TBMM Genel Kurulunda; 2023 Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya Alan Başkanlığı Bütçesi üzerine MHP Grubu adına konuşma yapan Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı şunları söyledi
SAYIN BAŞKAN
DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ
2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi,
Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Kapadokya Alan Başkanlığı Bütçesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz almış bulunmaktayım.
GAZİ MECLİSİMİZİ VE HEYETİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.
DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ
Ülkemiz, insanlık için ortak öneme sahip olan doğal, tarihi ve kültürel varlıkların sayısı ve çeşitliliğinde dünyanın en önde gelen coğrafyalarından biridir.
Özellikle Kapadokya, kendine has kayalara oyulu evleri ile etkileyici coğrafyasıyla, son yıllarda gelişen balon turizmi ve doğa fotoğrafçılığı ile Türkiye’nin dünyaca bilinen turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Kapadokya’da doğa ve tarih iç içe geçmiştir. Tarih boyunca peri bacalarının içine oyulan kilise, manastır ve evler asırlarca yıl ötesinden günümüze geçmişin izlerini ulaştırarak adeta geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi yapmaktadır.
Kapadokya’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunması ise doğal ve kültürel zenginliğimizin ulusal ve uluslararası bir belgesidir.
Ülkemizde doğal ve kültürel mirasın yer aldığı alanların korunması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmış olup bu alanlar “korunan alanlar” olarak ilan edilmiş ve Kapadokya alan başkanlığı ihdas edilmiştir.
Kapadokya Alan Başkanlığı, 2021-2025 Stratejik Planında da ifade edildiği üzere bölge temelli turizm ekonomisini güçlendirmek amacıyla yönetimin iyileştirilmesini ve bu kapsamda bölgenin korunmasını, tanıtılmasını, denetim ve önleyici birtakım faaliyetlerle planlı bir gelişimin sağlanmasını temin etmiştir.
Ancak daha önceki konuşmalarımda da belirttiğim üzere Alan Başkanlığının sınırları Kapadokya bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerini kapsayacak şekilde belirlenememiştir.
15 Mayıs 2019’da ve 13 Aralık 2021’de bu kürsüde yaptığım konuşmalarda da bahsettiğim üzere Kapadokya bölgesinin sınırları Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, ve Kayseri illerinin kapladığı alandır.
Dolayısıyla Kapadokya Alan Başkanlığı ile sınırlandırılan bölge oldukça dar bir alandan oluşmuş ve Aksaray, alan başkanlığı sınırları dışında kalmıştır.
Oysa Aksaray; Kapadokya’nın ana giriş kapısı, farklı inançlara ev sahipliği yapmış, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan, 14 kilometre uzunluğunda, içerisinde 100’ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunan Ihlara vadisiyle, Manastırlar ve Sofular Vadileriyle, Selime Katedrali ve Peri Bacalarıyla, çok sayıda yeraltı şehirleriyle, eski kiliseleriyle ayrıca bir doğa harikası ve kültür beşiğidir.
Kalkolitik çağdan günümüze kadar ulaşan yerleşim bölgesi olan Kapadokya’nın en karakteristik ve gizemli görüntüleri ile dimdik ayakta duran peribacaları; Erciyes ve özellikle Hasan Dağının tüflerinin rüzgâr ve su gibi doğal unsurlar ile buluşarak şekillenmesiyle oluşmuştur.
Helvadere Beldemizde bulunan ve 'bölgenin Efes Antik Kenti' olmaya aday Nora Antik Kenti ile, 8 asırlık mazisiyle Sultanhanı, Ağzıkarahan, Tepesi Delik Han, Alay Han gibi önemli kervansarayları ile ve özellikle İç Anadolu’muzun ikinci en yüksek dağı olan hem bölgemizin hem de ülkemizin eşsiz bir doğa harikası, Türkiye’nin Davos’u olmaya aday, Uluslararası yamaç paraşütü yarışmalarının yapılmakta olduğu Hasan Dağı ile Aksaray, Kapadokya’nın ayrılmaz bir parçasıdır.
Tarih ve doğanın iç içe geçtiği, açık hava müzesi niteliğindeki Ihlara Vadisi ve diğer tarihi miraslarımızın korunmaya alınmasını temin edebilmek için Kapadokya alan başkanlığının sınırlarının genişletilmesini veya Aksaray merkezli Müstakil bir alan başkanlığının kurulmasını, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızdan Aksaraylı hemşehrilerim adına talep ediyor, 2023 Yılı Bütçemizin Devletimize, Milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
GENEL KURULU SAYGIYLA SELAMLIYORUM.