Aksaray ak Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu Aksaray Ticaret Borsasını Ziyaret Ederek brifing Aldı. Ziyarete Aksaray Ak Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Aksaray Ak Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, HAYKOP Başkanı Kadir Yayar, Aksaray Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kurt, Raşit Oğuz, Meclis Üyeleri İlhan Demir, Yakup Uğur, Mehmet Ekici ve Aksaray Ticaret Borsası Üyeleri Katıldı.
Burada bir açıklama yapan Aksaray Ak Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu şu ifadelere yer verdi.
?Aksaray da tarım dendiğinde akla ilk gelen sulama suyudur. Bunubiz günlerdir aylardır konuşuyoruz. Bakanlığımızdaki gündemde budur. Biz KOP Projesi diyoruz. Sadece bizi ilgilendiren değil Konya´nın, Karaman´ın, Niğde´nin de sorunudur. Buralar Türkiye´nin hububat ambarı olmuştur. Son zamanlarda buralarda ürün değişikliği ürün çeşitlenmesi olmuştur. Hayvancılıkta önceden suyu az tükettiği için hep küçükbaş hayvancılık yapılmıştır. Dünyadaki iklim değişikliği kuraklık nedeni ile Türkiye de bundan etkilenen orta kuşak ülkelerinden bir tanesi. Türkiye´nin neredeyse en az yağış alan yeri tuz gölü civarıdır. Tuz gölü havzasının da en az yağış alan ili de Aksaray dır. Yağışa bağlı olarak da yer altı kaynaklarımızın bir çoğunu tüketmiş bulunmaktayız. Bu da sulama suyu konusunda bizleri ciddi manada sıkıntıya sokacaktır. Bunun bir tek çözümü vardır dış havzalardan su transferi yapılmasıdır.
İrfanlı barajında buraya şu anda bir su geliyor. Sultanhanı Kasabası´nda Doğalgaz depolama tesisi için çekilmiş bir boru hattı var. Depolama Tesisi tamamlandığında mevcut boru hattını kullanabilir miyiz ? bu konuyu araştırıyoruz. Asıl çözüm Havzalar arası su nakli ile gerçekleşecektir. Bu iş hem büyük hem de çok önemli. Dünyada baktığımız da da Türkiye su fakiri bir ülke. Avrupa´nın standardı kişi başına düşen su tüketimi 11 birim kadar. Bizde ise bu rakam 3 ? 3.5 civarındadır. Anadolu coğrafyası kurak bir coğrafya fakat Aksaray gelişme imkanları açısından OSB cok iyi bir ivme kazandı. Biz Aksaray´a su getirmenin çarelerini arayacağız, Hem suyu az tüketecek, suya az ihtiyaç duyacak ürünleri doğru yönlendireceğiz. Hep birlikte Aksaray´ımızın gelişimine, büyümesine katkı sağlayacağız. Hamit Başkanıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Başkanımızın yapmış olduğu sunum ile önce bölgemizin daha sonra Aksaray´ımızın sorun ve sıkıntılarını, çözüm önerilerini de bizlere sunarak daha önce almadığımız bir brifing almış olduk. Kendsine ve ekibine Teşekkür ediyor saygılar sunuyorum? dedi.
?GELECEK VAR UMUT VAR?
Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, İç Anadolu Bölgesinin önemini vurgulayarak ?Türkiye bir bütündür. İç Anadolu Bölgesi Türkiye´nin omurgası, İç Anadolu Bölgesinin de Parlayan yıldızı Aksaray´dır. Belki yıllardır bunu iyi anlatamadık ama bunu anlatmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah vekillerimiz sayesinde Aksaray´ımız hak ettiği yere gelecektir. Biz çok umutluyuz ve ?Umut Var Gelecek Var? diyoruz. Geleceğimiz ve umudumuzu biz ticaret erbapları olarak inadına yatırım, inadına üretim, inadına ticaret yaparak sağlayacağız.
? İÇ ANADOLU BÖLGESİ TÜRKİYENİN MİHENK TAŞIDIR?
Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Karaman, Yozgat, Kırıkkale, Çankırı, AKSARAY olmak üzere 13 ilden oluşur. Türkiye´nin;
783 bin 562 km²´lik yüzölçümünün, 189 bin 456 km²´sini, yani %24´nü 77 milyon 969 binlik nüfusunun, 12 milyon 400 binini,%16´unu50 milletvekilinin, 88´ini, %16´sını, 106 bin 321 şehidin, 23 binini, %20´sini, Ulusal gelirin, % 20´sini, İÇ ANADOLU bölgesi sağlamaktadır. Yani anlıyoruz ki İÇ ANADOLU BÖLGESİ Türkiye ?nin MİHENK TAŞIDIR.
İstihdam bakımından; %79´u tarımda, %15´i sanayide,%5´ide hizmet sektöründedir.400 bin nüfusu,420 bin hektar tarım alanı, 200 bin büyük baş hayvan varlığı, 650 bin küçük baş hayvan varlığı, 700 bin ton günlük süt üretimi, 50 bin tonluk et üretimi, 23 adet ulusal düzeyde süt fabrikası, 11 adet yem fabrikası, 3 adet süt fabrikası, Türkiye´nin şeker ihtiyacının % 9´unu, Çerezlik ayçiçeği ihtiyacının % 15´ini,Yağlık ayçiçeği ihtiyacının % 6´sını, Kabak çekirdeğinde Türkiye 3.sü, Arpa üretiminde Türkiye 2.si, Markamız olan yonca ve silajlık mısır üretiminde iç piyasayı karşıladığımız gibi çevre ülkelere de ihraç eder durumdayız.Dünyanın en iyi yarış atlarının olduğu ülkelere sadece Aksaray yoncası gitmektedir.
?AKSARAY´IN ÇILGIN PROJESİ SU PROJESİ OLSUN?
Aksaray´ımız inanılmaz tarım potansiyeline sahiptir. Tuzgölü havzasında olmasından, Ekecik, Hasan dağı ve Tuz gölü üçgeni arasında bulunmasından dolayı burada yetişen bitkiler hem nektar hem şeker hem de tuz bakımından standartların çok çok üstünde yetişiyor. Normal şartlarda bir dekardan 6 ton alınan mısır silajı bölgemizde 10 ton alınmaktadır. Bu da bizim işimizi iyi yaptığımızı gösteriyor. Aksaray´da tarım ticareti yapan esnaf tüccar kardeşlerimiz en az 2 milyon EURO´ luk araç parklarına sahipler. Ürettiğimiz ürünleri yırt dışına ve Türkiye´ye ihraç etmek için bu yatırımları yapmak zorundalar. Biz diyoruz ki devletimiz hep çılgın projelerle ünlüdür. Aksaray´ın da çılgın projesi Kızılırmak olacağını düşünüyorum.
? YENİ MARMARA VE YENİ ÇUKUROVA OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR?
Biz suyumuzu tüketmemek adına da Alternatif ürünlere yöneldik. Son sistem damlama ve akıllı sulama sistemlerini kullanarak suyu az tüketen domates, kavun, soğan, salatalık, karpuz gibi ürünler üretiyoruz. Kısacası Aksaray ? YENİ MARMARA VE YENİ ÇUKUROVA OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR? Biz sulama suyu konusunda da sizlerin yardım ve desteklerinizi bekliyoruz? dedi.