Tarih: 24.01.2024 16:38

PİR ALİ SULTAN TÜRBESİ VE A’RAÇZADE CAMİİ RESTORASYONUNDA SONA YAKLAŞILDI!

Facebook Twitter Linked-in

*TÜRBE VE MESCİDİN SON HALİ GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKIYOR.

*BAŞKAN DİNÇER: “RESTORASYON ÇALIŞMALARIMIZ DİĞER TARİHİ ESERLERLE DEVAM EDECEK”

 

    Aksaray Belediyesi ve Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından başlanan restorasyonunda sona gelinen 

 Dini ilmiyle Kanuni Sultan Süleymanı hayran bırakan Anadolu’da yetişmiş önemli din alimlerinden Pir Ali Sultan türbesi ve 13. Yüzyıl ile 15. Yüzyıl arasına tarihlenen kaynaklarda ismi A’raçzade olarak geçen ve muhtemelen Pir Ali Sultan Türbesinin yapılmasından sonrada kullanılması nedeniyle ”Tekke Camisi “(*)olarak isimlendirilen eserlerde   sona yaklaşılan çalışma görenleri hayran bırakıyor.

    Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, son 5 yılda şehir genelinde birçok tarihi yapının restore edilerek yenilenmesi çalışmalarında Pir Ali Sultan Türbesi ve Mescidi’ inde aslına uygun hale getirilerek koruma altına alındığını diğer eserlerde de bu çalışmaların devam edeceğini belirtti.

2014-19 ARASINDA MÜLKİYET SIKINTISI GİDERİLEN,EVREN DİNÇER’İN VAFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ NEZDİNDEKİ ÇALIŞMALARIYLA BAŞLAYAN RESTORASYON’UN BİTİRİLMESİYLE ASARAY YENİ BİR TARİHİ CAMİYE KAVUŞACAK! 

    2014-19 arasında Belediye başkanı Haluk Şahin Yazgı döneminde mülkiyet meselesi çözülen tarihi kaynaklarda A’Raçzade Camisi olarak geçen eserin restorasyonu için ise Başkan Dinçer  tarafından Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğüyle yapılan görüşmelerin olumlu şekilde sonuçlanmasıyla Aksaray Belediyesi ve Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından projesi çizilen bu ata yadigarı iki eserin geçtiğimiz yıllarda restore çalışması başlatılmıştı.

    Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Pir Ali Sultan Türbesi ve A’raçzade Camisi çalışmalarının planlı bir şekilde sürdüğünü tarihi yapının aslına uygun hale dönüşmesinde sona gelindiğini.

     Şehir genelinde restore çalışmalarının yeni dönemde de sürdürülmesiyle şehrimizin kültürel mirasını yansıtan tarihi yapıları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yaptığımız restorasyon projeleri devam edecek.

    Tarihi yapıların restore edilmesi kent kimliğini ortaya çıkardığı biliyoruz.

    Şehir merkezimizde hiçbir tarihi yapının atıl kalmasını istemiyoruz ve çalışmalarımız bu minvalde sürecek” dedi. 

 

(*)A’RAÇZADE CAMİİ: Camii üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Yapıyı inceleyenler farklı dönemlere tarihlendirirken farklı isimlerini de zikretmektedirler.

  Sanat tarihçisi Muhammet Görür “A’raçzade Camisi” olarak isimlendirdiği yapıyı mihrap süslemelerinden hareketle XIII. yy sonu XIV. yy başlarına tarihlendirmektedir.

 Yazar Caminin halk arasında “Tekke Camisi” olarak anıldığını da belirtmektedir.

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —