?Geçmişten Günümüze Ne Varsa Bu Festivalde? başlığı altında düzenlenen 2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivaline ev sahipliği yapan Aksaray Belediyesi, muhteşem bir organizasyona imza attı.
17-23 Eylül tarihleri arasında Kılıçarslan Parkı içinde gerçekleşen Anadolu el sanatları yeniden hayat bulduğu ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının yer aldığı festivali 1 hafta boyunca binlerce kişi ziyaret etti. Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Anadolu´nun kapılarını açan 1071´de Malazgirt Zaferinin ardından, Anadolu´nun tapusunu aldığımız 17 Eylül 1176´da yapılan Miryokefalon Zaferi´nin yıl dönümünde bu etkinliği yaptıklarını söyledi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu, Okçular Vakfının ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu katkılarıyla düzenlenen Ihlara Kültür ve Spor festivalinin 6´ncı gününde gerçekleşen etkinliklerine Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Vali Aykut Pekmez, AK Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Merkez İlçe Başkanı Hamza Aktürk ile birlikte kamu kurum ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.
Geleneksel sporların unutulmaması gerektiğini açıklayan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ?Çocuklarınızı geleneksel sporlarla muhakkak buluşturmaya çalışın? çağrısında bulundu.
Beraberindekiler birlikte festival alanını gezen Bilal Erdoğan, ?Burada bugün ok atanlar, burada bugün güreşleri izleyenler, bugün burada atlı sporları, gösterileri izleyenler, kendi hayatlarına acaba bunları katabiliyorlar mı? Bunun çalışmasını yapalım. Yani biz at üzerinde destanlar yazmış bir ecdadın torunlarıyız. Acaba kaç tanemiz at biniyor? At binmek sadece böyle kısıtlı bir elit kesimin sporu mu yoksa acaba bu Türk´ün sporuysa bütün Anadolu´nun sporu mu veya ok atmak? Sadece bugün ok atmakla bırakmayın, okçuluk sporunu benimsemeye çalışın. Çocuklarda dikkat dağınıklığını gidermede pedagoglar tarafından tavsiye ediliyor. Bu bizim kendi sporumuz. Başka bir yerden ithal edilmiş şey değil. Dolayısıyla ben bütün annelere babalara sesleniyorum. Çocuklarımız bugün burada eğleniyorlar. Bize ait olanlarla da eğlenmek mümkün. Bize ait olanlarla da zaman geçirmek mümkün. Sadece dışarıdan ithal ettiklerimize muhtaç, mahkum değiliz. Onlar da tamam. Biz Batı´nın kültürünü silmeye, yok etmeye falan kalkışmıyoruz ama bizim kültürümüzü yok etmeden, bizim kültürümüzü yaşatarak bunu yapmak zorundayız? diye konuştu.
Kılıçarslan parkında ?Geçmişten Günümüze Ne Varsa Bu Festivalde? sloganıyla düzenlenen ve 7 gün süren festivalde, Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu´ya özgü gelenekler hayat buldu.
FESTİVAL YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Festivalin 2. Kılıçarslan teması ile gerçekleştiği için festival de alanının içerisinde Sultan 2. Kılıçarslan´ı simgeleyen otağ kuruldu. Bu otağ çevresine yeni otağlar kurularak park içine oba kuruldu. Tarihte yolculuğa çıkılması için her ayrıntının düşünüldüğü Festivalde, ziyaretçileri girişte savaşçı kostümleri giymiş askerler karşıladı. Festivalin başladığını duyurmak için kös davullara vuruldu. Demirci çekil ve örs ile demir dövdü.
Hasır örme, halıcılık, kök boya gibi Türk geleneksel adetleri oba girişinde ziyaretçilere tanıtılırken bakırcı ve kalaycı günün içerisinde bakırları kalayladı.
Atlı akrobasi, Atlı Okçuluk ve cirit oyunları izleyenleri adeta büyüledi. Yüzlerce kişi atlı akrobasi gösterisini ayakta alkışladı.
Kılıçarslan Parkı içinde gerçekleşen festival hafta boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Festival alanında ayrıca Aksaray´ın manevi önderleri ve Türk tarihine damga vuran devlet adamlarının daha yakından tanıtılması için otağlar kuruldu. Kurulan otağdan ziyaretçilere bilgiler ve kıssalar aktarıldı.
Türk ata sporumuz güreş, festivalin olmazda olmazlarındandı. Er meydanına çıkan pehlivanlar birbirleriyle kıyasıya mücadele etti.
Evliya Çelebi´nin Seyahatnamesinde ?Anadolu´da bir aslan gördüm´ dediği Malaklılar, ziyaretçileri her zamanki gibi büyük hayranlık uyandırdı.
Geleneksel Türk oyunlarından olan Aşık Atma, Çember Oyunları, Mangala Turnuvası, Mas güreşleri, okçuluk, topaç oyunları festivalde renkli görüntüler oluşturdu. Ziyaretçiler bu festival ile binlerce yıl öncesine yolculuk etti.
Katılımcıların etkinlik alanını dolaştığında tarihte bir yolculuk yaptığını anlatan Yazgı, ?Festivalimize gelenler, tam 800 yıl geriye gitmek suretiyle Aksaray´ımızın eski coğrafyasını, kültürünü, medeniyetini bir kere daha görmüş oldular? dedi.
Ihlara Kültür ve Spor Festivali, Aksaray Belediyesinin düzenlediği fotoğraf yarışması ödül töreni ile son buldu.
HALKIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
17-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen 2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, ?Geçmiş tarihimize ve kent kültürümüze ışık tutun bir festivali daha geride bırakmış bulunuyoruz. Festivalimize katkılarını esirgemeyen Aksaray Valiliğimiz başta olmak üzere Dünya Etnospor Konfederasyonu, Okçular Vakfı ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ile bizleri festivalde yalnız bırakmayan halkımıza gönülden teşekkür ediyorum? diye konuştu.
BİZDE SANA TEŞEKKÜR EDİYORUZ HALUK ŞAHİN YAZGI BAŞKAN
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024