Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, hava sıcaklığının hayvanlarda süt verimliliğinin düşmesine neden olduğunu söyledi.
Başkan Kayan yaptığı açıklamamda, ?Süt sığırlarında sıcaklık stresi nedeniyle süt veriminde düşüş, günlük ortalama çevre sıcaklığının 24 °C´ye vardığında başlamaktadır. Sıcaklık stresinden yüksek verimli hayvanlar düşük verimlilerden daha fazla etkilenmektedir. Çünkü yüksek verimli hayvanlar metabolik olarak daha aktiftirler ve ekstra ısı yüklenmesi bu hayvanlarda daha fazladır. Sıcak stresi etkisinin süresi sadece sıcak geçen aylarda değil sonrasında da devam eder. Çünkü ineğin yumurtalıklarında gelişmekte olan yumurta hücreleri de stresden olumsuz etkilenmektedir. Sıcak geçen aylarda, 40-50 gün sonra dominant follikül halini alacak olan folliküller de olumsuz etkilenmektedir" dedi.
"SICAK KOŞULLARDA SIĞIR SU TÜKETİMİ ARTAR"
Sıcak havalarda hayvanın su tüketiminin arttığına dikkat çeken Başkan Kayan, ?Bu olumsuz etkilerinin azaltılması için yapılması gereken bir dizi önlemler vardır. Sıcaklık stresiyle baş edebilme yöntemleri aslında inek konforunun en önemli parçasıdır. Alınabilecek önlemler her şeyden önce uygulanabilir ve ekonomik olmalıdır. Uygun yerde ve mesafede, temiz ve soğuk su verilmeli. Her ihtiyacı yürüme mesafesinde temin edilmeli. Hayvanlara gölgelik temin edilmeli. Sağım öncesi bekleme yerinde bekleme süresi 1 saati geçmemeli. Düzenli hava hareketi olmalı, sağım yeri ve bekleme yeri serinletilmeli. Sağım yerinden çıkışta da serinletme uygulanmalı. Yemlik üstü ve ahır içinde serinletme yapılmalı. Duş ve fan temin edilen sığırlarda rektal sıcaklık solunum ve nabız sayıları daha düşük ve süt verimleri de 1.5- 2 kg daha yüksektir. Yaz aylarında yüksek sıcaklık ve yüksek nem hastalık etmeni mikroorganizmalar için uygun bir çoğalma ortamıdır. İneklerin sıcaklık stresi nedeniyle, hastalığa dirençlerinin de düşmesi eklenince, ishal, mastitis gibi problemler de aniden artış görülebilir. Bu nedenlerle sıcak yaz aylarında ahır temizliğine, hava sirkülasyonunun sağlanması ile barınak içi oransal nemin düşürülmesine özen gösterilmeli, ahır zeminin mutlaka kuru olmasına dikkat edilmelidir? dedi.