Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin (İİBF) düzenlediği Felsefe Toplantılarının ilkinde, Yrd. Doç. Dr. Ziya Abbas, “Şii Merciliğinin Politik Önemi” başlıklı bir sunum yaptı.
Şiiliğin genel tanımıyla sunumuna başlayan Yrd. Doç. Dr. Ziya Abbas, Şii merciliğinin konumunu, görevlerini, mercilik koşullarını ve merci seçilme metotlarını detaylarıyla anlattı. Kur’an Arapçanın en mükemmel hali olduğu için Şiiliğin kelime anlamına Kur’an’dan bakmak istediğini kaydeden Abbas, Şii veya Şia’nın Kur’an’da bazı ayetlerde “birinin taraftarı” şeklinde ifade edildiğini belirtti. Şiilerin Müslüman âleminin yaklaşık üçte biri olduğunu ve bu üçte birlik kısmın yüzde 60’ını da Caferilerin oluşturduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ziya Abbas, “Hindistan’dan Lübnan’a kadar uzanan bölgede Şiiler daha fazla bulunuyor ancak İran ve Irak, Şiilerin genelinin yaşadığı bölgelerdir. Şiilik Arap toplumunda doğmuş ve büyümüş bir mezheptir. Şialıkla Sünnilik arasındaki en temel fark ise Halifelik ve İmamlık meselesidir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ziya Abbas sunumunun son kısmında Şii medreselerini ele alarak, medreselerin gelir kaynağına, medresede eğitimine ve medreselerin fonksiyonuna değindi. İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı akademisyenler ve öğrenciler izledi.
8985,13%-0,24
34,25% -0,03
37,31% 0,24
3060,10% -0,34
5022,50% 0,16
Aksaray
01.11.2024