TRT Eski Spikeri Mehpare Çelik, İletişim Fakültesi Öğrencileriyle Buluştu

TRT Eski Spikeri Mehpare Çelik, İletişim Fakültesi Öğrencileriyle Buluştu

İletişim Buluşmaları kapsamında öğrencilere “Kitle İletişim Araçlarında Türkçenin Kullanımı” konferansı veren Çelik, özellikle televizyon içeriklerindeki özensizlik ve dikkatsizlik nedeniyle Türkçenin katledildiğine dikkat çekerek; okuyan, okudukları üzerinde düşünen ve tartışan bir topluma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Kitle İletişim Araçlarında Türkçe Kullanımı” konulu konferansta konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin “Dil, bir milletin en önemli değeridir, dili yok edilen bir millet yok olmaya mahkûmdur. Bu yüzden, gündelik hayatımızda dilimizi doğru kullanmaya özen göstermeliyiz. Türkçeyi kurallarına uygun kullanmalıyız” dedi. Aksaray Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe eğitimi vermek için kurulan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TÜRKÇEM) aynı zamanda Türkçenin doğru ve etkin kullanımına ilişkin de çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Şahin, üniversite yerleşkesindeki tüm bina ve birimlerin girişine Türkçe sözlükler yerleştirildiğini hatırlattı. Şahin, tüm öğrencilere bu sözlükleri verimli kullanmalarını ve Türkçe dilini en iyi şekilde öğrenmelerini tavsiye etti.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman, beşincisi gerçekleştirilen “İletişim Buluşmaları” etkinliklerinin öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerine katkısının büyük olduğunu belirterek, etkinliğe katkı sunan konuklara teşekkür etti. Ayrıca, İletişim Fakültesi’nin “Ortak Eğitim Programı” kapsamında farklı medya kuruluşları ile temasa geçerek protokoller imzaladığını vurgulayan Duman, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları konusunda var olan imkânları genişletme yönünde çaba harcadıklarını ifade etti.

“Güzel Türkçemizi katlediyoruz”

Konferansa konuşmacı olarak katılan TRT’nin eski spikerlerinden Mehpare Çelik, öğrencilerle Türkçenin doğru kullanımı üzerine bir söyleşi gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çelik, kitle iletişim araçları ile Türkçenin katledildiğine dikkat çekerek, öz Türkçe kullanımının giderek azaldığını ifade etti. Özellikle televizyon içeriklerinde Türkçenin özensiz ve dikkatsizce kullanımı dolayısıyla çok fazla zarar gördüğünü söyleyen Çelik, okuyan, okudukları üzerinde düşünen ve tartışan bir topluma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kitle iletişim araçlarında kullanılan dili eleştiren Çelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kurduğumuz cümlelerde Türkçe sözcük kullanımına dikkat etmiyoruz. Sürekli yabancı sözcüklerle iç içe geçmiş cümleler kuruyoruz ve bu durumu bir meziyet olarak görüyoruz.

Yabancı sözcükler Türkçemizin topraklarında at koşturuyor. Bizi biz yapan değerlerden giderek uzaklaşıyoruz. Güzel Türkçemizden utanır olduk, onu doğru kullanmayı sürekli ihmal ediyoruz. Sokaklarımız, yabancı sözcüklerle süslenmiş tabelalar dolu. Çok güzel bir dilimiz varken neden yabancı sözcükleri tercih ettiğimizi anlamıyorum. Bu yüzden, kendi özümüze ve değerlerimize giderek yabancılaşıyoruz. Kitle iletişim araçlarında Türkçe çok yanlış kullanılıyor. Böylece, doğru Türkçe kullanmayan, okumayan ve yazmayan bir nesil yetişiyor. Dünya üzerinde uzun hece sayısı bakımından zengin iki mükemmel dil var. Bunlardan biri Fransızca bir diğeri Türkçe. Bizler, toplum olarak 3 bin yıllık bir geçmişi olan mükemmel bir dili katlediyoruz.” Çelik, öğrencilere kitle iletişim araçlarını eleştirel bir bakış açısıyla takip etmelerini ve yapılan yanlışlara ilişkin eleştirilerde bulunmalarını tavsiye ederek konuşmasını sonlandırdı.

Konferansa, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı İbrahim Örün, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ile Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Celil Acar, 68 Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali R. Südemen, Aksaray Üniversitesi akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans, Mehpare Çelik’e Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman tarafından teşekkür beratı takdim edilmesinin ardından sona erdi.



  • Cuma 23.3 ° / 17 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.7 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.1 ° / 16.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,68% 0,20
  • EURO

    48,89% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5171,51% 0,27
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,00

Zonguldak

03.10.2025

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 18:39
  • YATSI 19:59
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

7. Aksaray Kitap Günleri’nde Filistin ve Sumud Filosu Vurgusu

Aksaray Belediyesi'nden Balık Satış Noktalarına Sıkı Denetim

80 Yaşındaki Saim Yılmaz, Almanya'da Maraton Şampiyonu Oldu!

68 Aksaray Kültür Derneği’nden Üyelerine Müjde: Ziga Kapadokus Termal Tesisleri ile %20 İndirim Anlaşması

Zerhun’un dev oyuncu kadrosuna Şırnaklı Gazeteci 'de katıldı!

CHP Aksaray’da Yeni Merkez İlçe Başkanı Belli Oldu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2