TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ) kendisini sürekli olarak geliştirdiğini ve 2015-2019 döneminde ortaya çıkan 12 eserle birlikte, istikbale yürümeye devam ettiğini söyledi.
- Fakülte Binaları, Kütüphane, Çevre Düzenlemesi, Sportif Tesisler -
Dört yıllık süre içerisinde kampüse kazandırılan bir rektörlük binası, dört fakülte binası, bir kütüphane, iki ek hizmet binası, tribün, atletizm pisti, bisiklet istasyonları ve sahası ile çevre düzenleme çalışmalarından oluşan 12 eserin toplu açılış törenine katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Aksaray’ın ve ASÜ’nün gelişimine dikkat çekti. Aksaray’ın, geçiş noktasında bir şehir olduğunu ve yıllar önce bu güzergâhtan geçenlerin sadece çorak topraklar gördüklerini anımsatan Şentop, “Bugün o topraklar büyük bir eğitim külliyesine dönüşmüştür. Aslında açılışı yapılan 12 eser, büyük bir birikimi yansıtıyor. Bu vesile ile ASÜ’ye emek vermiş herkese ve Rektörümüz, kıymetli dostum Yusuf Şahin’e teşekkür ediyor, takdirlerimizi sunuyoruz” dedi.
- ASÜ, Kendisini Geliştirerek İstikbale Yürümeye Devam Ediyor -
Medeniyetlerin, toplumların gelişmişlik seviyesini gösterdiğini, bir toplumun medeniyet seviyesinin eğitim imkânlarının genişliği, sağlık hizmetlerinin yaygınlığı, ahlak ve adalet değerlerinin yaşatılmasıyla doğru orantılı olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Şentop, medeniyet seviyesinin aynı zamanda dünya milletleri arasındaki yeri ve itibarı da belirttiğini söyledi. Bu manada eğitimin kendilerinin en önemli davası olduğunu da ileten Şentop, “Eğitim davamızın gayesi insanımıza nitelik kazandırmak, onu çağımızın ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirebilmektir. Üniversitelerimiz, bu manada eğitim davamızın kaleleridir. Çünkü üniversitelerimiz, gençlerimizi evrensel değerlerle tanıştırma, aklın ve bilginin ışığıyla aydınlatma merkezlerimizdir. Ülkelerin bugünkü seviyelerine ulaşmalarında üniversitelerin payları çok büyüktür. Çünkü bilgi ve akademik düşünme yöntemi üniversitelerden öğrenilir. Ayrıca olaylar ve olgular hususunda tahlil yapma yeteneği de üniversitelerde kazandırılır. Bugün ülkemizde üniversitesi olmayan il kalmadı. Edirne’den Hakkâri’ye her şehrimizde en az bir üniversitemiz var. Başta kızlarımız olmak üzere bire çok evladımız ekonomik, sosyal, kültürel sebeplerle başka şehirlere gidemiyorlardı. Biz üniversiteyi dezavantajlı evlatlarımızın ayağına götürdük. Böylece büyük bir sosyal devrim gerçekleştirdik. Açtığımı üniversiteler sayesinde, özellikle kız çocuklarımız arasındaki üniversitelileşme oranı hızlıca yükseldi. ASÜ’de kendisini sürekli geliştirmekte ve önemli yatırımların ardından, eksiklerini tamamlamış bir halde istikbale yürümeye devam etmektedir” dedi.
- Aksaray, Türkiye’nin Sanayi ve İstihdam Üssü Olmayı Hedefliyor -
Bir dönem dünyaya nizam veren medeniyetin yeniden ihya edilmesinin bulunulan yerleri güzelleştirmekle mümkün olabileceğine dikkat çeken Mustafa Şentop, bu anlamda Aksaray’da büyük bir gayret olduğunu belirtti. Aksaray’ın, medeniyetin temelinde yatan muhabbet, merhamet ve vicdani değerlerin kültürleştiği şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Şentop, “Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli gibi maneviyatımızın kandilleri olan isimler bu topraklardan geçmişlerdir. Hayatını talebe yetiştirmeye adayan, Anadolu’nun manevi mimarlarından Somuncu Baba burada meftundur. Aksaray, Türkiye’nin Anadolu’daki sanayi ve istihdam üssü olmayı hedefleyen bir ilimizdir. Bir yerde sanayi ve teknolojinin gelişmesi nitelikli insan gerektirir. Nitelikli insan ise eğitim
demektir. Biz de devletlerarası yarışta geri kalmamak ve milletler arasındaki itibarımızı yükseltmek için insanımızın eğitimine önem veriyoruz” dedi.
- Bölücülerin Tek Amacı Birliğimizi ve Dayanışmamızı Zayıflatmak -
Gündemdeki kimi meselelere dair de değerlendirmeler yapan TBMM Başkanı Şentop, 40 yıldır bölücü hainlerin saldırdığını ve 40 bine yakın insanın teröristlerin hedefi olduğunu kaydetti. Bölücü hainlerin tek amacının birliği bozmak, dayanışmayı zayıflatmak olduğunu söyleyen Şentop, “Bunu da 100 yıl önce vatanımızı işgal eden emperyalistlerin çıkarlarını korumak için yapıyorlar. Ama başaramadılar. Kahraman askerlerimiz, polislerimiz hepsine sınırlarını ve hadlerini bildirdi. Şimdi dağlarda sığınacak mağara aramaktalar. Emperyalist devletlerin bir maşası da devletimizin içine sızan FETÖ hainleridir. Ordumuzun içinde yuvalanan bu hainler de darbe yapmak suretiyle birliğimizi bozmak ve Türkiye’yi işgale hazırlamak için gayret gösteriyorlardı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına kulak veren aziz milletimizin fertleri, ‘darbeye hayır, demokrasiye evet’ diyerek onlara bu fırsatı vermedi” dedi. Türkiye’yi içerden yıkmayı ve bölmeyi beceremeyenlerin sınırları kuşatma hareketine giriştiklerini de anımsatan Mustafa Şentop, şöyle devam etti: “Suriye sınırımız boyunca kurtulmak istenen terör devlkerinin amacı esasen buydu. Terör devleti hayali kuran hainlere Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı Harekâtlarıyla hadlerini bildirdik. Emperyalistlerle işbirliği yaparak bize kurşun atanların tepesine Suriye Çölünde binmiş olduk. Aynı şekilde Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarımıza göz dikenlere de, pabucun pahalı olduğunu ve olacağını göstermeye devam ediyoruz.”
- Her Yeni Güne Bu Şehre Âşık Bir Şekilde Başlıyor ve Çalışıyoruz-
Törende konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin de, göreve geldikleri günlerde “yapacağız, edeceğiz” şeklinde konuşmak yerine, “eyleyerek” konuşacaklarını söylediklerini anımsattı ve 2015-2019 yılları arasında ortaya son derece önemli 12 eserin çıktığını söyledi. Bu süre içerisinde Üniversitenin fiziki altyapısının tamamlandığını kaydeden Şahin, “Biz, göreve geldiğimiz dönemde -İsmet Özel’in ifadesiyle- yavaş yavaş acele edeceğimizi söylemiştik. Buradaki ‘yavaş yavaş’ ifadesi bir itinayı, ‘acele etme’ ifadesi de mümkün olduğunca fazla eser ortaya koymayı içermektedir. Yine o dönemdeki bir başka ifademizde, şehrin, Üniversitemizin ilgi alanına giren her meselesine el atacağımızı söylemiştik. Sayın Valimizle ve daha önceki Valilerimizle, Sayın Milletvekillerimiz ve daha önceki Milletvekillerimizle, Sayın Belediye Başkanımız ve daha önceki Belediye Başkanımızla, oda başkanlarıyla, birim amirleriyle uyum içerisinde güzel işler ortaya çıkarmaya çalıştık. Çünkü biz şehrimize ve kurumumuza aşığız. Eğer çalıştığınız kuruma ve yaşadığınız şehre âşık değilseniz, başarılı da olamazsınız, mutlu da… Biz, her yeni güne başlarken bu şehre âşık bir şekilde başlıyor ve çalışıyoruz” dedi. Rektör Şahin, konuşmasını, Âşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” isimli türküsünü söyleyerek tamamladı.
- Milletimiz ve Ülkemiz Mazlumların ve Mağdurların Son Kalesidir -
Belediye Başkanı Evren Dinçer ise konuşmasında kurumlar arası işbirliği içerisinde şehre hizmet üretmenin gayretinde olduklarını vurguladı. Üniversitenin hızlı bir şekilde büyüdüğünü kaydeden Başkan Dinçer, “Bu büyüme ve fiziki imkânların gelişimi sadece şehrimiz için değil, ülkemiz için de çok önemli” dedi. AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Aksaray’ın Türkiye tarihinin düğümlendiği şehirlerden birisi olduğunu belirtti ve bu düğümü Somuncu Baba’nın attığını kaydetti. Somuncu Baba’nın İstanbul’u fetheden yolu -hem maddi, hem de manevi olarak- inşa ettiğini belirten Aydoğdu, “Bir gün yeniden
temellere bakmak ihtiyacı söz konusu olursa, ilk bakacağımız şehir Aksaray’dır” dedi. AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz de yaptığını açıklamasında ASÜ’nün gelişimine vurgu yaptı. ASÜ’nün köklü bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine dikkat çeken İnceöz, “Aksaray’ın en büyük sevdalarından birisi de Tıp Fakültesiydi. Bugün Tıp Fakültemiz de kuruldu ve emsal üniversitelere kıyasla yüksek bir tercih edilirliğe sahip. Bu çalışmalara katkı veren herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi. İnsanların olduğu gibi, devletlerin ve milletlerin de kaderlerinin olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Aksaray Valisi Ali Mantı ise her insanın itibara şayan bir hayat yaşamak istediğini, bunun için huzur ve sükûna, huzur ve sükûn için de saygı, sevgi ve merhamete ihtiyaç olduğun kaydetti. Türk Milletinin, tarihte insanlığa örnek olmuş bir millet olduğuna da değinen Vali Mantı, “Milletimiz ve ülkemiz bugün de mazlumların ve mağdurların son kalesidir. Hep birlikte, ortak sağduyu ve şuurla, milletimizi ve memleketimizi bizlerden sonraki nesillere güçlü ve kuvvetli bir şekilde teslim etmeye çalışıyoruz. Her fert bu noktada üzerine düşeni yapmalı” dedi.
Plaketlerin takdim edilmesinin hemen ardından, protokol mensupları 2015-2019 Döneminde ASÜ’ye kazandırılan 12 dev yatırımın açılış kurdelesini kesti. Rektör Şahin, Rektörlük Makamında da ağırladığı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, kampüsteki çalışmalar, ihtisaslaşma ve planlanan projeler hususunda bilgiler verdi.