Tarih: 28.06.2017 20:28

Sosyal Güvenlik Prim Borçları Yeniden Yapılandırılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilal AKGÜN Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü giren, 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkındaki Kanun  ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Akgün´ün yaptığı açıklamaya göre;

Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor?

31.03.2017 tarihinden önceki aylara ait olup 31.08.2017 tarih ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;

Yapılandırma Size Ne Kazandırıyor?

Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayımlandığı 27.05.2017 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

Peşin Ödeme Ne Sağlıyor ?

Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (31.08.2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE´nin %50´si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE´nin kalan % 50´si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacaklar terkin edilecektir.

Yapılandırma başka ne tür avantajlar sağlamaktadır?

Prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar, borçlarını yapılandırmaları halinde 60 günden fazla prim borçları bulunmamak kaydıyla, borçlarının ilk taksitini ödemelerinden sonra eş ve çocukları ile birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayacaklardır.

      Borçlarını yapılandıran işverenler,

Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?

Ø İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde yirmi dört (24), otuz (30) veya azami otuz altı (36) eşit taksite kadar ödeme imkânı getirilmiştir.

Ø Belediyeler için azami taksit sayısı 144 olup genel bütçe paylarından %40 oranı dikkate alınmaksızın (en fazla %50´ye kadar) aylık kesilecektir.

? 144 eşit taksit için   %70,3 oranında vade farkı uygulanacaktır.

Yapılandırma Hangi Hallerde Bozulur?

Yapılandırılan borcunu peşin ödemeyi tercih edenler, bu tutarı 31.08.2017 tarihine kadar; taksitle ödemeyi tercih edenler ise ilk iki taksiti zamanında (birinci taksit 31.08.2017, ikinci taksit 31.10.2017 tarihine kadar) ödememeleri durumunda yapılandırmaları bozulacaktır.

Taksit tutarının % 10´u aşılmamak kaydıyla 5 TL ye kadar (bu tutar dahil) yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmamaktadır.

Taksitlerin Süresinde Ödenmemesi Halinde Daha Sonra Ödenebilecek midir?

En fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak gecikme zammı ile (aylık %1,4) birlikte ödenmesi şartıyla yapılandırma bozulmayacaktır.

İdari Para Cezalarında % 50 İNDİRİM

İPC asıllarının %50´si ile bu asıllar için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde İPC asıllarının kalan %50´si ile İPC´ye uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

İdari para cezası alacaklarının peşin ödenmesi halinde; gecikme cezası ve gecikme zammı yerine ödenmesi gereken Yİ-ÜFE tutarından da ayrıca %50 oranında indirim yapılacaktır.

Yapılandırma Borcunuzu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

İşverenlerimiz;

E-bildirge uygulaması üzerinden borçlarını öğrenebilir, yapılandırma başvurusunda bulunabilir ve ödeme planlarını görüntüleyebilir.

Primini kendi ödeyen 4/a sigortalılarımız;E-devlet üzerinden borçlarını öğrenebilir ve ödeme planlarını görüntüleyebilir

4/b sigortalılarımız;

E-devlet üzerinden borçlarını öğrenebilir ve ödeme planlarını görüntüleyebilir

4/c işverenlerimiz ise;

Kesenek Bilgi Sistemi Uygulamasından kullanıcı adı ve şifresi girmek suretiyle giriş yapacakları ?Kamu İdaresi Bilgi Ekranında? bulunan ?BORÇ? ve ?İPC? menüsünden güncel borçlarını sorgulayabilir, ?Borç Yapılandırma? menüsünden e-sigorta kanalıyla başvuruda bulunabilir ve ödeme planlarını görüntüleyebilir.

2016 Yılında Yürürlüğe Giren 6736 Sayılı Kanun İle Yapılandırma Talebinde Bulunup Peşin/İlk Taksitini 31.05.2017 Tarihine Kadar Ödemeyenler Bu Yapılandırmadan (7020 SK) Faydalanabilir mi?

31 Mayıs 2017 tarihine kadar 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılıp da ilk taksit ya da peşin seçilmiş olması halinde peşin ödemeyi yapmayanların bu kanun (6736) kapsamındaki yapılandırılmış borçları 7020 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılamayacaktır.

 

SGK İl Müdürü Bilal AKGÜN, Son müracaat tarihinin 30 Haziran 2017 olması nedeniyle vatandaşların daha dikkatli olması ve paydaşlarımızın mağdur olmaması için müracaat gününü geçirmemelerini istiyorum. Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —