Yol çalışmalarına ve trafik işaretlerine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Gökhan TAŞAL, sürücüler için hayati önem taşıyan 12 altın kuralı şöyle
1-MUTLAKA ARACINIZIN YAZ BAKIMINI YAPTIRIN
Uzun yolculuğa çıkacak sürücülerin önceden araçlarının bakımlarını yaptırmaları gerektiğini belirten Gökhan TAŞAL, özellikle yaz aylarında yanlış lastik kullanımının kaza oranını artırdığını ifade etti.
2-MOLA VERİN
Aşırı sıcaklardan etkilenmemek için yola sabah erken saatlerde çıkılması tavsiyesinde bulunan Gökhan TAŞAL, "En fazla 2 saatlik bir sürüşten sonra en az 15 dakikalık bir mola verilmeli. Molalarda mutlaka araçtan inilmeli ve ufak egzersizler yapılmalı. Mola ve konaklanacak yerlerin önceden belirlenmesi de yolculara büyük kolaylık sağlar" dedi.
3-HAVALANDIRMAYA DİKKAT
Aracınızda bulunan klimanın, direkt göğüs bölgenize değil cama doğru gelmesine özen gösterin. Sürekli olarak klimanız açık halde araç kullanmayın. Aracınızı mutlaka 30 dakikada bir havalandırın.
4 -YENİLECEK YEMEKLER
Direksiyon başında birşey yemeyin, bu sizin dikkatinizin dağılmasını sağlayacaktır. Sürücüler molalarda uzun yolculuklarda uygun yemekler yemeli. Ağır, yağlı yemeklerden ya da uyku getirebilecek içeceklerden (Ayran gibi) kesinlikle kaçının. Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin.
5-KIYAFET
Kıyafet tercihi çok önemli. Sürücüler açık renkli ve pamuklu giysiler giymeli. Sürücü mevsime uygun giyinmediği takdirde vaktinden önce yorulabilir ya da konsantrasyon eksikliğine uğrayabilir. Ayrıca pedalları rahat hissedecek ayakkabılar tercih edin. Asla terlik ve benzeri sandalet kullanmayın.
6-SAĞLIK
Araç sürücüsü eğer ilaç kullanıyorsa, yola çıkmadan önce mutlaka ilaç prospektüsünü okumalı. Bazı ilaçların uyku hali ve yorgunluk gibi yan etkileri var. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastası sürücüler, sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmamalı.
7-ACELECİ DAVRANMAYIN
Tatil sebebiyle trafikte artış gözleniyor ve uzun yol tecrübesi olmayan sürücüler de yollara çıkıyor. Aracınızı kullanırken diğer sürücülerin hata yapabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Yolun uzun olması sabrımızı azaltırken, kuru zemin güven duygusu oluşturarak yüksek süratleri zararsız hissettirebilir. Buna aldanmayın, fazla süratten kaçının ve hız limitlerine dikkat edin.
8-TAKİP MESAFESİNİ KORUYUN
Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızı gece-gündüz açık tutun.
9-EMNİYET KEMERİ
Aracınıza biner binmez emniyet kemerini takın ve araç içindeki yolculara da taktırın. 12 yaşın altındaki çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş olan güvenlik koltuklarına oturtun, onları kucakta ve ön koltukta taşımayın.
10-ARAÇ İÇİ GÜVENLİĞİ
Araç içinde sabitlenmemiş bir madde bırakmayın. Bunlar arasında en çok kalem, bardak, gözlük, parfüm ve çakmaklara dikkat edilmeli. Kaza anında bir cep telefonunun, ölümcül bir silaha dönüşebileceğini asla unutmayın.
11-HATALI SOLLAMA YAPMAYIN
İstatistiklere göre kazaların çok büyük bir bölümü hatalı sollamalar sebebiyle oluyor. Sollama yapılması gereken durumlarda karşıdan gelen şeridin boş ve müsait olduğundan, başka bir aracın sizi solamadığından, güvenli takip mesafenizi koruduğunuzdan emin olun. Sollama yaparken doğru viteste olduğunuza dikkat edin. Solladığınız aracı yan aynanızda görmeden önüne geçmeyin. Kesinlikle sinyal verin.
12-ÖNLEM ALIN
Yolculuk sırasında olumsuz olaylar ya da istenmeyen bir çok sürprizle karşılaşılabilir.
Bu tip durumlarda aracınızı güvenli bir yere çekip, dörtlü ikaz lambalarını yakın. Üzerinize daha önceden aldığınız reflektörlü yeleği giydikten sonra uygun bir güvenlik mesafesine aracınızda bulunan reflektörü koyun. Aracınızın kontrolünü mutlaka bu işlemlerden sonra yapın. Araç arızasını gideremeyeceğiniz durumlarda yetkili servise başvurun. Yola çıkmadan önce yanınıza yetkili servis numaralarını bulundurun.
Unutmayın sizi ve trafikteki bütün sürücüleri bekleyen sevdikleri var......
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024