Aksaray Üniversite (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, sahada öğrenme uygulamalarının teorik eğitimlerin verimini olumlu manada etkilediğini ve öğrencileri öne çıkartan bir unsur olduğunu söyledi.
- Uygulamalı Eğitimler Öğrencilerimizi Hayata Hazırlıyor -
ASÜ ve otomotiv sanayiinde dünyanın en köklü firmalarından olan Magna arasında, sınıf ortamının mini bir fabrika gibi simule edilmesini sağlayan ve oluşturulan bu Lego Laboratuvarın (LegoLab) ortak kullanımına imkân tanıyan bir işbirliği protokolü imzalandı. Törende konuşan ASÜ Rektörü Prof. Yusuf Şahin, bir üniversite için öğrenci mezun etmenin önemli olduğunu, ancak tek başına bunun yeterli olmadığını söyledi. Öğrencileri mezuniyet sonrası hayata hazırlamak için teorik eğitimlerin ötesinde saha uygulamaları ve pratik eğitimler için yeni projeler ve alanlar oluşturmaya çalıştıklarını belirten Şahin, “Ortak Eğitim modeli, bu kapsamda uyguladığımız ve hali hazırda pek çok firmanın da katılımı ile ilerleyen bir süreç. Öğrencinin, henüz öğrencilik sırasında çalışmış olması ve belli bir tecrübeye sahip olması, mezuniyet sonrasında iş bulma sürecine çok değerli katkılar sunuyor” dedi. Magna’nın zaten Ortak Eğitim modelinin bir parçası olduğunu, yeni protokol ile işbirliği çalışmalarının başka bir boyuta geçmiş olacağını kaydeden ASÜ Rektörü, “LegoLab, bir fabrika gibi tasarlanan sınıf ortamında, öğrencilere kendi alanlarıyla ilgili uygulamalı eğitimlerin verildiği bir alan. Uygulamalı eğitimler, hayatın içinde ve sahada öğrenme çok değerli. Bu uygulamalar, teoriye de müspet anlamda katkı sunuyor ve öğrenci için bir öne geçme fırsatı sunuyor” dedi.
- Tasarımdan Üretime Tüm Proses, Laboratuvarda Görülecek -
Magna Otomotiv İnsan Kaynakları Müdürü Necmettin Yıldırım da, böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Magna Otomotiv’in, dünya genelinde 345 fabrikası ve 176 bin çalışanı olan bir firma olduğunu ve Türkiye’de üç fabrikasının bulunduğunu anımsatan Yıldırım, “Otomotiv sektöründeki çeşitli markalara parça üretimleri yapan firmamızın merkezi Kanada’da. Biz, Türkiye’de ve Aksaray’da Magna olarak büyüyoruz ve bunu devam ettirtmek istiyoruz. ASÜ’ile birkaç yıldır zaten işbirliği halindeyiz. Hocalarımızla yaptığımız görüşmelerde bir laboratuvar fikri ortaya çıktı. Bu laboratuvar hem birlikte çalışma, hem işbirliğini geliştirme, hem de öğrenciler açısından son derece anlamlı” dedi. LegoLab’la alakalı kısa bir açıklama yapan Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Günay Özbay ise oluşturulan laboratuvarın mikro bir fabrika gibi işleyeceğini ve Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin burada iş ölçümü, etütler, stok yönetim sistemleri ve tasarımdan üretime kadar ilerleyen genel prosesi göreceğini belirtti. Proje kapsamında Magna, LegoLab için gerekli olan lojistik desteği sağlayacak ve deneysel bir montaj hattı kurulumu gerçekleştirilecek.
Yapılan açıklamaların ardından Rektör Şahin ve Magna İnsan Kaynakları Müdürü Yıldırım, ilgili protokol metnini imzaladı. Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sönmez, akademisyenler ve firma yöneticileri katıldı.