Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu´nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım´ın başkanlığında, ilgili Bakanlar ve Bürokratlar ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen 9. Ticaret ve Sanayi Şurasında konuştu.
TOBB´da gerçekleşen programa Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, Meclis Başkanı Fatih Tekin, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök katılırken, Aksaray adına söz alan ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, ilimizin tüm sorunlarını Başbakanı ve Bakanlara anlattı.
KOÇAŞ ?HAVALİAMINI, DEMİRYOLU, SU SORUNU HEPSİNİ BAŞBAKANA İLETTİK?
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, konuşmasında; ? Aksaray Organize Sanayi Bölgesi şu an 316 yatırımcının bulunmakta olup, yeni açılacak genişleme alanları ile yatırımcı sayımız 2 katına çıkarak ülkemizin 7. büyük OSB´si olacaktır. Bölgemize yatırım için gelen büyük firmalar özellikle demiryolunun eksikliğine vurgu yapmaktadır.
Aksaray OSB´de yatırım yapan ve yatırım yapacak firmaların gerek hammadde gerekse mamul madde taşıma taleplerinin zaman ve maliyet açısından ekonomik ve güvenli bir şekilde taşınabilmesi uygulama projesi tamamlanan Ulukışla - Aksaray ?Kırşehir demiryolu projesinin öncelikli olarak 78 km olan ilk etabı olan Aksaray ?Ulukışla arasının öncelikli ihale edilmesini talep ediyoruz. İkinci olarak Aksaray havalimanı projesinden bahsetmek istiyorum.
Aksaray´a havalimanı sözü Niğde ili ile ortak olarak yapılması yönünde hükümetimiz tarafından 2015 yılında verilmiştir. Biz bu konuda ortak havalimanından ziyade yalnızca ilimize yönelik havalimanı yapılmasını istiyoruz. Bu konuda rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde temeli atılarak yarım kalan Konya istikametinde şehrimize 20 km uzaklıkta Yapılcan köyü civarındaki havalimanı için ayrılan alana yapılmasının uygun olduğu kanaatindeyiz.
Havalimanı için önerilen bölgenin kamu arazisi olması nedeniyle hiçbir kamulaştırma ihtiyacı olmaması, Aksaray Konya karayolu üzerinde bulunması nedeniyle ulaşım kolaylığı ve arazının düz ve engebesiz yapısı, nedenleriyle havalimanı projesinin gerçekleşmesini kolay kılacak etkenler olarak gözükmektedir.
Aksaray havaalanı projesini şehrimiz için yardımınızı talep ediyoruz. 3. olarak dış havzadan tarımsal su getirilmesi projesiAksaray tarım ve hayvancılık en üst seviyede son teknolojiyi ve makineleşmeyi kullanarak iyi tarım uygulamalarıyla görevini yerine getiriyor. Fakat bölgemiz ülkemizin en kurak bölgelerinden biri olması nedeniyle, yağış azlığı ve yer altı sularındaki azalmalar üretici ve çiftçilerimizi zorlamaktadır. Eğer dış havzadan su getirilemezse Aksaray ovası tarım yapmayı bırakın 15 yılda çöl olma gerçeği ile karşı karşıyadır.
Aksaray ovasının çöl olmaması için havza dışından su temini projesi yapılması zorunluluk haline gelmiştir. Kızılırmak, Ecemiş veya başka bir dış havzadan su temini şehrimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır. Bütün bunlara ilave olarak, AksarayOSB´ye yatırım talepleri nedeniyle mevcut OSB de yer kalmamıştır.
Aksaray OSB 550 hektarlık 3´üncü genişleme alanı için Bakanlığa gerekli müracaat yapılmış ve şu an dosyamız Tarım Bakanlığında yeni genişleme alanının mera vasfından çıkarılması sürecinde beklemektedir. Bu hususta yardımcı olmanızı istiyoruz.
İkinci bir husus kırmızı et fiyatlarında istikrarsızlık et süt kurumunun besi ithalatına rağmen halen devam etmektedir. Bu nedenle, ithal besi hayvan izni et süt kurumunun yanı sıra büyük çiftlik sahiplerine ve özel şirketlere de verilmelidir. Getirilen besilik materyal köyden şehre göçü engellemek için özellikle 10-20-30 başlık besihanesi olan üreticiye-çiftçiye ticaret borsalarımız kanalıyla dağıtımı yapılması hususunda yardımlarınızı bekliyoruz ?dedi.