Aksaray Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında imzalanan Mesleki Eğitim Veri Bankası Ve Kariyer Kapısı Protokolü İl Milli Eğitim Müdürü Metin ALPASLAN ile İŞKUR İl Müdürü Mahmut AKKUŞ tarafından imzalandı.
İş birlikteliği protokolü kapsamında istihdam, eğitim ve sanayi iş birlikteliklerinin daha da güçlendirilmesi ve nitelikli istihdam hedefi belirlenmiştir.
Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma planında ve Türkiye İş Kurumu Genel Kurul kararlarında da değinilen; Gençlerin işgücü piyasasına aktif katılımlarını destekleyecek, istihdam edilmeleri kolaylaştırılacak, işgücü piyasasının ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda niteliklerin artırılarak, meslek aidiyeti ve çalışma kültürü oluşturulması amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM VE EĞİTİM BAŞLIĞINDA 20 HEDEF BELİRLENDİ.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim hakkı kazanmış öğrencilere 9. Sınıfta alan seçimlerinde tüm alanların alan öğretmenleri ve İŞKUR meslek danışmanlarınca seçilen alanın istihdam durumu, ortalama ekonomik kazancı, ilde faaliyet gösteren firmalarda istihdam edilme durumu ve ortaöğrenim sonrası eğitim olanakları gibi konularda detaylı bilgi verilmesi.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören öğrencilere Mesleki Yönelim Test Bataryası uygulanabilmesi için İŞKUR kayıtlarının iş arayan danışmanlarınca yapılması
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim hakkı kazanmış öğrencilere tüm alanları tanıtımı yapıldıktan sonra karar verdikleri alan ile ilgi yeteneklerini uyumunu ölçme ve doğru alana yönlenmelerini sağlama amaçlı 9. Sınıf öğrencilerine meslek danışmanlarınca mesleki yönelim test bataryası uygulanması.
Mesleki ve teknik lisede öğrenim gören ve alan seçimini gerçekleştiren öğrencilere yönelik değişen gelişen yeni dünya düzeninde endüstri 4.0’ın önemi konulu seminerler verilerek ülke ve dünya sanayisi hakkında öğrencilerin farkındalık kazanmasını sağlanması.
Mesleki ve teknik lisede öğrenim gören ve alan seçimini gerçekleştiren 9. sınıf öğrencilerine yönelik öğrencilerin çalışma ortamlarını yerinde gözlemlemelerini sağlamak hem de bir sonraki yıl gerçekleştirecekleri staj ortamlarını görerek mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak firmaları tanıma amaçlı ilde faaliyet gösteren ve endüstri 4.0 entegrasyonunu gerçekleştirmiş firmalar öncelikli olmak üzere saha ve üretim bantlarını gezerek meslek erbapları ile fikir alışverişinde bulunmalarını destekleyerek mesleki gelişimlerinin sağlanması.
NİTELİKLİ İSTİHDAM, GELECEĞİN MESLEKLERİ, GİRİŞİMCİLİK HEDEFLERİ
Teknik gezilere katılacak öğrencilerin alanları ile uyumlu firmaları ziyaret edebilmeleri için İŞKUR işveren danışmanlarınca teknik gezi düzenlenecek firmaların çalışan meslek kodlarına göre planlanmasının sağlanması.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören 10. ve 11. Sınıf öğrencilerinin seçtikleri dalların istihdamında hangi yetenek ve becerilerin tercih edildiğine dair araştırmalar yapılarak öğrenciler ile paylaşılması.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören 10. ve 11. Sınıf öğrencilerinin seçtikleri dalların gelecek 10 yılda ülke ve dünya istihdam piyasasındaki konumlarını ön gören çalışmalar yaparak öğrenciler ile paylaşılması.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören 12. Sınıf öğrencilerinin işletme beceri eğitimlerinde, eğitime katılacakları işletmelerin, öğrencilerin alanlarına uygun olarak İŞKUR iş arayan danışmalarınca belirlenerek milli eğitim komisyonunda görüşülmesi ve karar verilen işletmelere öğrenci yönlendirme işlemlerinin İŞKUR Staj portalı üzerinden gerçekleştirilmesi.
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören 12. Sınıf öğrencilerinin işletme beceri eğitimlerine katılmadan önce işletmelere uyumlarını kolaylaştırma amaçlı İŞKUR İş Kulübü liderlerince 3 günlük iş Kulübü eğitimleri verilmesi.
Mesleki ve teknik lise mezunu kendi işini kurmuş ve iş hayatında başarı ile ilerlemiş örnek kişiler ile irtibata geçip öğrenciler ile buluşturarak öğrencilerin girişimci yönetici özelliklerini tanımalarını sağlamak ve girişimciliklerinin desteklenmesi
Mesleki ve Teknik Lisede öğrenim gören 12. Sınıfta öğrenim gören ve mezuniyet sonrası kendi işini kurmayı düşünen öğrencilere yönelik girişimciliklerini destekleme amaçlı KOSGEB uzmanları ile buluşturularak girişimci teşvikleri hakkında bilgi akışı sağlanması.
İŞKUR işgücü piyasası araştırma raporları ve işveren danışanlarınca gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde eleman temininde güçlük çekilen mesleklerin belirlenerek meslek lisesi bölümleri ile uyumlu olan mesleklerde istihdama yönelik çalışmalar yapılması.
Mezun öğrencilerin istihdama katılımı sağlamak amacı ile mezun öğrencilere ait dataların milli eğitim tarafından paylaşılarak mezun öğrencilerin istihdamına yönelik çalışmalar yapılması planlanmaktadır.
9842,89%1,67
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2954,61% 0,39
4820,62% 0,37
Aksaray
03.12.2024