altınsoy ve Turgut Özal tarafından başlatılan çalışmalara destek olmak için aralıksız olarak özel yayınlar ile Günaydın ve Hürriyet gazeteleri başta olmak üzere ülkemiz genelinde yayın yapan gazetelerde bu konuda yaptığımız haberler sürdürdük.
AKSARAY 1933´DE 2.DEFA İLÇE YAPILDIĞINDA TÜRKİYENİN ELEKTRİK ENERJİSİNİ AYDINLATMADA VE SANAYİSİNDE KULLANAN 12 YERLEŞİM YERİNDEN BİRİSİYDİ!!!
Bu mücadeleyi sürdürürken çeşitli kaynaklarda yaptığımız araştırmalar, o dönemi yaşayanlardan edindiğimiz bilgilerle Aksaray´ın 1920-33 yılları arasında hızla kalkındığını.
1926 yılında başkent Ankara ve Adana, Artvin, Mersin, Trabzon, Bursa, İzmit, Konya. Kütahya, Malatya Sivas illeri ile birlikte Türkiye genelinde elektrik enerjisini kullanan 12 vilayetinden birisi olduğumuz bilgisine ulaştık.
TÜRKİYENİN ELEKTRİKLE ÇALIŞAN İLK UN FABRİKASI MİLLİ MÜCADELE İÇİN KURDUĞUMUZ KAVUYI MİLLİYEDEN İSMİNİ ALAN AKSARAY´DA HİZMETE AÇILDI!
Aksaray vilayeti o yıllarda bir taraftan aydınlatma ve Türkiye´nin elektrik enerjisi ile çalışan ilk un fabrikasını kurmasının yanında şehir içi ve bağlı yerleşim yerleri arasına ve komşu illerle arasında ulaşımı sağlayan dönemin yüksek standartlı şose yollarını tamamlamasının yanında başta eğitim olmak üzere her konuda gıpta edilen bir vilayet konumuna geldi!!!
Tarihi Hükümet konakları, Aksaray lisesi, üst katı kütüphane, alt katı vilayet matbaası olarak kullanılan bina ve Yollar İdaresi binası yapıldı.
Aksaray bu şekilde bölgede gıpta ile bakılan şekilde her yönüyle hızla gelişirken halen bilinmeyen makul bir gerekçede gösterilmeden 20 Mart 1933´de TBMM´sinde kabul edilen,27 Mayıs günü ise resmi gazetede yayınlanan ve 1 Haziran´da ise yürürlüğe giren 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle ilçe haline getirildi.
O andan itibaren 1989´un 15 Ağustos´una kadar fiili olarak 56 yıl süren ilçeliğinde Aksaray adeta yeryüzünden silindi.
AKSARAY´IN 56 YIL SÜREN MAĞDURİYETİ İÇİN BELEDİYE VE BARO TARAINDAN AÇILACAK DAVADA MEHMET DALKILIÇ´IN AKSARAY VİLAYET MATBAASI MAKİNASINI ALMA DAVASI ÖRNEK OLMALI !!!
Bu tür hiçbir zaman hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz haksızlıkların tekrarlanmaması için daha önce Niğde´ye götürülen Aksaray vilayet matbaasının dönemin Belediye Başkanı Mehmet Dalkılıç tarafından açılan dava ile geri alınmasının da Aksaray Belediyesi ve Aksaray Barosu tarafından örnek alınarak açılacak dava ile uğradığımız zararların tazmin edilmesi.
Bu dava ile uğradığımız maddi ve manevi zararların telafi edilmesi için yatırımlarda Genel Bütçe ile İl Özel idaresine ayırılan pay konusunda ilimize pozitif ayırımcılık yapılması sağlanmalı.? dedi. (Belge, bilgi ve fotoğraflar gazeteci Ali Genç Arşivi)
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024