Baş boyun bölgesinde görülebilecek anomalilerden en dikkat çekici olanlardan birisi kepçe kulak deformitesi olduğunu belirten Op.Dr.Fuad Sofuoğlu ?Bu deformitenin en sık iki sebebi antihelikal kıvrımın yetersiz olması ya da concha´nın kavitesinin derin olmasıdır. Kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesinde pek çok yöntem vardır ve her hastaya göre yöntemde ufak değişiklikler yapmak gerekebilir. Ayrıca ameliyat için başvuran hastanın yaşı da kullanılacak yöntemin seçimini etkiler? dedi.
Ortaköy Devlet Hastanesin´de kepçe kulağı ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiren KBB doktorumuz Fuad Sofuoğlu :?´Sizin veya çocuğunuzun kulak şekli ile ilgili bir probleminiz varsa, kepçe kulak düzeltme ameliyatı olmayı düşnüyorsanız ve gerekli olan ameliyat kararını bir türlü veremiyorsanız bu durumda size tavsiyem bu konuda uzman olan bir doktorun görüşünü almanızdır. Ülkemizde kulak estetiğini bu konuda deneyimli Kulak Burun Boğaz Uzmanları ve Plastik Cerrahlar yapmaktadır´´ diye konuştu.2
Doktorunuz size ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca ameliyatın tüm aşamaları ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Bu yüzden sizlere tavsiyem sağlık sorununuz ne olursa olsun mutlaka bu konuda sonuna kadar bilgilenmenizdir. Unutulmamalıdır ki insan bilmediği yola giderken korkar.
Kulak arkası kesisinin seçilmesi görünen yerde hiç bir skar bırakmayacağı için daha idealdir. Tecrübeli bir elde uygulandığı takdirde çok fazla bir komplikasyonu olmayan güzel sonuç veren bir ameliyattır ve 5-6 yaşından itibaren herhangi bir yaşta yapılabilir.
Op. Dr. Fuad Sofuoğlu kepçe kulak özellikle çocuklarda önemli psikososyal, duygusal veya davranışsal sorunların kaynağı olabilmektedir. Bizim önerimiz çocuklarda bu operasyonun kulak gelişmesi tamamlandığı için okul öncesi 5-6 yaşlarında yapılmasıdır. Bu hem ameliyatın daha kolay geçmesini sağlar hem de çocuğun psikolojisi için daha iyidir? diye konuştu.
Erişkinlerde de kepçe kulak düzeltme ameliyatı yapılabilir ve hiçbir sakıncası yoktur. Kepçe kulak estetiği ameliyatı kulakların normal yerlerine gelmesini sağlayarak ciddi olarak kişinin görünümünü değiştirir. Bu durum kişinin kendine güvenini artıracağında ailesel ve sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir.
Ameliyat Nasıl Yapılıyor?
Ameliyat kulak arkasından yapılan bir cilt kesisi ile başlar, bu kesi genellikle doğal kulak arkası kıvrımından yapılır. Cerrah bu aşamadan sonra gerekli olan miktarda cilt çıkararak kıkırdak dokusunu ortaya koyar. Kıkırdak dokusuna genellikle kalıcı dikişler kullanarak şekil verir ve kulak kepçesini kafaya yakınlaştıracak dikişler koyar.
Bazı durumlarda kıkırdaktan bir miktar çıkarmak da gerekebilir. Uygulanması gereken teknik genellikle kulaktaki probleme göre seçilir ve yukarıdaki teknikler birlikte veya tek tek kullanılabilir.
Kulak kepçesine dikiş ve kesilerle istenilen şekil verildikten sonra cilt kesisi tercihen eriyebilen dikişlerle dikilir. Kulak çevresine antibiyotik emdirilmiş gazlı bezler ile pansuman yapılır. Aynı işlemler karşı kulak içinde uygulanır. Ameliyat sonlandırılır.
45-90 dakika kadar süren ameliyattan sonra kafaya, kulağı içine alacak şekilde sıkı bir bandaj yapılır. Bir hafta kadar yerinde tutulur. Daha sonra iki hafta süreyle tenisçi bandı kullanılır. Özellikle yatarken bu bandajın takılması önemlidir. Ciltte eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş almaya gerek yoktur. Kesiler genellikle kulak arkasındaki kıvrımda kalacağından görünen bir iz kalmaz. Duymayı etkilemez. İyileşme 1-2 hafta içinde tamamlanır.