Kulak hastalıklarına dikkat !

Kulak hastalıklarına dikkat !

Kulak hastalıklarına dikkat !

Aksaray Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Asiye Meltem İlancıoğlu, özellikle denize ve havuza girenleri, kulak enfeksiyonları, kulak mantarı konusunda uyardı.

Kulak cildinin insan vücudunda ki hassas ciltlerden biri olduğunu vurgulayan KBB Uzmanı Dr. Asiye Meltem İlancıoğlu, mevsim itibarıyla havuza veya denize giren kişileri, kulak enfeksiyonları ve kulak mantarı konusunda uyardı.

Kaşıntı, akıntı, işitme kaybı hissi, ağrı gibi şikayetlerin ortaya çıkması halinde hemen KBB uzmanına başvurulmasını isteyen Dr. İlancıoğlu, şeker hastalarının kulak mantarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Aksaray Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Asiye Meltem İlancıoğlu, kulak hastalıkları ile ilgili şunları söyledi:

?Mevsim itibarı ile denize ve havuza girilmesi nedeniyle kulak hastalıklarında artışlar görülmekte. En sık karşılaştığımız kulak rahatsızlıklarından biri, kulak kiri dediğimiz ?Buşon? dur.

Buşon aslında kulağın salgıladığı bir salgıdır. Bazı insanlarda bu kirin dışarı atılması yavaş olmakta ve kulak kanalını tıkayarak ağrı ve işitme kaybına neden olmaktadır. Özellikle suya maruz kalan buşonlar şişerek kulak kanalını tıkarlar. Ağrı, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı olur. Böyle bir durumda kulağı, kulak pamuğu veya ucu sivri bir cisimle karıştırmak yanlıştır. Kulak cildine zarar verebileceği gibi buşonu daha da ileriye iterek, şikayetlerin artmasına neden olur. Böyle bir şikayetle karşılaşıldığında hemen bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.  Kulak kanalına tıkanan buşon, doktor tarafından bazı cihazlarla hemen çıkartılabilir. Bazen de yumuşatmak için yumuşatıcı damlalar kullanıldıktan sonra aspirasyon denilen vakumlu cihazla kulak kiri temizlenerek hastanın şikayetleri giderilir. Bir diğer kulak rahatsızlığı da dış kulak iltihabı denilen dış kulak cildinde görülen enfeksiyondur. Deniz ve havuz sonrasında kulağın kirli sudan iyi temizlenmesi sonrasında kulağın PH değeri bozulduğundan kulak kanalında kalan bakteriler çok çabuk üreyebilmekte. Kulak cildinde kızarıklık, hassasiyet artışı, ağrı  ve kulak kanalında şişmeye bağlı olarak işitme azlığı yaşanır. Bu durumda yapılması gereken yine KBB uzmanına başvurmaktır.

DIŞ KULAK İLTİHABI İLE KULAK MANTARI KARIŞTIRILMAKTADIR

Dış kulak enfeksiyonu ile kulak mantarı karıştırılmaktadır. Her iki hastalığında tedavileri birbirinden farklıdır. Kulak mantarında şiddetli kaşıntı vardır. Şiddetli ağrı ve işitme kaybı yaşanır. Bu nedenle  kulak mantarında antibiyotik kullanılması enfeksiyonun daha da artmasına neden olabilmektedir. Mantarda antifungal denilen mantara karşı damlalar kullanılır. 

ŞEKER HASTALARINDA KULAK MANTARI RİSKİ DAHA FAZLADIR

Özellikle şeker hastalarında kulak mantarı enfeksiyonu daha fazla olur. Şeker hastaları veya kronik kulak iltihabı olan yani kulak zarı delik olan kişilerin, suya temastan kaçınmaları gerekir. Kulak zarında delik olduğunu bilen kişiler, denize, havuza girerken veya banyo yaparken kulaklarını sudan korumalıdırlar. İnsan kulağı çok çabuk enfeksiyon kapabilen bir organdır. Kronik kulak iltihabı bulunan kişilerde kötü kokulu, rahatsız edici akıntılar olur.

DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KULLANINIZ

Dış kulak enfeksiyonu veya kulak mantarı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin, eczanelere gidip rastgele ilaç almaları yanlıştır. Çünkü kulakta yaşanan rahatsızlıkların belirtileri aynı olsada, kullanılan ilaçlar farklı ilaçlardır. Dış kulak iltihabında antibiyotik damlalar kullanılırken, kulak mantarında antibiyotik damlalar fayda etmeyeceği gibi hastalığın daha da ilerlemesine neden olabilmektedir. Doktora başvurmadan ilaç kullanılmaması gerekir. Rastgele alınan tedaviler kulaktaki iltihabı daha da kötüleştirebilmektedir. Bazı kulaklarda kulak kanalı tamamen tıkalı olabilir. Kanalda ödem oluşması veya buşonların şişmesi sonucu kulak içine yerleştirilecek  tampon vasıtası ile ilaç kullanmak gerekeceğinden mutlaka KBB Uzmanına başvurulmalıdır? dedi.  



Anahtar Kelimeler: Kulak hastalıklarına dikkat
  • Perşembe 2.5 ° / -1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 3.4 ° / -4 ° Güneşli
  • Cumartesi 7.8 ° / 0.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Zonguldak

01.01.2026

  • İMSAK 06:40
  • GÜNEŞ 08:12
  • ÖĞLE 13:01
  • İKİNDİ 15:19
  • AKŞAM 17:40
  • YATSI 19:07
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Aksaray–Akin–Balcı–Ortaköy Yolu Yoğun Kar Nedeniyle Trafiğe Kapatıldı

​AKSARAY 2026'YA BEYAZ ÖRTÜYLE MERHABA DEDİ: YOLLARDA KAR MESAİSİ BAŞLADI!

ORTAKÖY’DE ÜLKÜ OCAKLARINDAN MEKKE’NİN FETHİ PROGRAMI

ŞANLIURFA B.Ş.B. BAŞKANI VE GAZETİCİNİN MAKAMINI SULTANHANI MAKETİ SÜSLEYECEK

ASÜ Mühendislik Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi

Aksaray Üniversitesi öğrencilerinden Oğuzata Ortaokulunda anlamlı proje

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9