Panik Bozukluk Nedir?
Bazen nedensiz yere bazen de geçmişte yatan bazı sebeplerden dolayı aniden, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan korku ve kaygı nöbetleri panik bozukluk olarak tanımlanır. Panik bozukluk yaşayan kişinin, bu ani atakları sorasında geçirdiği döneme panik atak evresi denir. Panik atak geçiren birey, o süre içerisinde aklına olabilecek bütün kötü şeyleri getirir. Kendisini ölümle burun buruna hisseden kişi felç geçirdiğini, kalp krizi geçiriyor olduğunu düşünüp hastaneye kaldırılmak dahi isteyebilir. Herkes hayatında birtakım olaylardan ötürü panik duygusuna kapılabilir. Bu olağandır. Panik bozukluk ise tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık çeşididir.
Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Panik atak geçiren kişide yani panik bozukluk rahatsızlığına sahip olan kişide şu belirtiler gözlenir;
-Aklını yitirdiğini sanmak
-Birden bire aşırı terleme ve sarsılarak titreme
-Kalp krizi geçirdiğini düşünmek
-Kontrolünü kaybetmek
-Kalp atışlarını bir hızlanma görülme
-Ciddi derecede bir baş dönmesi
-Elde ve ayakta uyuşmalar
-Ayakların altından yüzeyin kaydığını hissetmek
-Nefes almada problem yaşamak, boğulur gibi olmak
-Göğüs bölümünde şiddetli bir ağrı hissetmek
-Kendini bulunduğu yerden farklı bir boyutta hissetmek
-Mide bulantıları, bağırsak problemleri
Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?
Yukarıda sayılan belirtilerin bazılarını ya da çoğunu hisseden kişi kendini ölüyor sanabilir ve bu korku ile hastaneye kaldırılmak isteyebilir. Ancak hastaneye gidildiğinde yapılan kontrol sonrasında hastanın fiziksel olarak hiçbir rahatsızlığı olmadığı ortaya çıkar. İşte bu, panik bozukluğun kapıya dayandığının en büyük habercisidir. Panik bozukluk nedenleri arasında, beyindeki nöronların bize oynadığı ufak oyunlar ve beyindeki bazı hormonların olağan dışı çalışması gösterilebilir. Ancak panik bozukluk, bireyin küçükken yaşamış olduğu birtakım korku veren olayların kişide bıraktığı izler sonucu da gerçekleşebilir. Daha önce yaşamış olduğu korkuların bir şekilde tekrar ortaya çıkması ya da geçmişi hatırlatan bazı olaylara tanık olması içinde bastırmış olduğu duyguları ortaya panik atak şeklinde çıkarabilir. Panik atak geçiren kişi bir daha panik atak geçirmekten panik duyduğundan da kendini bir kısır döngü içinde bulabilir.
Panik Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer Ve Panik Bozukluk Nasıl Geçer?
Madalyon Klinik bünyesinde genç ve deneyimli uzman kadro, panik bozukluk şikayeti ile gelen kişilere uyguladığı panik bozukluk testi sonrasında kişiye nasıl bir tedavi uygulayacağına karar verir. Madalyon Psikiyatri Merkezi tarafından uygulanan tedaviler, panik bozukluk ilaçları takviyesi ile kişi rahatsızlık duyduğu durumdan kurtulabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, ilaç alımı ne kadar etkili olsa da hasta düzenli bir şekilde uzmanlarla birlikte psikoterapi tedavisi görmelidir.