Ticaret Bakanlığı 2020 yılında başlattığı, Kooperatifçilik Otobüsü olarak adlandırılan Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi ile bir hafta boyunca Aksaray’da kooperatifçiliği anlatacak.
Programın açılışı Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu’nda Ticaret Bakanlığı ve Aksaray Valiliği işbirliğinde “Kooperatifleşme Yolunda Kadın Zirvesi” programı ile gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin ERKAN programın açılışında Bakanlığın kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Genel Müdür Erkan, Aksaray’da kadın girişimi ve kooperatifçilik potansiyelinin önemine değinerek, bu ziyaretten ve programdan beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.
Bugüne kadar Antalya, Adana, Kayseri, Nevşehir ve Malatya illerinin ziyaret edildiğini belirten Erkan, Aksaray’da Eskil, Sultanhanı, Güzelyurt, Gülağaç, Ortaköy ve Ağaçören ilçelerine de gideceklerini ve buralarda sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve vatandaşlarla buluşup tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti.
Geçmiş yıllarda Sosyal Kooperatif Treni Projesi ile birçok ilde sosyal kooperatifçiliğin tanıtılması, bu alandaki farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıldığını belirten Erkan, bu etkinliklerle çocuklara, gençlere ve girişimcilere farklı pencereler açtıklarını kaydetti.
Ülkemizde kadın girişimi kooperatiflerinin sayısının hızla artmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Genel Müdür Erkan, Temmuz ayında hayata Kooperatifçilik Destek Programı (KOOPDES) hakkında da bilgi verdi.
81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından başvuruların alınmaya başlandığı destek programından öncelikli olarak kadın kooperatiflerinin yararlanacağını, bu desteğin kadın kooperatiflerine çok büyük katkı sağlayacağını belirten Erkan, kooperatiflerin mal alımlarında, sergi, fuar gibi hizmet alımlarında ve projeler için nitelikli personel alımlarında desteklerden yararlanabileceğini, kalkınmada öncelikli bölgelerde projelerin yüzde75’inin destekleneceğini bildirdi.
Geçen yıl 3. Türkiye Kooperatifler Fuarı’nı Bakanlık olarak başarıyla hayata geçirdiklerini belirten Erkan, Eylül ayında yapılacak 4. Türkiye Kooperatifler Fuarı ile ülke genelindeki kooperatiflere desteklerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Kooperatifçilik Sektör Analizi Projesi ile kooperatifçilik sektörü üzerinde detaylı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Erkan, kooperatifçiliğin daha iyi noktalara gelmesi için kamu-üniversite-özel tüm alanlarda gerekli araştırmaları yaptıklarını ifade etti.
Necmettin Erkan konuşmasına Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’ya göreve geldiği günden beri Aksaray’da kooperatifçilik potansiyelinin değerlendirilmesi için yürüttüğü çalışmalar için teşekkür ederek son verdi..
Aksaray Üniversitesindeki “Kooperatifleşme Yolunda Kadın Zirvesi” programı TOBB Aksaray Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Berrin Ozan, Gülağaç Kaymakamı Elif Nur Saçal, TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Kadın Statüsü Genel Müdürü Sayın Gülser Ustaoğlu, Aksaray Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel ve Aksaray Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Tanışır’ın açılış konuşmalarıyla devam etti.
Programa telekonferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan Aksaray’da kadın girişimi doğrultusunda gerçekleştirilen kooperatifleşme çalışmalarının Bakanlıkça yakından takip edildiğini ifade ederek şunları kaydetti;
“Aksaraylı kadınlarımızın el emeğini, göz nurunu, ticari hayata katkılarını hem tüm Türkiye’de hem de inşallah uluslararası boyutta hak ettikleri fiyatlarla pazarla buluşmasını temenni ediyoruz. Kooperatif işletmeleri tarımsal ürünlerden ulaştırmaya, eğitimden enerji sektörüne kadar çok farklı alanlarda kooperatiflerimiz mevcut. Bu kooperatifler hem üreticiyi hem tüketiciye koruma sağlıyor aynı zamanda. Yerel, yerinde doğal, ekolojik ve çevre dostu ürünleri üretime katma değer olarak ne kadar ekonomiye katkı sağladığını hepimiz görüyoruz. Kooperatifleşme yolunda insanlarımızın özellikle kadın girişimcilerin bir araya gelerek nasıl katma değer yarattığını birçok başarılı kooperatif örneğinde görüyoruz. Kadınlarımızın sermaye ve emeklerini birleştirmek üzere kooperatifleşmelerini teşvik edici çalışmalarımız devam etmekte. Ülkemizin her köşesinde ayrı ayrı nimetler, ayrı ayrı zenginlikler var. Kültürel mirasımızın yanında çok bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Ülkemizde kooperatifleşmenin gelişmesi içinde büyük bir alan var. Kooperatiflerimiz yerel dinamikleri hayata geçirmekte son derece önemli roller üstleniyor. Bizde Ticaret Bakanlığı olarak bunu son derece önemsiyor ve tüm imkanlarımızla kadın girişimcilerimizi ve kooperatiflerimizin yanında olmayı hedefliyoruz. Aksaray'da faaliyet gösteren kooperatiflerimizi maksimum 150 bin liraya kadar destek vereceğiz. Bu destek hibe, bir karşılık beklemiyoruz. Sadece beklentimiz kadın kooperatiflerimizin başarılı olması, ayakları yere basan projeler getirmesi, sürdürülebilir olması, istihdam sağlaması” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Aksaray’da üretilen ve yapılan el sanatları ile yöresel ürünler sergisi açıldı. Sergi açılışının ardından Kooperatifçilik Otobüsünün ziyaret edilmesiyle Kooperatifleşme Yolunda Kadın Zirvesi programının sabah etkinliği sona erdi.
Programa öğleden sonra “Kooperatifleşme Yolunda Kadın Zirvesi Çalıştayı” ile devam edildi. Ticaret Bakanlığı heyetinden Daire Başkanları Cevat Akgönüllü, Yavuz Selim Akçakale, Aksaray Ticaret İl Müdürü İsmail Sevim ve Ticaret Uzmanları Ayten Esra Zeyrek, Arda Özçağlar ve Halil Burak Şahin, çalıştaya katılarak Proje ve Koop-Des hakkında bilgi verdiler.
Aksaray İl merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerin ardından Kooperatifçilik Otobüsü Aksaray’ın ilçelerinde hafta boyunca tanıtım faaliyetlerinde bulunacaktır.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Aksaray
23.11.2024