Aksaray Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Refik Tezcan yayınladığı basın bildirisinde şunları söyledi.Sanayi Sicil Belgesi olan işletmeler, 30 Nisan 2019 tarihi saat 24.00´e kadar Yıllık İşletme Cetvellerinisanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden elektronik ortamda girmeleri gerekmektedir. Zorunlu hallerde taahhütlü posta, kargo, faks ve elden Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne iletilmek suretiyle de Yıllık İşletme Cetvelleri verilebilir. Yoğunluk yaşanmaması adına son günlere bırakılamaması önem arz etmektedir. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. 2019 yılı için Yıllık İşletme Cetvellerini vermeyen firmalara 1294,00 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır.
Ayrıca; 27 Mart 2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ?VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN? ve 5 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ?KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ? ile
Makine ve teçhizatları söz konusu mükelleflere 01.05.2018 tarihinden itibaren 2019 takvim yılı sonuna kadar teslimi de katma değer vergisinden müstesna olacak, katma değer vergisine tabi olmayacaktır.
Konuyla ilgili tebliğ taslağı Gelir İdaresi Başkanlığı´nın internet sitesine konulmuş olup, anılan tebliğ taslağında uygulamaya ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Yapılan açıklamalara göre; istisna ?yeni? makina ve teçhizat teslimlerine tanındığından, istisna kapsamında teslime konu edilecek makina ve teçhizatın kullanılmamış olması gerekmektedir. Diğer taraftan, makina ve teçhizatın aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.
İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, Sanayi Sicil Belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Anılan mükellefler, bu başvurular üzerine, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair ?İstisna Belgesi? alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederek işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.
Bu kapsamda yapılan teslimler nedeniyle, telimi yapan mükelleflerce yüklenilen katma değer vergileri, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise, Katma Değer Vergisi Kanunu´nun 32´nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.
İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayii veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan katma değer vergisi alıcıdan, vergi zıyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
: 444 61 00 Dâhili: 26804/26805
: 0382 505 00 12
: Sanayi Mahallesi Valilik Ek-3 Hizmet Binası Kat: 3 Merkez